Locul unde oamenii trăiesc cel mai mult: Acciaroli, satul centenarilor

Te-ai întrebat vreodată unde se găsește, în Europa, locul unde oamenii trăiesc cel mai mult? Nu este vorba de vreun oraș mare și cunoscut, ci de un sătuc din sud-vestul Italiei.

Localitatea se numește Acciaroli, iar peste 10% din locuitori au peste 100 de ani. Mai mult, 20% dintre cei cu vârsta peste 100 de ani trăiesc până la 110 ani.

Intrigați de fenomen, oamenii de știință au demarat un studiu pentru a afla motivul pentru care frumosul sat Acciaroli, din Salerno, a fost desemnat „locul unde oamenii trăiesc cel mai mult”.

Rezultatele sunt interesante și surprinzătoare.

Centenarii din Acciaroli, locul unde oamenii trăiesc cel mai mult

Locul unde oamenii traiesc cel mai mult 01
Foto: Pinterest

Când doctorul Alan Maisel, de la Universitatea din California, s-a gândit prima dată să studieze zona, interesul său a fost generat de faptul că oamenii nu păreau a duce un stil de viață sănătos.

„Am observat oamenii de aici. Unii fumează, alții sunt destul de grași, iar faptul că trăiesc atât de mult nu părea să poată fi explicat doar prin dieta lor mediteraneană”, a afirmat Maisel.

Ceea ce este uimitor în Acciaroli este că localnicii duc o viață fericită și nu sunt prea preocupați de sănătatea lor. Fumează mult și consumă pește gras și prăjit, beau cafea toată ziua, iar seara, vin.

Nu își petrec timpul făcând exerciții fizice. Nu aleargă și nu practică yoga. Și totuși, ei nu suferă de bolile cronice la care sunt expuși cei mai mulți vârstnici occidentali, precum bolile cardiace, obezitatea și boala Alzheimer.

De asemenea, doctorul Maisel și echipa sa au fost surprinși de faptul că nu au întâlnit pe nimeni cu vârsta de peste 80 de ani care să aibă cataractă, afecțiune specifică oamenilor în vârstă.

Studiul despre cei mai longevivi oameni

Locul unde oamenii traiesc cel mai mult 07
Foto: Pinterest

De ce a fost supranumit Acciaroli „locul unde oamenii trăiesc cel mai mult”? Studiul, care s-a desfășurat pe o perioadă de șase luni, a fost întreprins de către Universitatea Sapienza și Universitatea de Medicină San Diego.

Analiza a relevat faptul că locuitorii din Acciaroli au o circulație a sângelui uimitor de bună pentru vârsta lor. După ce au analizat mostrele de sânge prelevate de la peste 80 de vârstnici, cercetătorii și-au dat seama că fiecare dintre aceștia avea un nivel foarte scăzut de adrenomedulină, un hormon responsabil cu dilatarea și contractarea vaselor sanguine.

Când oamenii îmbătrânesc, sângele lor produce mai multă adrenomedulină, ceea ce cauzează contractarea vaselor sanguine. Aceasta duce la apariția unor probleme circulatorii și la o gamă întreagă de probleme grave de sănătate.

Totuși, nivelurile de adrenomedulină ale acestor pensionari sunt egale cu nivelurile oamenilor sănătoși aflați în al treilea sau al patrulea deceniu de viață.

Potrivit rezultatelor publicate, oamenii de știință au găsit adrenomedulină „într-o cantitate foarte redusă la subiecții studiați, ceea ce este un factor de protecție care ajută la dezvoltarea optimă a microcirculației.”

Aceste rezultate nasc următoarea întrebare: ce anume cauzează acest fenomen uimitor și cum l-am putea „implementa” în alte locuri din lume?

Ce au în comun cei mai longevivi oameni

Iată șase elemente care ar putea explica secretul longevității locuitorilor din Acciaroli, locul unde oamenii trăiesc cel mai mult. Fiecare dintre aceste alegeri legate de modul de viață par a fi importantă pentru păstrarea sănătății și prelungirea vieții.

1. Mâncare locală proaspătă

Locul unde oamenii traiesc cel mai mult 04
Acciaroli are peste 600 de locuitori. Foto: Pinterest

Locuitorii din Acciaroli consumă, în general, mâncare locală, inclusiv sardinele și anșoa capturate aici. Anșoa este consumată la fiecare masă, acest pește fiind bogat în antioxidanți, care reduc colesterolul și inflamațiile.

Mulți localnici cresc iepuri și găini, pe care le sacrifică pentru carne. Mai mult, uleiul de măsline, vinul, fructele și legumele sunt recoltate tot din zonă. Faptul că nu importă mâncare înseamnă că oamenii consumă mâncare foarte proaspătă, fără pesticide.

2. Rozmarinul

Locul unde oamenii traiesc cel mai mult 03
Foto: Pinterest

Rozmarinul crescut aici este folosit la scară largă și este adăugat până și la uleiul de măsline. Rozmarinul contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.

3. Se deplasează pe jos

Locuitorii din Acciaroli sunt foarte activi, chiar dacă nu fac exerciții fizice. Fiindcă regiunea este deluroasă, ei sunt obligați să urce și să coboare pante în fiecare zi. Totuși, n-ai să-i vezi mergând la sala de forță.

4. Iau lucrurile așa cum sunt și se bucură de viață

Locul unde oamenii traiesc cel mai mult 05
Foto: Pinterest

Acciaroli este un cătun liniștit, izolat de zgomotul și agitația orașelor moderne. Astfel, oamenii de aici sunt foarte relaxați. Le place să stea în cafenele, unde discută politică, citesc ziarele, beau cafea și iau lucrurile așa cum sunt.

Aici, fiecare zi este ca o după-amiază leneșă de duminică. Potrivit doctorului Maisel, este un stil de viață lipsit de stres. Acest lucru este important, fiindcă stresul ne distruge sistemul imunitar și ne consumă celulele cerebrale.

5. Vremea și mediul

Locul unde oamenii trăiesc cel mai mult este scăldat în soare pe tot parcursul anului. Asta îi ajută pe localnici să-și ia doza de vitamina D. Mai mult, de vreme ce aici nu există industrie, aerul este nepoluat și curat.

6. Activități romantice

Locul unde oamenii traiesc cel mai mult 06
Foto: Pinterest

Doctorul Maisel crede că vârstnicii din Acciaroli își petrec mai mult timp în dormitor decât un cuplu obișnuit.

„Poate că longevitatea are de-a face și cu acest lucru”, a spus Maisel.

O vizită în Acciaroli

Locul unde oamenii traiesc cel mai mult 08
Foto: Pinterest

Oricare dintre cele amintite mai sus ar fi motivul longevității din Acciaroli, sătucul merită vizitat. El se află la 136 kilometri sud de Napoli.

În anii ’50, Acciaroli a fost vizitat de celebrul psiholog și nutriționist Ancel Keys, care a fost atât de încântat de zonă, încât s-a stabilit aici. Keys a locuit și el, până la vârsta de 100 de ani, chiar în locul unde oamenii trăiesc cel mai mult.


Dacă ți-a plăcut acest articol, descoperă 5 locuri fascinante ai căror oameni sunt legați de un mare secret, citește despre locul unde se vorbesc cele mai multe limbi din lume, iar apoi explorează șase coordonate Google Earth ale unor locuri legate de evenimente istorice importante.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>