Liniile Sajama, opera de artă enigmatică de pe platoul alpin al Boliviei

Platoul alpin al Boliviei este traversat în lung și în lat de o rețea de mii de linii aproape drepte, gravate în pământ. Aceste linii nu creează cifre sau forme ușor de recunoscut, dar se întind pe zeci de kilometri.

Cei care le-au creat au lucrat extrem de precis, ceea ce nu a fost o sarcină ușoară, având în vedere terenul plin de roci, arbuști și alte obstacole naturale.

Liniile Sajama
Istoricii nu știu în ce scop au fost create liniile Sajama. Foto: sciencesensei.com

Botezate după vulcanul din apropiere, liniile Sajama se află la poalele celui mai înalt vârf muntos al Boliviei. De la sol, liniile sunt practic invizibile și ușor de trecut cu vederea.

Se întind pe 22.000 de kilometri pătrați

Privitorul își poate da seama doar de la înălțime de amploarea uimitoare a ceea ce este, probabil, cea mai mare operă de artă preistorică din lume.

Liniile Sajama au, în medie, între unu și trei metri lățime, iar lungimea lor variază între câțiva metri și câțiva kilometri. Cele mai lungi dintre ele au aproximativ douăzeci de kilometri.

Au fost create prin înlăturarea rocilor închise la culoare, pentru a expune solul mai deschis la culoare de dedesubt. Adesea, liniile radiază dintr-o singură zonă.

Liniile Sajama 02
Foto: Google Earth

Cercetătorii sunt de părere că în aceste „centre radiale” s-ar fi putut afla altare antice, morminte sau poate chiar orașe. Potrivit uneia dintre teorii, liniile ar fi fost folosite de indigeni pentru a îi ghida pe pelerini înspre locurile sacre.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În total, liniile Sajama acoperă o suprafață de aproximativ 22.000 de kilometri pătrați, de aproximativ 15 ori mai mare decât suprafața faimoaselor linii Nazca din Peru.

Potrivit estimărilor, dacă ar fi puse cap la cap, aceste linii ar avea lungimea de 16.000 de kilometri. De aceea, unii consideră liniile Sajama drept cea mai mare operă de artă din lume.

Liniile Sajama nu au fost studiate aproape deloc

Numărul mare de linii și zona pe care o acoperă sugerează că au fost construite de-a lungul mai multor generații, pe parcursul a sute, poate chiar mii de ani.

Muntele Sajama, în apropierea căruia se află liniile, are altitudinea de ‎6.542 metri. Foto: Wikimedia

Datorită climei aride de pe platourile alpine, săracă în precipitații, și vegetației rare, liniile s-au păstrat relativ intacte. Cu toate că se află în apropierea liniilor Nazca, liniile Sajama au fost foarte puțin cercetate.

Prima mențiune cu privire la geoglife a fost făcută abia în 1932 de către profesorul argentinian Aimé Félix Tschiffely.

În același deceniu, antropologul Alfred Metraux a adus liniile Sajama în atenția savanților, prin lucrările sale etnografice despre triburile Aymara și Chipaya, din regiunea Carangas.

Primul studiu științific cu privire la linii a fost făcut în 2003 de către cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania. De atunci, nu s-au mai făcut alte studii.

Liniile Sajama 04
Foto: upenn.edu

În afară de imaginile din satelit, nu există nici măcar o fotografie de bună calitate a liniilor din inima Boliviei.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 5 geoglife misterioase: Mesajele nedescifrate ale civilizațiilor pierdute. Apoi, fă o incursiune în Valea Nazca: Linii enigmatice, mumii și ruinele unei civilizații dispărute.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu