Arabia Saudită construiește un oraș liniar de 170 de kilometri (fără șosele, fără mașini)

Arabia Saudită intenționează să investească între 100 și 200 de miliarde de dolari pentru a construi în deșert un oraș futurist fără mașini, fără șosele și fără poluare.

Anunțată în ianuarie 2021 de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, Linia este o fâșie lungă de 170 de kilometri care va reuni mai multe comunități urbane și se va întinde de la munții din nord-vestul Arabiei Saudite până la Marea Roșie.

Linia va avea 170 de kilometri lungime, distanță pe care locuitorii o vor parcurge cu ajutorul sistemului de transport subteran de mare viteză. Foto: Neom

Dar, spre deosebire de metropolele convenționale, copleșite de poluare, acest oraș – care ar putea ajunge la capacitatea de un milion de locuitori – va fi alimentat exclusiv cu „energie curată” și va fi beneficia de un sistem de transport autonom de mare viteză.

Potrivit proiectului, Linia este așezată pe trei straturi: un strat de suprafață, pentru pietoni, plus două straturi subterane, pentru transport și infrastructură. Proiectul, spune Bin Salman, va păstra intact 95% din mediul natural al regiunii.

Orașul va fi amenajat sub formă de zone urbane agregate de-a lungul unei „coloane vertebrale” centrale. Școlile, magazinele și alte centre de primă necesitate vor fi distribuite astfel încât fiecare locuitor să aibă rapid acces la ele. Conform proiectului, „nicio călătorie (în sistemul de transport public) nu va depăși 20 de minute”.

Spre deosebire de orașele convenționale, Linia nu va avea străzi. Foto: Neom

Linia va fi administrată cu ajutorul inteligenței artificiale, datele generate de activitatea umană urmând a fi valorificate de sistem pentru a spori capacitățile infrastructurii. Dezvoltatorii preconizează că Linia va genera 380.000 de noi locuri de muncă și va crește PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari.

Linia este concepută ca un prim avanpost al super-orașul Neom, un fel de metropolă autonomă în valoare de 500 miliarde de dolari care se va întinde pe 16.000 de kilometri pătrați, dezvoltat în apropiere de granița cu Iordania și cu Egipt. („Neom” este rezultatul contopirii cuvântului grecesc „neos” – „nou” cu „mustaqbal” – „viitor”, în limba arabă).

Proiectat ca „laborator viu”, Neom face parte dintr-un plan ambițios de a elimina dependența de petrol a Arabiei Saudite și de a transforma țara într-un hub tehnologic, asemănător Silicon Valley.

Prezentarea proiectului orașului liniar de 170 de kilometri al Arabiei Saudite. Video: DeZeen

Neom va cuprinde orașe, centre de cercetare, zone de educație și atracții turistice. Potrivit The Wall Street Journal, proiectul Neom prevede introducerea unui sistem de taxiuri cu drone, un parc de distracții în stil Jurassic Park, cu dinozauri robotici, și cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin, unde, spre deosebire de restul țării, consumul de alcool va fi permis.

Considerat „cel mai mare sistem fără emisii de dioxid de carbon” din lume, orașul cu 16 cartiere (zone rezidențiale) va fi alimentat cu electricitate produsă de panouri solare și parcuri eoliene și va beneficia de uzine care generează oxigen și hidrogen din apa de mare.

„Neom este un accelerator al progresului uman și o viziune despre cum ar putea arăta un viitorul. Va fi destinația și casa celor care au visuri mărețe și doresc să participe la construirea unui nou model de conviețuire”, se arată într-un comunicat de presă emis de dezvoltatorii proiectului.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu