Linh Phuoc, templul vietnamez construit din 12.000 de sticle de bere

Pagoda Linh Phuoc este o adevărată operă de artă realizată din materiale reciclate, în mare parte din sticlă, dar și din resturi de teracotă și porțelan.

Și nu este de mirare că o mare parte din materialul de construcție provine din 12.000 de sticle de bere reciclate. Vietnamezii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de bere din lume.

Foto: iStock

Acest templu budist unic nu este doar un așezământ de cult, ci este și un spațiu artistic. Figurile și mozaicurile sale originale, care spun povestea lui Buddha de la naștere până la atingerea stării de nirvana, ar putea părea, datorită esteticii, secvențe dintr-un film sau chiar o parte a moștenirii arhitecturale a marelui Antoni Gaudí.

Cunoscută în vietnameză drept Chua Ve Chai, care înseamnă „sticle sparte”, pagoda este dovada clară că reciclarea poate fi un mare aliat în slujba creativității artistice, în oricare dintre formele sale.

De parcă ar fi un puzzle tridimensional de proporții titanice, zeci de artiști au lucrat la proiectarea și alcătuirea mozaicurilor sale colorate, care îi surprind astăzi pe toți vizitatorii.

Arta reciclată în orașul florilor

Foto: iStock

Această curioasă pagodă din materiale reciclate este situată la aproximativ 10 kilometri de centrul localității Da Lat, orașul vietnamez al florilor, unul dintre cele mai vizitate din această țară.

Este o adevărată oază de calm, înconjurată de cascade, lacuri și câmpuri de flori. Este o enclavă care se mândrește cu un climat temperat și rece chiar dacă se află în sudul Vietnamului.

Prin urmare, această regiune este cunoscută drept țara primăverii veșnice. Nu totul în Vietnam este haos și trafic infernal ca în Hanoi sau Ho Și Min.

Majoritatea turiștilor care vizitează astăzi Da Lat sunt vietnamezi, chinezi și alți asiatici, motiv pentru care acest templu încă trece neobservat de mulți vizitatori occidentali.

Cu toate acestea, eforturile de promovare a turismului dau roade și atât regiunea, cât și acest templu, în special, încep deja să apară în rutele vesticilor care vizitează Vietnamul.

Un exemplu de arhitectură durabilă

Foto: iStock

Vizitarea acestui templu este o adevărată încântare pentru ochi. Primul lucru care îți atrage atenția este uriașul dragon de 49 de metri care încununează intrarea.

În budism, dragonii simbolizează puterea și prosperitatea. Nu mai puțin de 12.000 de sticle de bere de sticlă au fost utilizate pentru construcția sa.

Pereții, tavanele și structurile creaturilor mitologice care pot fi văzute în templu, precum și turnurile acestuia, sunt realizate și cu bucăți de sticlă, pe lângă porțelan și teracotă.

Un templu al recordurilor

Foto: iStock

Linh Phuoc găzduiește și o statuie Bodhisattva cu înălțimea de 18 metri, care este decorată cu 600.000 de flori nemuritoare, stabilind un record mondial.

Dimensiunea sa este ieșită din comun, iar faptul că este acoperită cu atâtea flori de sticlă nu face decât să contribuie la impresia de grandoare pe care o lasă vizitatorului.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Acest templu are omologate 11 recorduri în Vietnam, cum ar fi al celui mai înalt turn din țară, la 36 de metri înălțime, sau al celui mai mare clopot.

Religie amestecată cu bere, o combinație ciudată

Foto: iStock

Deși materialele reciclate sunt din ce în ce mai des întâlnite la clădiri, monumente și sculpturi, adevărul este că în Asia de Sud-Est nu sunt la fel de comune ca în alte părți ale lumii.

Asta nu înseamnă că sunt imposibil de găsit. De fapt, cel mai vizitat oraș din lume, Bangkok, se mândrește cu faptul că are unul dintre cele mai admirate temple budiste, Wat Arun, construit cu bucăți de porțelan chinezesc, rămase de pe vremea când se făcea negoț cu astfel de produse.

Desigur, templul din Vietnam ar putea fi singurul (sau unul dintre puținele) construit din sticle de bere. Este un lucru cu adevărat curios, mai ales pentru un edificiu religios.

În acest fel, oarecum poetic, o parte din esența Vietnamului a fost imortalizată în zidurile pagodei, deoarece în această țară berea este o instituție, o băutură cu rădăcini adânci în cultura populară.


Iată și două recomandări de lectură pe care s-ar putea să le găsești utile:

  • Pierdut în Vietnam și Cambodgia. Jurnal de călătorie – într-o lume care caută sejururi luxoase, Cătălin Vrabie ne poartă la pas prin cele mai fascinante locuri îndepărtate. Pe jos, cu bicicleta, cu ricșa sau pe motocicletă, autorul – cadru didactic universitar pasionat de călătorie – ne prezintă aventurile pe care le-a trăit pe viu (și pe care le poate experimenta oricine) cutreierând frumoasa Asie. Cartea este disponibilă aici.
  • Vietnam, mumia comunistă reîncarnată în dragon capitalist pornește de la cuvintele aparent șocante ale liderului vietnamez Ho Și Min, „mai bine să mai miros «rahat» franțuzesc, de la distantă, timp de câțiva ani, decât să miros «rahat» chinezesc, de aproape, toată viața”, arătând cum a devenit Vietnamul ceea ce este azi: o țară în plină expansiune, cu toate că a fost devastată de război și aproape sugrumată de presiunile eternului și puternicului său vecin – China. Cartea este disponibilă aici.
Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu