Liliecii explozivi, arma secretă cu care SUA plănuiau să atace Japonia

După ce a auzit despre atacul devastator al japonezilor asupra bazei militare americane de la Pearl Harbor, din decembrie 1941, inventatorul Lytle S. Adams a pus la cale un plan pentru a ataca orașele japoneze: liliecii explozivi.

Planul era relativ simplu. Militarii americani urmau să atașeze bombe incendiare de corpurile liliecilor, iar apoi să elibereze animalele deasupra orașelor japoneze.

Lytle S Adams
Lytle S. Adams. Foto: Steemit Images

Apoi, liliecii ar fi urmat să se adăpostească în interiorul clădirilor, permițând micilor bombe să facă pagube maxime.

„Acest om nu este nebun!”

Adams o cunoștea pe Eleanor Roosevelt, soția președintelui Franklin D. Roosevelt, astfel că planul său nu a fost respins de personalul militar.

Consilierii președintelui au tratat planul cu entuziasm și le-au scris generalilor: „Acest om nu este nebun!” Până în 1943, armata americană a testat de mai multe ori strategia lui Adams.

Lilieci explozivi
Încăperea în care erau ținuți liliecii supuși testelor. Foto: historycollection.co

Militarii au capturat mii de lilieci, pe care i-au așezat în tăvi cu cuburi de gheață, pentru ca animalele să fie în stare de hibernare atunci când erau expediate în străinătate.

Pe măsură ce testele avansau, militarii erau tot mai entuziasmați de plan. Au descoperit că liliecii pot transporta aproape dublu greutatea lor. Mai mult, faptul că erau animale nocturne îi făcea perfecți pentru a se strecura nedetectați în clădirile japonezilor.

Potrivit celor care au lucrat la proiect, bombele montate pe lilieci erau de 30 de ori mai puternice decât bombele incendiare convenționale.

Liliecii erau atât de buni în a se face nevăzuți, încât în timpul testelor câțiva au scăpat și au distrus o cisternă, un hangar și mașina unui general.

În mod clar, liliecii explozivi aveau un mare potențial distructiv, dar era nevoie de mai multă muncă pentru a implementa panul lui Adams în mod eficient.

Un milion de lilieci deasupra Japoniei

Infanteria americană a preluat coordonarea programului, cu scopul de a lansa un milion de lilieci asupra Japoniei în cel mai scurt timp.

Lilieci explozivi 2
Foto: historycollection.co

Liliecii urmau să fie încărcați în niște cuști în formă de bombă, umplute cu tăvi stivuite, fiecare cușcă urmând să conțină 1.000 de exemplare.

Cuștile urmau să fie aruncate din avioane B-24 de la altitudinea de 5.000 de metri. Parașutele atașate de cuști urmau să se declanșeze la altitudinea de 1.000 de metri, iar liliecii urmau să fie eliberați pe o suprafață mare, pentru a pătrunde în cât mai multe clădiri.

Deși era într-un stadiu avansat, proiectul avea foarte mulți critici, care insistau ca acesta să fie abandonat. Între timp, oamenii de știință care lucrau la Proiectul Manhattan se apropiau de finalizarea unei arme noi și devastatoare.

Astfel, după 30 de demonstrații și 2 milioane de dolari cheltuiți, proiectul a fost anulat.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu