Liliecii explozivi, arma secretă cu care SUA plănuiau să atace Japonia

După ce a auzit despre atacul devastator al japonezilor asupra bazei militare americane de la Pearl Harbor, din decembrie 1941, inventatorul Lytle S. Adams a pus la cale un plan pentru a ataca orașele japoneze: liliecii explozivi.

Planul era relativ simplu. Militarii americani urmau să atașeze bombe incendiare de corpurile liliecilor, iar apoi să elibereze animalele deasupra orașelor japoneze.

Lytle S Adams
Lytle S. Adams. Foto: steemitimages.com

Apoi, liliecii ar fi urmat să se adăpostească în interiorul clădirilor, permițând micilor bombe să facă pagube maxime.

„Acest om nu este nebun!”

Adams o cunoștea pe Eleanor Roosevelt, soția președintelui Franklin D. Roosevelt, astfel că planul său nu a fost respins de personalul militar.

Consilierii președintelui au tratat planul cu entuziasm și le-au scris generalilor: „Acest om nu este nebun!” Până în 1943, armata americană a testat de mai multe ori planul lui Adams.

Militarii au capturat mii de lilieci, pe care i-au așezat în tăvi cu cuburi de gheață, pentru ca animalele să fie în stare de hibernare atunci când erau expediați în străinătate.

Lilieci explozivi
Încăperea în care erau ținuți liliecii supuși testelor. Foto: historycollection.co

Pe măsură ce testele avansau, militarii erau tot mai entuziasmați de plan.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Au descoperit că liliecii pot transporta aproape dublu greutatea lor. Mai mult, faptul că erau animale nocturne îi făcea perfecți pentru a se strecura nedetectați în clădirile japonezilor.

Potrivit celor care au lucrat la proiect, bombele montate pe lilieci erau de 30 de ori mai puternice decât bombele incendiare convenționale.

Liliecii erau atât de buni în a se face nevăzuți încât, în timpul testelor, câțiva au scăpat și au distrus o cisternă, un hangar și mașina unui general.

Lilieci explozivi 2
Foto: historycollection,co

În mod clar, liliecii explozivi aveau un mare potențial distructiv, dar era nevoie de mai multă muncă pentru a implementa panul lui Adams în mod eficient.

Un milion de lilieci deasupra Japoniei

Infanteria americană a preluat coordonarea programului, cu scopul de a lansa un milion de lilieci asupra Japoniei în cel mai scurt timp.

Liliecii urmau să fie încărcați în niște cuști în formă de bombă, umplute cu tăvi stivuite, fiecare cușcă urmând să conțină 1.000 de lilieci.

Cuștile urmau să fie aruncate din avioane B-24 de la altitudinea de 5.000 de metri. Parașutele atașate de cuști urmau să se declanșeze la altitudinea de 1.000 de metri, iar liliecii urmau să fie eliberați pe o suprafață mare, pentru a pătrunde în cât mai multe clădiri.

Baza aeriana
O clădire de la baza aeriana auxiliară Carlsbad, după ce a fost incendiată de un liliac exploziv care a scăpat în timpul testelor. Foto: Wikimedia

Deși era într-un stadiu avansat, proiectul avea foarte mulți critici, care insistau ca acesta să fie abandonat. Între timp, oamenii de știință care lucrau la Proiectul Manhattan se apropiau de finalizarea unei arme noi și devastatoare.

Astfel, după 30 de demonstrații și 2 milioane de dolari cheltuiți, proiectul a fost anulat.


Fiecare combatant din cel de-Al Doilea Război Mondial a încercat strategii neobișnuite de a-și distruge inamicul. Află mai multe despre Armata fantomă care i-a păcălit pe naziști, iar apoi despre Câinii antitanc: Bombele cu patru picioare folosite de ruși în Al Doilea Război Mondial.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu