Liliacul alb de Honduras, mamiferul frugivor care face „corturi” din frunze

Dintre cele aproximativ 1.300 de specii de lilieci cunoscute, foarte puține pot fi descrise ca fiind „drăguțe”, iar minuscul liliac alb de Honduras este, cu siguranță, una dintre aceste excepții.

Având denumirea științifică Ectophylla alba, acest mamifer zburător poate fi găsit în pădurile tropicale din țările din America Centrală, precum Honduras, Nicaragua, Costa Rica și zonele vestice ale statului Panama.

Lilieci albi de Honduras
Foto: Pinterest

Are blana albă, culoare care mai poate fi întâlnită doar la alte cinci specii de lilieci. Comparativ cu alți lilieci, are dimensiuni foarte mici: cel mai mare exemplar descoperit vreodată avea sub 5 centimetri lungime.

Datorită culorii albe și aspectului de jucărie de pluș, precum și pentru că nu trăiesc în peșteri și nu se hrănesc cu sânge, liliecii albi de Honduras „sparg” stereotipurile care înconjoară aceste mamifere.

Aceste creaturi mai sunt cunoscute și sub denumirea de „lilieci care fac corturi” datorită faptului că obișnuiesc să transforme frunzele mari ale plantei heliconia în colonii temporare. Aceste frunze au nervuri mari, care se extind spre exterior de la tulpina centrală.

Lilieci albi de Honduras 02
Foto. HFMO

Mestecând aceste nervuri, liliecii forțează o parte a frunzei să se încline, creând un cort natural în care se adăpostesc.

Blana albă îi ajută să se camufleze

Deși se poate crede că, din cauza culorii albe a blănii, acestor lilieci le este greu să se camufleze, experții susțin că, de fapt, albul este un camuflaj eficient în habitatul natural al acestor creaturi.

Jungla din Honduras este renumită pentru frunzișul său alb, iar razele soarelui care pătrund prin frunzele perforate conferă blănii liliecilor o tentă verzuie, care îi face și mai greu de observat de către prădători.

Lilieci albi de Honduras 03
Foto: Pinterest

Un alt aspect fascinant cu privire la liliecii albi de Honduras este capacitatea de a folosi carotenoidele (pigmentul prezent în vegetalele portocalii sau roșii) pentru a-și colora urechile, nasul și botul într-o nuanță de galben-portocaliu.

Această abilitate unică de a izola luteina (un tip de carotenoidă) din dietă și de a o transforma în luteină esterificată a fost descoperită abia în 2016.

Cercetările medicale ale acestui proces ar putea contribui la înțelegerea și tratarea degenerescenței maculare la om, o boală oftalmologică care duce la pierderea vederii centrale.

Liliacul alb de Honduras este una dintre cele două specii mici de lilieci care se hrănesc exclusiv cu fructe. Preferă o singură varietate de smochine și își construiește cuiburile în zone unde această sursă de hrană este la îndemână.

Coloniile de lilieci albi sunt formate, de obicei, dintr-un mascul și până la 14 femele. Femelele pot fi gestante de două ori pe an, aducând pe lume un singur pui odată.


În continuare, află de ce dorm liliecii cu capul în jos, iar apoi descoperă povestea liliecilor explozivi, arma secretă cu care SUA plănuiau să atace Japonia.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>