Liang Shi, chinezul care încearcă de 25 de ani să intre la facultate

În ciuda faptului că a picat de 25 de ori examenul de admitere la facultate, Liang Shi, un chinez în vârstă de 55 de ani, nu renunță la visul său de a urma studii superioare.

La vârsta de 55 de ani, Liang Shi este proprietarul unei companii de succes de materiale de construcții din Chengdu, capitala provinciei Sichuan, din sud-vestul Chinei. Are suficienți bani pentru a face orice, dar nu se simte complet împlinit.

Foto: StockSnap.com
Foto: Shanghai Daily

Asta, pentru că visează din adolescență să intre la Universitatea din Sichuan și încă nu și-a atins obiectivul. La o vârstă la care majoritatea oamenilor încep să se gândească la pensionare, Liang Shi se concentrează doar pe învățarea intensă pentru examenul de admitere (gaokao) din acest an.

Va fi cea de-a 26-a încercare de a-l trece și, speră el, ultima.

„Tocmai am împlinit 55 de ani și sunt încă tânăr. Nu am avut nicio problemă în a învăța istoria și geografia până acum. Dacă reușesc să intru la o facultate care îmi place, voi pune capăt acestui Marș lung de gaokao și voi merge la școală. În caz contrar, voi continua să dau gaokao până când va deveni evident că visul meu nu se poate realiza”, a declarat recent Liang.

Din 1983, Liang Shi a dat de 25 de ori examenul gaokao, cu 14 excepții, fie din cauza responsabilităților profesionale, fie din cauza unor politici care au fost între timp anulate, cum ar fi faptul că nu era căsătorit și nu avea sub 25 de ani.

Foto: DepositPhotos.com
Foto: DepositPhotos.com

Cel mai bun punctaj pe care l-a obținut vreodată a fost puțin peste 400 din 750 de puncte posibile, ceea ce i-ar fi permis să fie admis la o universitate de rangul doi, dar nu și la școala visurilor sale, Universitatea din Sichuan.

După ce a eșuat de 25 de ori la partea de înțelegere a științelor din cadrul examenului gaokao, care este necesară pentru studenții la științe, Liang a trecut anul acesta la artă și științe umaniste, sperând să intre, în sfârșit, la Universitatea din Sichuan.

Totuși, prietenii lui sunt sceptici și i-au spus că „memoria slabă” de la 55 de ani îl va împiedica să țină minte conținutul manualelor.

„Pur și simplu iau scepticismul oamenilor ca pe o motivație și folosesc rezultatele testelor mele pentru a le dovedi că nu au dreptate”, a declarat Liang Shi, adăugând că dorința puternică de a intra la școala visurilor sale l-a făcut să se întoarcă să dea examenul an de an.

Gaokao este considerat de mulți cel mai dificil examen de admitere la universitate din lume, milioane de studenți concurând pentru un număr limitat de locuri disponibile la universitățile de top din China.

Mulți părinți cred că acest singur examen poate decide viitorul copiilor lor.

Acum, după ce ai citit despre acest campion al perseverenței, citește despre un om care se află la celălalt capăt al spectrului: indianul care are 145 de diplome universitare.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu