Li Hua, omul care a trăit 28 de ani cu fața lipită de picioare

Un bărbat de 46 de ani și-a petrecut aproape trei decenii cu fața presată de coapse, fiind diagnosticat cu o boală rară numită spondilită anchilozantă (SA). Din fericire, acum poate să stea din nou drept, după ce a fost supus unei operații catalogate drept „echivalentul medical al escaladării Everestului”, care i-a remediat spatele încovoiat.

Li Hua a fost diagnosticat cu SA când avea numai 18 ani și, de-a lungul anilor, starea sa s-a înrăutățit până la punctul în care a devenit literalmente „un om împăturit”, cu fața lipită de picioare, potrivit News24.

Din cauza bolii, lui Li Hua îi era imposibil să stea drept. Foto: AsiaWire / Universitatea din Shenzhen

Familia lui Hua nu avea banii necesari pentru tratament, însă cazul bărbatului a devenit atât de grav, încât a atras atenția profesorului Tao Huiren, șeful departamentelor de chirurgie spinală și ortopedie de la Spitalul General al Universității din Shenzhen.

Huiren mai tratase pacienți cu SA, însă nu mai întâlnise un caz atât de grav. Totuși, s-a hotărât să-l ajute pe Li să redobândească postura firească.

„Singura opțiune era să-i rupem oasele unul după altul – femurul, vertebrele cervicale, vertebrele toracice, vertebrele lombare – și apoi să-i îndreptăm șira spinării. Riscul implicat era de 20-30 de ori mai mare decât cel implicat de de o operație spinală obișnuită, iar șansele să devină paraplegic erau, de asemenea, destul de mari”, a spus profesorul Huiren.

Chiar și pacienții care suferă de SA extremă sunt capabili în mod normal să își ridice măcar capul, însă nu și Li Hua. Deformarea lui spinală severă a fost descrisă drept „triplă”: bărbia pe piept, sternul pe pubis și fața pe femur.

În poziția nefirească, bărbatul măsura aproape 0.9 metri. Foto: AsiaWire

Riscul de paralizie era extrem de crescut, însă doctorii au ajuns la concluzia că, dacă nu ar fi fost operat, Li s-ar fi aflat în pericol de moarte, deoarece presiunea exercitată asupra plămânilor și inimii ar fi devenit de nesuportat.

Medicii au descris operația prin care a trecut Li ca fiind „echivalentul medical al escaladării Everestului”. Operația a fost făcută în patru stadii și a implicat ruperea coloanei în mai multe locuri, îndreptarea ei, precum și repararea oaselor coapselor.

Fotografiile postoperatorii îl înfățișează pe Li în poziție firească, pășind cu ajutorul unui cadru, despre care doctorii spun că nu va mai fi necesar în viitorul apropiat.

„Desigur, nu va putea desfășura activități extreme, cum ar fi boxul sau tenisul, însă mișcările corporale obișnuite nu vor constitui o problemă”, a spus doctorul Tao Huiren.

Li Hua, după operația dificilă. Foto: AsiaWire

Li Hua, pentru care, înainte de a fi operat, simpla activitate de a se hrăni era un chin, și care avea o înălțime de numai 90 de centimetri, a mulțumit echipei medicale care l-a ajutat să aibă din nou o postură normală, adăugând că recunoștința lui față de profesorul Huiren este depășită numai de cea față de mama sa.

„Nu aș fi fost vindecat fără doctorul Tao. El este salvatorul meu și recunoștința mea față de el este depășită numai de cea față de mama mea”, a spus Li.

Spondiloza anchilozantă este un tip de artrită care cauzează inflamarea coloanei. Inflamarea cauzează distrugerea țesutului osos, proces față de care corpul reacționează prin producere de calciu în plus, lucru care duce la formarea oaselor în locuri în care acestea nu ar trebui să crească.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu