Lester Gaba, sculptorul care ieșea în oraș cu un manechin de ghips

Povestea lui Pygmalion, din mitologia greacă, este arhicunoscută. Pygmalion a fost un sculptor care s-a îndrăgostit de propria sa creație, o statuie din fildeș sculptată în forma unei femei frumoase.

Și-a dorit ca statuia să devină reală, astfel încât să poată fi mireasa lui. Dorința lui Pygmalion s-a îndeplinit și cei doi au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Cynthia și Lester la un bar din New York, 1937. Foto: Time & Life Pictures / Getty Images

Ceva similar i s-a întâmplat și lui Lester Gaba, un sculptor în săpun care a primit o comandă de la un magazin de lux să proiecteze un manechin pentru vitrinele sale.

După ce Lester a văzut manechinul, a fost uimit de frumusețea creației sale. A decis să facă încă un manechin, pe care să-l păstreze pentru sine, potrivit revistei Time.

Curând, Lester Gaba a început să o ia pe „Cynthia” cu el la petreceri și la evenimente de gală ca și cum ar fi fost prietena lui. Cynthia atrăgea atenția oriunde era dusă, iar pentru o scurtă perioadă, în anii 1930, a devenit una dintre cele mai în vogă celebrități de la Hollywood.

Lester Gaba a crescut într-un oraș mic, dar a visat mereu la viața grandioasă a unei metropole. A reușit să-și îndeplinească visul prin abilitățile sale de sculptură în săpun, care l-au dus mai întâi la Chicago, apoi la New York, în 1932, unde a intrat în industria modei, fiind un pionier în proiectarea vitrinelor de magazine.

Foto: Time & Life Pictures / Getty Images

În acele zile, manechinele erau realizate relativ nerealist și erau turnate în ceară, material care se topea adeseori la soare chiar în vitrinele magazinelor. Gaba a vrut ca manechinele să fie realiste și modelate după femeile reale.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

„Puneți-o pe actrița Joan Crawford într-o vitrină și chiar și soții vor ieși la cumpărături”, scria Gaba într-o publicație, lansând un apel la o revoluție în materie de proiectare a manechinelor.

Când Gaba a fost contractat de Saks Fifth Avenue să creeze o nouă linie de vitrine, a sesizat imediat oportunitatea. A angajat modele aspirante din New York și le-a rugat să pozeze pentru el, în timp ce modela în lut versiuni la dimensiuni reale ale fiecărei femei.

A folosit apoi figurile de lut pentru a realiza matrițe din care a creat manechine din ghips. Gaba a numit noua sa linie de manechine Gaba Girls (Fetele Gaba).

Foto: Time & Life Pictures / Getty Images

Precum femeile după care fuseseră modelate aceste manechine, și Gaba Girls aveau mici imperfecțiuni, cum ar fi alunițe sau pistrui.

Una dintre femeile care au servit drept modele pentru Gaba se numea Cynthia Wells, conform 99% Invisible.

Nu se cunosc prea multe despre ea, cu excepția faptului că „era destul de zveltă, avea pielea de culoarea piersicii, părul blond, o linie a mandibulei vag unghiulară și nasul mic și ascuțit, cu nota de snobism și smerenie a înaltei societăți din New York”, după cum afirma Alana Staiti, curator la Muzeul Național de Istorie Americană.

Gaba s-a îndrăgostit de ea – nu de Cynthia, ci de manechinul Cynthia, obiectul care a fost modelat după tânăra Wells. În sfârșit, Gaba avea o altă Cynthia făcută pentru uzul propriu și care îl însoțea ori de câte ori socializa.

Foto: Time & Life Pictures / Getty Images

În scurt timp, păpușa de 50 de kilograme a devenit o prezență obișnuită a vieții de noapte din New York. Cynthia a început să apară în reviste glossy, alături de imagini cu vedete de la Hollywood, inclusiv într-un reportaj de 14 pagini în Life Magazine despre viitoarea sa carieră, ca și cum ar fi fost persoană adevărată.

Pe măsură ce faima păpușii Cynthia creștea, casele de modă din Statele Unite au profitat de ocazie pentru a-și promova produsele. Au început să trimită rochii, încălțăminte, blană și bijuterii gratuite pentru Cynthia, pe care să le poarte în timpul ieșirilor sale cu Lester Gaba.

Era ceva incredibil, dar nu toată lumea a înțeles nebunia. Ani mai târziu, Gaba avea să declare pentru The New York Times:

„Cynthia nu avea niciun sens.”

Foto: Time & Life Pictures / Getty Images

În cele din urmă, a început Al Doilea Război Mondial, iar Gaba a plecat pe front. Înainte de a pleca, însă, a trimis-o pe Cynthia la mama lui, în Missouri, lăsând instrucțiuni stricte ca păpușa să fie răsfățată ca o adevărată vedetă, ceea ce presupunea tratamente de înfrumusețare săptămânale la cel mai bun salon din oraș.

În timp ce primea un astfel de tratament într-un salon de frumusețe, într-o zi din 1942, Cynthia a alunecat de pe scaun și s-a spart în mai multe bucăți.

Deloc impresionat, Gaba a construit o altă Cynthia, dar aceasta putea vorbi, redând propoziții înregistrate în prealabil și având un maxilar care se mișca sincronizat.

Foto: Time & Life Pictures / Getty Images

Gaba a încercat să o readucă în lumina reflectoarelor, având chiar o emisiune de televiziune, dar magia se destrămase. Televiziunea și publicul își pierduseră interesul.

Nu se cunoaște unde se află Cynthia acum. Potrivit unor surse, Gaba a lăsat-o la mansarda unui prieten, unde, după toate probabilitățile, încă stă pe întuneric, adunând praf.


Citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Adaugă un comentariu