Leonidele ajung în punctul maxim în acest weekend. Cum să vezi ploaia de meteori?

Leonidele ajung în punctul maxim în acest weekend. Cum să vezi ploaia de meteori?

Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului 2023, există încă câteva evenimente cerești care merită să fie urmărite. Unul dintre acestea este ploaia de meteoriți Leonide, care va atinge apogeul în weekendul 18-19 noiembrie 2023.

Acest eveniment anual este întotdeauna un spectacol de admirat și, dacă sunteți norocoși, s-ar putea să reușiți să îl vedeți. În acest an, Leonidele vor fi deosebit de vizibile, deoarece Luna nu va străluci la fel de puternic pe cerul nopții.

Așadar, dacă sunteți un astronom amator sau pur și simplu un fan al observării stelelor, aceasta este o ocazie excelentă de a vedea ceva special. După miezul nopții, s-ar putea să puteți observa în jur de 10 până la 15 meteori pe oră. Dar ce face ca Leonidele să fie atât de fascinante?

Ei bine, ele apar atunci când Pământul trece prin urma de praf lăsată de cometa Tempel-Tuttle. În această dâră, există obiecte cerești mici, de mărimea unui bob de mazăre, care ard în atmosfera noastră. Deși sunt mici, acești meteoriți creează un spectacol pe cinste. Leonidele sunt una dintre cele mai rapide ploi de meteoriți vizibile de pe Pământ.

Fragmentele de praf provenite de la cometă lovesc atmosfera noastră cu o viteză uluitoare de 71 de kilometri pe secundă! În trecut, Leonidele au produs chiar furtuni de meteoriți, în care un număr incredibil de meteoriți străbat cerul nopții. În 1966, locuitorii din sud-vestul Statelor Unite au fost martorii a până la 3.000 de meteori pe minut!

Cu toate acestea, aceste furtuni de meteoriți sunt rare și au loc o dată la 33 de ani, coincizând cu timpul necesar cometei Tempel-Tuttle pentru a completa o orbită în jurul Soarelui. Următoarea furtună de meteoriți prognozată nu va avea loc până în 2032.

Așadar, dacă doriți să aveți cele mai mari șanse de a observa Leonidele, este indicat să găsiți o locație departe de orașe și de sursele de poluare luminoasă. Răbdarea este, de asemenea, esențială, deoarece ar putea dura ceva timp până când ochii tăi se vor adapta la întunericul nopții.

Leonidele vor părea să provină din direcția constelației Leo, dar pot fi văzute pe tot cerul. Așadar, țineți-vă ochii deschiși și bucurați-vă de spectacolul pe care natura îl oferă. Este un memento al frumuseții și minunăției universului în care trăim.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu