Leonid Rogozov, doctorul care s-a operat singur de apendicită

Era anul 1961, iar Leonid Rogozov, medic generalist, lua parte la o expediție sovietică în Antarctica. Totul a decurs bine până în dimineața zilei de 29 aprilie, când medicul a început să se simtă rău.

În curând, și-a dat seama că suferea de apendicită și că viața îi era pusă în pericol. Confruntat cu o situație disperată, doctorul a fost nevoit să aleagă: să moară sau să se opereze opera singur.

Leonid Rogozov a ales a doua variantă. Aceasta este povestea lui.

O criză tot mai acută

Leonid Rogozov 01
Leonid Rogozov (dreapta), alături de un coleg de expediție și un pinguin. Foto: Taringa

În dimineața zilei de 29 aprilie 1961, Rogozov a început să sufere de o stare de slăbiciune, greață și febră moderată.

Mai târziu, a început să simtă dureri în partea dreaptă a abdomenului. Rogozov și-a dat seama imediat că suferea de apendicită acută și că trebuia să ia măsuri dacă voia să supraviețuiască.

„Se pare că am apendicită. Nu mă plâng, ba chiar zâmbesc. De ce să îmi sperii prietenii? Cine ar putea să mă ajute? Singura ocazie în care acești exploratori s-au întâlnit cu medicina a fost, probabil, vizita la dentist”, scria Rogozov în jurnalul său.

Leonid Rogozov 07
Leonid Rogozov. Foto: History Cool Kids

La început, a încercat să facă orice pentru a-și ameliora starea. A apelat la singurul tratament disponibil în acele condiții: antibiotice și răcire locală.

Dar starea generală a lui Rogozov se înrăutățea. Temperatura creștea, iar stările de vomă au devenit mai frecvente.

„Nu am dormit deloc noaptea trecută. Doare ca naiba! E ca o furtună de zăpadă care îmi trece prin suflet și care urlă ca o mie de șacali. Încă nu sunt simptome că perforarea apendicelui este iminentă, însă un am un presentiment apăsător…”, scria Rogozov.

Decizia nu mai poate fi amânată

Leonid Rogozov 03
Doctorul Rogozov a consemnat în jurnalul său evoluția stării sale de sănătate. Foto: Senayan Post

În curând, medicul și-a dat seama că starea sa e gravă și că avea nevoie de o operație. Și, de vreme ce era singurul medic de la stația de cercetare Novolazarevskaya, Rogozov știa foarte bine cine avea să-l opereze.

„Asta este… Trebuie să apelez la singura cale de ieșire: să mă operez singur… Este aproape imposibil, însă nu pot să-mi încrucișez brațele și să renunț la luptă”, mărturisea medicul în jurnal.

Așadar, Rogozov nu a avut de ales și a fost nevoit să se opereze singur. În timpul intervenției,  a fost asistat de un șofer și de un meteorolog.

Aceștia îi înmânau instrumentele medicale și țineau oglinda pentru ca doctorul să poată observa zonele care nu erau vizibile în mod direct.

O operație grea

Leonid Rogozov 04
Rogozov, în timpul operației. Foto: Stern.de

Leonid Rogozov a început operația în poziție semi-înclinată, pe jumătate întors pe partea stângă. După 30-40 de minute, a început să ia pauze scurte, din cauza slăbiciunii generale și a vertijului.

În cele din urmă, a reușit să îndepărteze apendicele, care era grav afectat. A aplicat antibiotice în cavitatea peritoneală și a suturat rana.

Operația a durat o oră și 45 de minute. În timpul intervenției chirurgicale, echipa care îl asista i-a făcut fotografii.

„Am lucrat fără mănuși. Era greu de văzut. Oglinda ajută, dar te și încetinește – la urma urmei, înfățișează lucrurile tocmai invers. Am lucrat în principal prin pipăit. Am sângerat abundent, însă nu m-am grăbit – am încercat să lucrez eficient.

Deveneam din ce în ce mai slăbit și capul a început să mi se învârtă. La fiecare 4-5 minute mă odihneam timp de 20-25 de secunde.

În cele din urmă, l-am scos, apendice blestemat! Am observat cu groază pata întunecată de la baza sa. Asta înseamnă că dacă aș mai fi așteptat încă o zi, ar fi explodat și atunci…”, a mai scris Rogozov.

Pentru Leonid Rogozov, totul a mers conform planului

Leonid Rogozov 05
Leonid Rogozov, după operație, alături de unul dintre colegii săi. Foto: Realitatea

După operație, temperatura corpului lui Rogozov s-a întors la normal în cinci zile. Copcile au fost îndepărtate la șapte zile după intervenție. Doctorul și-a reluat îndatoririle după aproximativ două săptămâni.

Această operație a înflăcărat imaginația publicului sovietic de la acea vreme. Inclusiv în zilele noastre, operația lui Rogozov rămâne un exemplu de hotărâre și de dorință de a trăi.

În 1961, medicul a primit Ordinul Steagul Roșu al Muncii, însă, în ultimii săi ani, Leonid Rogozov a respins glorificarea faptei sale. Când i se spuneau astfel de vorbe, doctorul zâmbea și spunea: „O operație ca oricare alta, o viață ca oricare alta.”

În octombrie 1962, Rogozov s-a întors la Sankt Petersburg (la acea vreme, denumit Leningrad) și a urmat studii postuniversitare. Mai târziu, a lucrat ca medic în mai multe spitale din oraș.

Din 1986 până în 2000, a fost șeful departamentului de chirurgie al Institutului de Cercetare în Pneumologie din Sankt Petersburg. Leonid Rogozov a murit în anul 2000, la vârsta de 66 de ani.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și poveștile extraordinare ale câtorva oameni de știință care au făcut experimente pe ei înșiși.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu