Leonarda Cianciulli, criminala în serie care și-a transformat victimele în săpun și prăjituri

Dacă nu ar fi fost atât de influențată de superstiții, blesteme și ghicitoare, destinul Leonardei Cianciulli ar fi fost, probabil, altul. Dar așa, a rămas în istorie drept una dintre cele mai infame criminale.

Leonarda Cianciulli s-a născut în 1894 și avut o existență plină de încercări. Viața ei a luat o turnură nefastă încă din adolescență, când a încercat de două ori să se sinucidă.

În 1917, s-a căsătorit cu un funcționar. Părinții nu au fost de acord cu căsătoria, crezând că fiica lor merita un soț mai respectabil.

O viață plină de greutăți

Leonarda Cianciulli
Sub chipul de bunicuță al Leonardei se ascundea un monstru. Foto: Wikimedia

Superstițioasă din fire, Leonarda Cianciulli credea cu tărie că, atunci când s-a căsătorit, mama ei a blestemat-o să aibă parte de o viață nenorocită.

Iar viața lui Cianciulli de după căsătorie pare să susțină asta. La zece ani de la mariaj, în 1927, soțul ei a fost închis pentru fraudă. Trei ani mai târziu, casa în care locuia a fost distrusă de un cutremur.

Și cum o nenorocire nu vine niciodată singură, 13 din cei 17 copii ai cuplului au murit înainte de a împlini zece ani. Speriată și confuză, Leonarda Cianciulli a apelat la serviciile unei ghicitori, pentru a vedea ce-i mai poate rezerva destinul.

Dar această mișcare nu a fost deloc inspirată, ghicitoarea făcând-o să creadă și mai mult în blesteme.

„În mâna ta dreaptă văd închisoarea, iar în mâna ta stângă, un azil pentru criminali”, i-ar fi spus ghicitoarea.

Prima victimă a reprezentat un sacrificiu uman

Leonarda Cianciulli
Leonarda Cianciulli și-a gătit victimele. Foto: Wikimedia

Din cauza presupusului blestem aruncat asupra ei de către mamă și a prezicerilor ghicitoarei, Leonarda Cianciulli a devenit foarte superstițioasă. În 1939, fiul ei, Giuseppe, i-a spus că avea să se înroleze în armata italiană.

Speriată, Leonarda Cianciulli a recurs la singurul lucru care credea că îl va păstra pe fiul ei în siguranță: sacrificiul uman. După căutări asidue, ea și-a ales bine victima.

Aceasta era o femeie singură din localitate, pe nume Faustina Setti. Cianciulli credea că nimeni nu-i va duce lipsa lui Setti dacă va dispărea.

A invitat-o pe femeie la ea, sub pretextul că îi va găsi un soț. A convins-o să scrie familiei, pentru a-i anunța că pleacă în străinătate pentru a se întâlni cu viitorul ei bărbat. Apoi, a amețit-o cu vin amestecat cu somnifere și a ucis-o cu un topor.

Cianciulli a tăiat-o pe Setti în nouă bucăți și i-a adunat sângele într-un vas. În declarația oficială de după arestare, criminala a descris ce a făcut cu cadavrul:

„Am pus bucățile într-o oală și am adăugat șapte kilograme de sodă caustică, pe care o cumpărasem ca să fac săpun. Am amestecat până când bucățile s-au dizolvat și au devenit o masă vâscoasă, de culoare închisă.

Am turnat-o în mai multe găleți pe care le-am golit într-o fosă septică din apropiere. Cât despre sângele din vas, am așteptat până când s-a coagulat.

L-am uscat în cuptor, l-am pisat și l-am amestecat cu făină, zahăr, ciocolată, lapte și ouă, precum și cu puțină margarină. Am făcut multe prăjituri pentru ceai crocante și le-am servit doamnelor care veneau în vizită”, a povestit Leonarda Cianciulli.

Potrivit unora, Cianciulli a luat și economiile de-o viață ale lui Setti.

Cutia Pandorei a fost deschisă

Leonarda Cianciulli
Leonarda Cianciulli în tinerețe și cu puțin timp înainte de a muri în închisoare, la aproape 80 de ani. Foto: Wikimedia

S-ar putea crede că un sacrificiu ar fi fost suficient pentru a împiedica moartea fiului ei. Dar Leonarda Cianciulli nu s-a putut opri a o singură victimă.

Curând după uciderea lui Setti, femeia a găsit o altă victimă: Francesca Soavi. Aceasta trăia în aceeași localitate și nu avea familie. La fel ca în cazul lui Setti, Cianciulli a convins-o pe Soavi că îi găsise un post de profesor în străinătate.

A pus-o să le scrie prietenilor ei și să detalieze călătoria pe care urma s-o facă. Apoi, i-a dat vin amestecat cu somnifere, a ucis-o cu un topor, a transformat-o în prăjituri pentru ceai și i-a furat economiile.

La cea de-a treia victimă, Leonarda Cianciulli a dat-o în bară

Leonarda Cianciulli
Chipurile victimelor. Femeile au fost ademenite și ucise de Leonarda Cianciulli. Foto: Wikimedia

Cea de-a treia victimă, Virginia Cacioppo, era o soprană cunoscută. Cianciulli i-a promis un angajament din partea unui impresar din Florența. Dar, de data aceasta, criminala a topit carnea victimei și a transformat-o în săpun.

„A sfârșit în oală, la fel ca și celelalte două… Carnea ei era grasă și albă. Când s-a topit, am adăugat o sticlă de apă de colonie.

După ce a fiert mult timp, am făcut niște săpun cremos foarte bun. Am oferit bucăți de săpun vecinilor și cunoștințelor. Și prăjiturile erau mai bune: femeia aceea era foarte dulce.” – Extras din mărturia sinistră a criminalei.

Leonarda Cianciulli credea că ștersese urmele crimei, dar de această dată îi scăpase ceva. Primele două victime aveau rude puține sau deloc. Dar Cacioppo avea o cumnată foarte băgăcioasă, care nu a dat crezare scrisorilor care vorbeau despre plecarea ei intempestivă.

Mai mult, o văzuse intrând în casa lui Cianciulli în seara în care se presupunea că plecase din oraș. Cumnata a raportat dispariția la poliție, care a început s-o investigheze pe Cianciulli.

Profețiile ghicitoarei s-au adeverit

Leonarda Cianciulli
Victimele lui Cianciulli și armele sale preferate pentru uciderea lor, la Muzeului de Criminologie din Roma. Foto: Wikimedia

La început, Leonarda Cianciulli s-a apărat și nu a recunoscut nimic. Dar apoi poliția a început să-l suspecteze pe fiul ei. Și cum copiii erau singurul lucru de preț pentru ea, femeia și-a recunoscut crimele.

A fost arestată, iar procesul a durat doar câteva zile. A fost găsită vinovată și a primit o condamnare de 33 de ani. Sentința a fost un ecou sinistru al profeției țigăncii: 30 de ani în închisoare și trei ani într-un azil pentru criminali.

În 1970, în timp ce se afla în azil, Leonarda Cianciulli a murit de hemoragie intracraniană. Avea aproape 80 de ani, iar cadavrul ei a fost dus familiei pentru înmormântare.

Însă obiectele folosite de ea, inclusiv oala în care și-a fiert victimele, au fost donate Muzeului de Criminologie din Roma. Astăzi, vizitatorii pot vedea colecția ei de topoare și vasul pe care l-a folosit pentru a fierbe ființe umane.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „Leonarda Cianciulli, criminala în serie care și-a transformat victimele în săpun și prăjituri”

Lasă un comentariu