Leonarda Cianciulli, criminala în serie care făcea din victime prăjituri și săpun

Leonarda Cianciulli, criminala în serie care făcea din victime prăjituri și săpun

Dacă Leonarda Cianciulli nu ar fi fost atât de influențată de superstiții, blesteme și ghicitoare, probabil că destinul ei ar fi fost altul. Dar așa, a rămas în istorie drept una dintre cele mai infame criminale.

Leonarda Cianciulli s-a născut în 1894 și avut o existență plină de încercări. Viața ei a luat o turnură nefastă încă din adolescență, când a încercat de două ori să se sinucidă.

În 1917 s-a căsătorit cu un funcționar, dar părinții ei nu au fost de acord cu căsătoria, crezând că tânăra merita un soț mai respectabil.

Leonarda Cianciulli a avut o viață plină de greutăți

Leonarda Cianciulli
Sub chipul de bunicuță al Leonardei se ascundea un monstru. Foto: Wikimedia

Superstițioasă din fire, Leonarda Cianciulli credea cu tărie că, atunci când s-a căsătorit, mama ei a blestemat-o să aibă parte de o viață nenorocită.

Viața lui Cianciulli de după căsătorie pare să susțină asta. La zece ani de la mariaj, în 1927, soțul ei a fost închis pentru fraudă. Trei ani mai târziu, casa în care locuiau a fost distrusă de un cutremur.

Și cum o nenorocire nu vine niciodată singură, 13 din cei 17 copii ai cuplului au murit înainte de a împlini zece ani. Speriată și confuză, Leonarda Cianciulli a apelat la serviciile unei ghicitori, pentru a vedea ce-i mai poate rezerva destinul.

Această mișcare nu a fost deloc inspirată, ghicitoarea făcând-o să creadă și mai mult în blesteme.

„În mâna ta dreaptă văd închisoarea, iar în mâna ta stângă, un azil pentru criminali”, i-a spus ghicitoarea.

Prima victimă a reprezentat un sacrificiu uman

Leonarda Cianciulli
Leonarda Cianciulli și-a gătit victimele. Foto: Wikimedia

Din cauza presupusului blestem aruncat asupra ei de către mamă și în contextul prezicerilor ghicitoarei, Leonarda Cianciulli a devenit foarte superstițioasă. În 1939, fiul ei, Giuseppe, i-a spus că urma să se înroleze în armata italiană.

Speriată, Leonarda Cianciulli a recurs la singurul lucru care credea că îl va păstra pe fiul ei în siguranță: sacrificiul uman. După căutări asidue, și-a ales bine victima. Aceasta era Faustina Setti, o femeie singură. Cianciulli credea că nimeni nu avea să-i ducă lipsa lui Setti dacă va dispărea.

A invitat-o pe femeie la ea, sub pretextul că îi va găsi un soț. A convins-o să scrie familiei, ca să-și anunțe rudele că pleacă în străinătate pentru a se întâlni cu viitorul ei bărbat. Apoi, a amețit-o cu vin amestecat cu somnifere și a ucis-o cu un topor.

Cianciulli a tăiat-o pe Setti în bucăți și i-a adunat sângele într-un vas. În declarația oficială de după arestare, criminala a descris ce a făcut cu cadavrul:

„Am pus bucățile într-o oală și am adăugat șapte kilograme de sodă caustică, pe care o cumpărasem ca să fac săpun. Am amestecat până când bucățile s-au dizolvat și au devenit o masă vâscoasă, de culoare închisă. Am turnat-o în mai multe găleți, pe care le-am golit într-o fosă septică din apropiere. Cât despre sângele din vas, am așteptat până când s-a coagulat.

L-am uscat în cuptor, l-am pisat și l-am amestecat cu făină, zahăr, ciocolată, lapte, ouă și puțină margarină. Am făcut multe prăjituri crocante, pentru ceai, și le-am servit doamnelor care veneau în vizită”, a povestit Leonarda Cianciulli.

Potrivit unora, Cianciulli a luat și economiile de-o viață ale lui Setti.

Cutia Pandorei fusese deschisă

Leonarda Cianciulli
Leonarda Cianciulli în tinerețe (stânga) și cu puțin timp înainte de a muri în închisoare, la aproape 80 de ani. Foto: Wikimedia

S-ar putea crede că un sacrificiu ar fi fost suficient pentru a împiedica moartea fiului ei. Dar Leonarda Cianciulli nu s-a putut opri a o singură victimă.

Curând după uciderea lui Setti, femeia a găsit o altă victimă: Francesca Soavi. Aceasta trăia în aceeași localitate și nu avea familie. La fel ca în cazul lui Setti, Cianciulli a convins-o pe Soavi că îi găsise un post de profesor în străinătate.

A pus-o să le scrie prietenilor ei și să detalieze călătoria pe care urma s-o facă. Apoi, i-a dat vin amestecat cu somnifere, a ucis-o cu un topor, a transformat-o în prăjituri pentru ceai și i-a furat economiile.

La cea de-a treia victimă, Leonarda Cianciulli a dat-o în bară

Leonarda Cianciulli
Chipurile victimelor. Femeile au fost ademenite și ucise de Leonarda Cianciulli. Foto: Wikimedia

Cea de-a treia victimă, Virginia Cacioppo, era o soprană cunoscută. Cianciulli i-a promis un angajament din partea unui impresar din Florența. Dar, de data aceasta, criminala a topit carnea victimei și a transformat-o în săpun.

„A sfârșit în oală, precum celelalte două… Carnea ei era grasă și albă. Când s-a topit, am adăugat o sticlă de apă de colonie. După ce a fiert mult timp, am făcut niște săpun cremos foarte bun. Am oferit bucăți de săpun vecinilor și cunoștințelor. Chiar și prăjiturile erau mai bune. Femeia aceea a fost foarte dulce.” – Extras din mărturia criminalei.

Leonarda Cianciulli credea că ștersese urmele crimei, dar de această dată îi scăpase ceva. Primele două victime aveau rude puține. Cacioppo, în schimb, avea o cumnată foarte băgăcioasă, care nu a dat crezare scrisorilor care vorbeau despre plecarea ei intempestivă.

Mai mult, o văzuse intrând în casa lui Cianciulli în seara în care se presupunea că plecase din oraș. Cumnata a raportat la poliție dispariția, iar oamenii legii au început să o investigheze pe Cianciulli.

Profețiile ghicitoarei s-au adeverit

Leonarda Cianciulli
Victimele lui Cianciulli și armele sale preferate pentru uciderea lor, la Muzeului de Criminologie din Roma. Foto: Wikimedia

La început, Leonarda Cianciulli s-a apărat și nu a recunoscut nimic, dar apoi poliția a început să-l suspecteze pe fiul ei. Și cum copiii erau singurul lucru de preț pentru ea, femeia a recunoscut crimele.

A fost arestată, iar procesul a durat doar câteva zile. A fost găsită vinovată și a primit o condamnare de 33 de ani. Sentința a fost un ecou bizar al profeției ghicitoarei: 30 de ani în închisoare și trei ani într-un azil pentru criminali.

În 1970, în timp ce se afla în azil, Leonarda Cianciulli a murit de hemoragie intracraniană. Avea aproape 80 de ani, iar cadavrul ei a fost redat familiei, pentru înmormântare. Obiectele folosite de ea, inclusiv oala în care și-a fiert victimele, au fost donate Muzeului de Criminologie din Roma.

Astăzi, vizitatorii pot vedea colecția ei de topoare și vasul pe care l-a folosit pentru a fierbe ființe umane.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

4 comentarii la „Leonarda Cianciulli, criminala în serie care făcea din victime prăjituri și săpun”

Lasă un comentariu