Leif Erikson, vikingul care a ajuns în Lumea Nouă înaintea lui Columb

Cu aproape 500 de ani înainte de Cristofor Columb, un echipaj de marinari vikingi părăsea ținuturile sterpe și măturate de vânt ale Groenlandei, în căutarea unei alte lumi.

Cu multă pricepere, vikingii au navigat prin apele periculoase ale Oceanului Atlantic la bordul unui vas din lemn, cu o singură pânză.

După ce au înfruntat cu succes necunoscutul, nordicii au descoperit un teritoriu nou, pe care au început să îl exploreze.

Leif Erikson provenea dintr-o familie de rebeli

Leif Erikson
Statuie care îl înfățișează pe Leif Erikson. Foto: seahistory.org

Cu o jumătate de mileniu înainte ca Cristofor Columb să „descopere” America, acești vikingi au fost primii europeni despre care se știe că au pus piciorul pe pământ nord-american.

Leif Erikson (scris uneori Eriksson sau Ericson), liderul expediției, nu era primul explorator din familia sa. Tatăl său, Erik cel Roșu, a fondat prima așezare europeană din Groenlanda, după ce a fost expulzat din Islanda, în jurul anului 985, pentru uciderea unui vecin.

La rândul său, și bunicul lui Erikson fusese alungat din Norvegia pentru omor. Erikson, despre care se crede că s-a născut în Islanda în jurul anului 970, și-a petrecut primi ani din viață în pustietatea Groenlandei.

În jurul anului 1000, Erikson a navigat spre est, până în patria sa natală, Norvegia.

Nava vikinga
O navă vikingă expusă la Muzeul Vikingilor din Oslo, Norvegia. Foto: Imgur

Acolo, regele Olaf I Tryggvason l-a convertit la creștinism și l-a însărcinat cu propovăduirea religiei creștine în rândul coloniștilor păgâni din Groenlanda. Erikson a reușit să își convertească mama, care a construit prima biserică creștină din Groenlanda, dar nu și pe tatăl rebel.

Mai multe legende islandeze relatează aventurile lui Erikson în Lumea Nouă, care au avut loc în jurul anului 1000. Până să fie consemnate în scris, în secolele XII și XIII, aceste povești nordice au fost transmise prin viu grai, din generație în generație.

Călătoria lui Erikson spre Lumea Nouă: o întâmplare sau un act plănuit?

Două legende diferite oferă explicații diferite cu privire la modul în care Erikson a ajuns în America de Nord.

„Saga lui Erik cel Roșu” spune că Erikson a traversat Atlanticul accidental, după ce a deviat de la cursul spre Groenlanda la întoarcerea din Norvegia. De cealaltă parte, „Saga Groenlandezilor” relatează că aventura lui Erikson în America de Nord nu a fost întâmplătoare.

În schimb, potrivit The Canadian Encyclopedia, exploratorul viking auzise de un pământ ciudat, situat la vest, de la comerciantul islandez Bjarni Herjolfsson.

Cu peste un deceniu mai înainte, Herjolfsson ajunsese din greșeală în apropierea țărmului Americii de Nord, dar fără să acosteze.

Legenda spune că Erikson a cumpărat nava comerciantului, a adunat un echipaj de 35 de oameni și a pornit în căutarea teritoriului din povestea lui Herjofsson.

Timbru
Timbru poștal din SUA, emis pe 9 octombrie 1968, în onoarea lui Leif Erikson. Foto: Wikimedia

După ce au traversat Atlanticul, vikingii au dat peste un pământ stâncos și sterp, situat, cred istoricii, pe teritoriul de astăzi al Canadei. Erikson a botezat noul teritoriu „Helluland” („Țara de Piatră”, în norvegiana veche).

Potrivit Mariners’ Museum, se poate ca acest loc să fi fost Insula Baffin. Vikingii au călătorit apoi spre sud, ajungând într-un loc bogat în lemn, pe care l-au numit Markland („Țara Pădurilor”), situat cel mai probabil în actuala regiune Labrador.

În cele din urmă, marinarii au înființat o tabără în extremitatea nordică a Insulei Terranova. Au petrecut o iarnă întreagă acolo, bucurându-se de clima ceva mai blândă decât cea din Groenlanda.

Leif Erikson 02
„Leif Erikson descoperă America”, tablou de Hans Dahl. Foto: Wikimedia

Au explorat regiunea cu pajiști imense, râuri pline de somoni și struguri sălbatici atât de potriviți pentru producerea vinului, încât Erikson a numit regiunea Vinland („Țara Vinurilor”).

Dovezile arheologice ale prezenței vikingilor în America

După ce au petrecut iarna în Țara Vinurilor, Erikson și echipajul său s-au întors în Groenlanda cu o încărcătură de cherestea și o cantitate mare de struguri.

Erikson, care avea să preia conducerea așezării din Groenlanda după moartea tatălui său, nu s-a mai întors niciodată în America de Nord.

L Anse aux Meadows
Replică a așezării construite de Erikson la L’Anse aux Meadows. Foto: Dylan Kereluk / Flickr

Și alți nordici au navigat spre vest, cel puțin în deceniul următor. Dar, în ciuda resurselor mai abundente din Lumea Nouă, vikingii au rămas în Groenlanda.

Acest fapt a fost cauzat probabil de întâlnirile violente – inclusiv uciderea fratelui lui Erikson, Thorwald – pe care le-au avut cu indigenii.

Arheologii au dezgropat dovezi care susțin poveștile vikinge despre expedițiile în America. În 1960, exploratorul norvegian Helge Ingstad a cercetat coastele regiunii Labrador și ale Insulei Terranova, în căutarea urmelor unei posibile așezări vikinge.

Călătoria lui a dat roade, Ingstad descoperind urme ale așezării fondate de Erikson în nordul Insulei Terranova, în L’Anse aux Meadows, conform Los Angeles Times.

O echipă internațională de arheologi a excavat artefacte de origine vikingă datând din jurul anului 1000, iar rămășițele satului viking fac acum parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ca să știi mai mult, citește „Aventuri legendare – Exploratori”

În această carte vei descoperi detalii despre viețile extraordinare și aventurile unora dintre marii exploratori din istoria omenirii, care s-au aventurat în necunoscut și au explorat oceanele vaste ale Terrei. Vei afla cum și-au folosit acești aventurieri priceperea și cunoștințele pentru a înfrunta vremea potrivnică, apăsarea psihică și pericolele neprevăzute și ce strategii de supraviețuire au adoptat, uneori cu succes, alteori cu consecințe tragice. O carte deosebit de interesantă, cu fotografii, ilustrații și grafice fascinante, pe care merită să o ai în bibliotecă.

„Aventuri legendare – Exploratori” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu