Ne mințim singuri: 7 mituri și legende urbane în care toată lumea crede

Ni le spun părinții, le auzim la școală sau sunt popularizate de mass-media. Le luăm de bune și credem în ele fără să le verificăm. Deși au fost infirmate de știință, sunt atât de răspândite, încât ajung să fie luate drept adevăruri absolute.

Îți prezentăm șapte mituri și legende urbane care nu au nicio bază reală.

1

Trăsnetul nu lovește de două ori în același loc

legende urbane - Fulger
Foto: Pinterest

De fapt, trăsnetul poate lovi în același loc nu doar de două, ci chiar de mai multe ori. Locul în care se produce furtuna nu influențează în niciun fel încărcarea electrică din atmosferă.

Așadar, dacă furtuna stă în aceeași zonă suficient timp, trăsnetul poate lovi de două ori în același loc. Asta s-a întâmplat pe 14 iunie 2005, când turnul televiziunii WVAH din Saint Albans, Virginia (SUA), a fost lovit de trăsnet de 50 de ori.

De asemenea, pe 30 iunie 2014, cei mai mari zgârie-nori din orașul american Chicago au fost loviți de trăsnet de 17 ori.

2

Cameleonii își schimbă culoarea pentru a se ascunde mai bine

legende urbane - Cameleon
Foto: Pinterest

Această afirmație se numără și ea printre cele mai răspândite legende urbane. De fapt, cameleonii nu-și schimbă culoarea pentru a se ascunde mai bine, ci pentru a-și controla temperatura corpului și pentru a comunica mai bine cu semenii lor.

Schimbarea culorii este determinată de modificările fizice, fiziologice și emoționale prin care trece animalul. Un alt factor care influențează culoarea cameleonului sunt stimulii pe care-i primește din mediul înconjurător, precum lumina și temperatura.

3

Limba este împărțită în zone dedicate fiecărui gust

legende urbane - Limba
Foto: Pinterest

Deși multă lume o crede, această afirmație este falsă. Orice zonă a limbii poate percepe fiecare dintre cele patru gusturi – dulce, acru, amar și sărat.

Cercetările au dezvăluit că limba conține 50-100 de receptori pentru fiecare gust, distribuiți arbitrar pe întreaga ei suprafață.

E adevărat că anumite zone sunt mai sensibile la anumite gusturi decât altele, însă limba nu este împărțită ca o hartă, așa cum ni s-a spus în copilărie.

4

Oamenii își folosesc cu preponderență una dintre emisferele cerebrale

legende urbane - Creier emisfere
Foto: Pinterest

Pe Internet circulă numeroase teste menite să-ți dezvăluie dacă-ți folosești cu preponderență emisfera dreaptă sau emisfera stângă a creierului.

Deși sunt distractive, rezultatele acestor teste sunt doar legende urbane. Creierul uman nu are o emisferă dominantă. Cele două părți ale creierului uman funcționează simultan, întotdeauna.

Ideea că emisfera stângă este răspunzătoare pentru logică, iar cea dreaptă pentru creativitate este total falsă. Răspândirea acestei idei a fost cauzată în primul rând de faptul că funcțiile creierului au fost caracterizate greșit în urma primelor experimente pe această temă.

Ultimele cercetări arată că oamenii nu au o emisferă cerebrală dominantă. Dimpotrivă, atunci când facem ceva, se activează diverse zone din ambele emisfere ale creierului.

5

Taurii urăsc roșul

legende urbane - Toreador
Foto: Pinterest

Deși toreadorii folosesc de obicei cape de culoare roșie pentru a-i provoca pe tauri în timpul coridei, culoarea nu are nicio influență asupra stării animalului.

Taurii nu se enervează atunci când văd roșu în fața ochilor. Animalele se înfurie și se agită deoarece toreadorii reprezintă o amenințare.

Taurii tind să atace orice ființă sau lucru care se mișcă repede și dezordonat.

6

Oamenii au cinci simțuri

legende urbane - Simturi
Foto: Pinterest

Ni se spune încă din copilărie că oamenii au cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Acest lucru este cât se poate de fals.

Deși nu s-au pus de acord cu privire la numărul lor, oamenii de știință afirmă că oamenii au până la 21 de simțuri.

Câteva dintre cele mai puțin cunoscute sunt nocicepția (sensibilitatea la durerea fizică), percepția asupra timpului, simțul echilibrului sau propriocepția (simțul care ne ajută să ne poziționăm în spațiu, să ne simțim poziția corpului și să ne mișcăm armonios).

Deși aceste simțuri sunt catalogate drept secundare, ele sunt la fel de importante ca cele cinci simțuri de bază. De exemplu, datorită propriocepției, persoanele nevăzătoare se pot hrăni singure pentru că simt unde le este localizată gura în raport cu mâinile.

7

Folosim doar 10% din capacitatea creierului

legende urbane - Creier
Foto: Pinterest

Creierul uman este un organ extrem de complex și nu e de mirare că face obiectul multor legende urbane. Ideea larg răspândită că oamenii își folosesc doar 10% din creier este falsă.

Acest mit a fost promovat la sfârșitul secolului al XIX-lea în diverse broșuri și reclame, care le promiteau clienților șansa de a-și activa părțile nefolosite ale creierului (bineînțeles, contra unei sume de bani).

Ulterior, fizicianul Albert Einstein a fost unul dintre cei care au contribuit la propagarea mitului. Progresul științific a desființat, însă, această concepție.

Folosind aparate de rezonanță magnetică, cercetătorii au arătat că oamenii folosesc mai mult de 10% din creier chiar și în timpul activităților normale.

De asemenea, în decursul a 24 de ore, aproape toate zonele creierului sunt activate pe rând.


În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

4 comentarii la „Ne mințim singuri: 7 mituri și legende urbane în care toată lumea crede”

 1. Nu toate contra afirmațiile, părerile sunt după mine exacte. Nu sunt de acord la explicația despre schimbările de culoare ale cameleonului și nici despre faptul că taurii nu sunt incitați mai mult și de culoarea roșie. În rest este de văzut de analizat de bunul simț, educația și experiența de viață a fiecăruia.

  Răspunde
 2. Legat de emisferele creierului… este adevărat că funcționează amândouă, dar una este folosită mai mult, cealaltă mai puțin. Și în funcție de cât este folosită se și dezvoltă. Ideea că emisfera stângă este folosită pentru logică și cea dreaptă pentru creativitate este falsă vă rugăm să argumentați printr-un studiu, sau un link către o argumentare științifică, or, simpla expunere că o anume idee este falsă nu dă credibilitate, ba mai mult, induceți în eroare.

  Răspunde
 3. Ar trebui sa includeti si religiile cu asa zisii profeti ai lor. Latura emotional-afectiva a omului, dorinta sa de a transcede realitatea asta si speranta sa a fost subjugata si deturnata de cei care au dorit puterea cu povesti despre himere profitand de lipsa de educatie si cunoastere a maselor.
  Asta s-a intamplat inca din cele mai vechi timpuri ale omenirii.

  Răspunde

Lasă un comentariu