Ne mințim singuri: 7 mituri și legende urbane în care toată lumea crede

Ni le spun părinții, le auzim la școală sau sunt popularizate de mass-media. Le luăm de bune și credem în ele, fără a cerceta. Deși au fost infirmate de știință, sunt atât de răspândite, încât ajung să fie luate drept adevăruri absolute.

Îți prezentăm șapte astfel de mituri și legende urbane care nu au nicio bază reală.

1. Legende urbane: Trăsnetul nu lovește de două ori în același loc

legende urbane - Fulger

De fapt, trăsnetul poate lovi în același loc nu doar de două, ci chiar de mai multe ori. Locul în care se produce furtuna nu influențează în niciun fel încărcarea electrică din atmosferă.

Așadar, dacă furtuna stă în aceeași zonă suficient timp, trăsnetul poate lovi de două ori în același loc. Asta s-a întâmplat pe 14 iunie 2005, când turnul televiziunii WVAH din Saint Albans, Virginia (SUA), a fost lovit de trăsnet de 50 de ori.

De asemenea, pe 30 iunie 2014, cei mai mari zgârie-nori din orașul american Chicago au fost loviți de trăsnet de 17 ori.

2. Legende urbane: Cameleonii își schimbă culoarea pentru a se ascunde mai bine

legende urbane - Cameleon

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Această afirmație se numără și ea printre cele mai răspândite legende urbane. De fapt, cameleonii nu-și schimbă culoarea pentru a se ascunde mai bine, ci pentru a-și controla temperatura corpului și pentru a comunica mai bine cu semenii lor.

Schimbarea culorii este determinată de modificările fizice, fiziologice și emoționale prin care trece animalul. Un alt factor care influențează culoarea cameleonului sunt stimulii pe care-i primește din mediul înconjurător, precum lumina și temperatura.

3. Legende urbane: Limba este împărțită în zone dedicate fiecărui gust

legende urbane - Limba

Deși multă lume o crede, această afirmație este falsă. Orice zonă a limbii poate percepe fiecare dintre cele patru gusturi – dulce, acru, amar și sărat.

Cercetările au dezvăluit că limba conține 50-100 de receptori pentru fiecare gust, distribuiți arbitrar pe întreaga ei suprafață.

E adevărat că anumite zone sunt mai sensibile la anumite gusturi decât altele, însă limba nu este împărțită ca o hartă, așa cum ni s-a spus în copilărie.

4. Legende urbane: Oamenii își folosesc cu preponderență una dintre emisferele cerebrale

legende urbane - Creier emisfere

Pe Internet circulă numeroase teste menite să-ți dezvăluie dacă-ți folosești cu preponderență emisfera dreaptă sau emisfera stângă a creierului. Deși sunt distractive, rezultatele acestor teste sunt doar legende urbane.

Creierul uman nu are o emisferă dominantă. Cele două părți ale creierului uman funcționează simultan, întotdeauna. Ideea că emisfera stângă este răspunzătoare pentru logică, iar cea dreaptă pentru creativitate este total falsă.

Răspândirea acestei idei a fost cauzată în primul rând de faptul că funcțiile creierului au fost caracterizate greșit în urma primelor experimente pe această temă.

Ultimele cercetări arată că oamenii nu au o emisferă cerebrală dominantă. Dimpotrivă, atunci când facem ceva, se activează diverse zone din ambele emisfere ale creierului.

5. Legende urbane: Taurii urăsc roșul

legende urbane - Toreador

Deși toreadorii folosesc de obicei cape de culoare roșie pentru a-i provoca pe tauri în timpul coridei, culoarea nu are nicio influență asupra stării animalului. Taurii nu se enervează atunci când văd roșu în fața ochilor.

Animalele se înfurie și se agită deoarece toreadorii reprezintă o amenințare. Studiile au demonstrat că taurii tind să atace orice ființă sau lucru care se mișcă repede și dezordonat.

6. Legende urbane: Oamenii au cinci simțuri

Încă din copilărie, ni se spune că oamenii au cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Acest lucru este cât se poate de fals. Deși nu s-au pus de acord cu privire la numărul lor, oamenii de știință afirmă că oamenii au până la 21 de simțuri.

Câteva dintre cele mai puțin cunoscute sunt nocicepția (sensibilitatea la durerea fizică), percepția asupra timpului, simțul echilibrului sau propriocepția (simțul care ne ajută să ne poziționăm în spațiu, să ne simțim poziția corpului și să ne mișcăm armonios).

legende urbane - Simturi

Deși aceste simțuri sunt catalogate drept secundare, ele sunt la fel de importante ca cele cinci simțuri de bază. De exemplu, datorită propriocepției, persoanele nevăzătoare se pot hrăni singure pentru că simt unde le este localizată gura în raport cu mâinile.

7. Legende urbane: Folosim doar 10% din capacitatea creierului

legende urbane - Creier

Creierul uman este un organ extrem de complex și nu e de mirare că face obiectul multor legende urbane. Ideea larg răspândită că oamenii își folosesc doar 10% din creier este falsă.

Acest mit a fost promovat la sfârșitul secolului al XIX-lea în diverse broșuri și reclame, care le promiteau clienților șansa de a-și activa părțile nefolosite ale creierului (bineînțeles, contra unei sume de bani).

Ulterior, fizicianul Albert Einstein a fost unul dintre cei care au contribuit la propagarea mitului. Progresul științific a desființat, însă, această concepție.

Folosind aparate de rezonanță magnetică, cercetătorii au arătat că oamenii folosesc mai mult de 10% din creier chiar și în timpul activităților normale. De asemenea, în decursul a 24 de ore, aproape toate zonele creierului sunt activate pe rând.


În continuare, citește și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

4 comentarii la „Ne mințim singuri: 7 mituri și legende urbane în care toată lumea crede”

 1. Nu cumva turnurile si zgarie norii au paratrasnete? La ce folosesc? Se stie ca fulgerul sa indreapta catre cel mai inalt loc apropiat, cumulând inaltimea cladirilor cu metalul paratrasnetelor………. ca doar n-o sa treaca fugerul printre cladiri de zeci de metri sa trasneasca pietonii ha ha ha

  Răspunde
  • Poi prin paratraznet trece direct in pamant. Dar asta trebuie tu sa sti inainte sa scri . Paratraznetul e atasat de cladire deci sper ca acum intelegi .

   Răspunde
 2. Utilitatea unui astfel de articol ce nu citeaza nici macar o sursa de referinta este O. Nu este altceva decat un mit al “miturilor” descrise.

  Răspunde
  • De fapt, sursele chiar sunt menționate la fiecare capitol, sub formă de URL-uri (cu albastru) în câte un paragraf. Dați click pe ele și ajungeți la surse.

   Răspunde

Lasă un comentariu