Lavenham, orășelul englezesc unde casele sunt strâmbe

La aproximativ 100 de kilometri de Londra, în comitatul Suffolk, se află un orășel ce pare desprins din filmele de desene animate.

Asta, deoarece aproape fiecare dintre casele viu colorate din localitate este strâmbă. Construcțiile se sprijină una de alta, parcă încercând să evite prăbușirea.

Lavenham
Foto: Banksfam via Flickr

Lavenham este un oraș medieval cu o istorie bogată, care s-a dezvoltat datorită comerțului cu lână. În secolele XV și XVI, așezarea era renumită pentru pânza albastră din lână pe care o confecționau localnicii.

La sfârșitul secolului XV, Lavenham se număra printre cele mai bogate orașe din Insulele Britanice, plătind mai mulți bani drept impozit decât orașe considerabil mai mari, precum York și Lincoln.

Prosperitatea și bogăția se reflectă și în arhitectura locală. Biserica din Latham este excesiv de mare pentru dimensiunea localității și are un turn imens, de 42 de metri.

Și alte construcții, precum clădirea breslei producătorilor de lână sau casele unor localnici de vază, demonstrează bogăția ostentativă a orașului.

Lavenham 02
Foto: Andrew Hill via Flickr

Se spune că în 1487, când a vizitat orașul, regele Henric al VII-lea a amendat mai multe familii din Lavenham pentru că afișau prea multă bogăție.

Casele au fost construite cu bârne din lemn încă verde

Orașul s-a dezvoltat atât de repede încât multe dintre case au fost construite în grabă, cu lemn încă verde. Pe măsură ce lemnul s-a uscat, bârnele s-au deformat, iar casele s-au înclinat în unghiuri neașteptate.

Din păcate, perioada de dezvoltare a așezării nu a durat mult. Refugiații olandezi care s-au instalat în Colchester au început să producă pânză mai ieftină, mai ușoară și mai la modă decât cea din Lavenham.

Industria țesăturilor din oraș s-a prăbușit, iar oamenii au rămas fără bani. Drept urmare, mulți localnici nu au mai avut bani pentru a-și reconstrui casele, așa că acestea au rămas așa cum erau.

Lavenham 03
Foto: Elite Readers

Astăzi, tocmai aceste clădiri – care arată așa din cauza decăderii economiei locale – sunt atracția principală a orașului.


În continuare, descoperă 10 dintre cele mai ciudate clădiri din lume. Apoi, te invităm la o incursiune în 12 sate și orașe fascinante din Europa de Est.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu