Latura întunecată a puterii: 9 lideri istorici loviți de probleme psihice

Atunci când ne prezintă poveștile celor mai influenți lideri din istorie, manualele menționează calități precum îndrăzneala, charisma, inteligența și creativitatea.

În multe cazuri, însă, unii autori de cărți pe teme istorice (mai ales biografii oficiali) „uită” să consemneze și alte laturi, mai puțin măgulitoare, ale acestor personalități: problemele psihice.

Deși au proiectat o imagine de forță și stăpânire, mulți dintre liderii istorici s-au confruntat cu tulburări psihice, care le-au influențat deciziile. Te invităm într-o incursiune în partea întunecată a vieților câtorva dintre cei mai influenți oameni.

1

Abraham Lincoln s-a luptat cu depresia

Tulburari psihice - Abraham Lincoln
Abraham Lincoln. Foto: HeadsUp

Al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii a suferit de episoade de depresie întreaga sa viață. Un prieten de-al lui Lincoln povestea că acesta obișnuia să cadă în stări de profundă melancolie.

Odată, după moartea unui apropiat, Abraham Lincoln a fost găsit umblând dezorientat prin pădure, având la el o pușcă.

2

Iosif Stalin, un narcisist clasic

Tulburari psihice - Iosif Stalin
Iosif Stalin. Foto: Sputnik News

Iosif Stalin a fost liderul URSS timp de peste 30 de ani, până în 1953, când a murit. A condus țara prin teroare și a fost răspunzător pentru uciderea a milioane de oameni.

Dacă ar fi fost evaluat conform standardelor actuale, cel mai probabil ar fi fost diagnosticat cu tulburare psihică narcisistă, paranoia și depresie maniacală.

3

Martin Luther King Jr. a încercat să se sinucidă

Tulburari psihice - Martin Luther King Jr
Martin Luther King Jr. Foto: National Geographic

Este greu de imaginat că un om pasionat și expresiv precum Martin Luther King Jr. putea avea probleme psihice. Și totuși, activistul american a trecut prin încercări foarte grele.

În prima parte a vieții, Martin Luther King Jr. a suferit de puternice episoade de depresie, iar când era adolescent a încercat să-și ia viața. După ce a devenit cunoscut ca activist pentru drepturile omului, consilierii săi l-au sfătuit să apeleze la un psiholog, dar a refuzat.

4

Prințesa Diana suferea de bulimie

Tulburari psihice - Printesa Diana
Diana de Wales. Foto: ABC News

Diana, prințesa de Wales, și-a câștigat renumele pentru compasiunea sa pentru cei din jur și pentru activitatea caritabilă pe care a avut-o de-a lungul vieții. Deși era admirată pretutindeni în lume, Diana suferea de depresie și bulimie.

5

Probleme psihice la nivel regal: Maria I a Portugaliei și mania religioasă

Tulburari psihice - Maria Nebuna
Regina Maria I a Portugalie. Foto: Wikimedia

Regina Maria I a Portugaliei a ocupat tronul între 1777 și 1816. Deși a rămas în istorie drept un lider foarte capabil, reginei i se mai spune și „Maria Nebuna”.

Primele semne de nebunie au fost observate în 1786, când Maria a avut primul episod de delir. Apoi, a devenit tot mai evident că regina suferea de manie religioasă și melancolie.

Din păcate, stările ei s-au agravat în timp, iar în 1792 a fost declarată nebună și îndepărtată de pe tron.

6

Nero, un veritabil histrionic

Tulburari psihice - Nero
Împăratul roman Nero. Foto: History Collection

Împăratul Nero, care a condus Imperiul Roman între anii 54 și 68, i-a persecutat pe creștini, și-a executat mama și fratele și le-a impus supușilor să-l venereze ca pe un zeu.

Un om de o cruzime rar întâlnită, Nero ar fi diagnosticat de psihologii din vremurile noastre drept narcisist și histrionic.

7

Churchill suferea de tulburare bipolară

Tulburari psihice - Winston Churchill
Winston Churchill. Foto: Conservative Review

Fostul prim-ministru britanic s-a luptat toată viața cu o tulburare bipolară. Winston Churchill avea numeroase perioade de depresie intensă și prelungită.

În timpul lor, liderul britanic se simțea vlăguit, era dezinteresat de orice, își pierdea pofta de mâncare și capacitatea de concentrare. Atunci când nu suferea de depresie, Churchill era anormal de energic și activ, lucrând și 18 ore pe zi.

8

Împăratul roman Commodus, histrionic

Tulburari psihice - Commodus
Commodus. Foto: Bluffton

După standardele actuale, împăratul roman Commodus ar fi diagnosticat cu tulburări psihice de tip narcisist și histrionic. Crezând că est reîncarnarea lui Hercule, Commodus a rebotezat Roma și mai multe străzi ale orașului cu propriul nume.

Un lider extrem de crud, care se mai credea și gladiator, Commodus a ordonat ca un servitor să fie ars de viu pentru că i-a încălzit prea tare apa în care urma să se îmbăieze.

9

Adolf Hitler, personalitate de tip borderline

Tulburari psihice - Hitler
Adolf Hitler. Foto: Zeit

Având în vedere cruzimea fără margini de care a dat dovadă, nu e de mirare că personalitatea lui Adolf Hitler este studiată de psihiatrii din întreaga lume. S-au scris multe tratate despre fostul lider german.

Potrivit specialiștilor, liderul nazist suferea, cel mai probabil, de mai multe probleme psihice: tulburare de tip borderline, megalomanie și narcisism. Unii psihiatri susțin chiar că Hitler ar fi suferit de schizofrenie paranoidă.

Ca să știi mai mult

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Comandă cartea „Puterea sub influența drogurilor” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu