Larosterna inca, pasărea cu mustață – „Salvador Dali cu aripi”

Pe coasta de vest a Americii de Sud, pe un teritoriu care a aparținut cândva Imperiului Incaș, trăiește o pasăre extraordinară, cu aspect ieșit din comun.

Larosterna inca are o mustață uimitoare, care aduce aminte de faimoasa mustață purtată de-a lungul vieții de pictorul Salvador Dali. Mustața păsării este formată din pene lungi și albe, care cresc de la colțurile ciocului său roșu aprins.

Pasarea cu mustata 01
Foto: pjah73 via Flickr

Pasărea are aproximativ 40 de centimetri lungime, iar masculii și femelele arată la fel, inclusiv mustața pentru care specia este faimoasă. În general, o pasăre adultă are penajul gri închis.

Penele albe sunt prezente doar în mustață și la capătul aripilor. Pe lângă rolul de ornament, mustața este și un indicator al stării de sănătate a păsării: cu cât este mai lungă, cu atât pasărea este mai sănătoasă.

De asemenea, oamenii de știință au observat că Larosterna inca ce au mustăți mai lungi tind să se împerecheze unele cu altele și să aibă pui mai mulți și mai mari.

Se hrănește cu hamsii și face pui de două ori pe an

Pasarea cu mustata 02
Foto: Cristóbal Alvarado Minic via Flickr

Teritoriile pe care trăiește specia se întind din nordul statului Peru până în centrul statului Chile. Regiunea a făcut cândva parte din Imperiului Incaș, de unde provine și denumirea Larosterna inca.

În această zonă, curentul Humboldt se deplasează chiar de-a lungul țărmului, aducând cu el cantități mari de pește. De altfel, aproximativ 18-20% din captura mondială de pește se datorează acestui curent oceanic.

Printre peștii aduși în regiune de Humboldt se numără și hamsiile, cu care Larosterna inca se hrănește. Pasărea mai scoate din apă și resturi de lei de mare sau de delfin, dar peștii mici reprezintă dieta sa de bază.

Pasarea cu mustata 04
Foto: Spinus.net

Această specie se reproduce de două ori pe an, între aprilie și iulie, iar apoi între octombrie și decembrie. Cuibărește pe stânci și pe insulele de unde se colectează guano. Depune unul sau două ouă, pe care le clocește aproximativ patru săptămâni.

Reducerea efectivelor de hamsii din cauza pescuitului comercial și recoltarea excesivă de guano (excremente de pasăre), care le distruge locurile de reproducere, a dus la o scădere drastică a populației de Larosterna inca.

Cândva cu populații de ordinul milioanelor de păsări, astăzi, efectivele numără puțin peste 150.000 de indivizi, potrivit Bird Life.

Deși pescuitul de hamsii a fost interzis în Peru, iar recoltarea de guano este reglementată, factorii naturali precum El Nino și prezența pe unele insule a prădătorilor – precum șobolanii și pisicile, „darurile” coloniștilor – pot reduce rata de succes a reproducerii.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu