Ai bea așa ceva? Laptele de gândac forțează moda în materie de nutriție

Cum ți se pare ideea de a comanda un cappuccino cu lapte de gândac? Un grup de cercetători promovează acestă substanță ca fiind următoarea „modă” în materie de nutriție.

Poate că nu sună la fel de apetisant ca alte opțiuni de lapte alternativ, cum ar fi laptele de soia sau de migdale. Potrivit unui studiu din 2016 și unui articol recent redistribuit din revista Marie Claire, oamenii de știință au descoperit că laptele de gândac ar putea fi un nou superaliment.

lapte de gândac
Laptele de gândac conține de patru ori mai multe proteine decât laptele de vacă

Așa-numitele superalimente sau supermâncăruri sunt produse organice care conțin cantități mari (foarte concentrate) de minerale și compuși complecși, care nu se găsesc în mâncărurile obișnuite.

Studiul a relevat că cristalele de lapte pline de nutrimente produse de gândacul de Pacific (Diploptera punctata) conțin de patru ori mai multe proteine decât laptele de vacă. De asemenea, laptele de gândac este plin de aminoacizi care ajută la creșterea celulelor.

Gândacul care-și hrănește puii cu lapte

Laptele de gândac este glicosilat (adică proteinele sunt „căptușite” cu zahăr), așa că oferă energie.

„Cred că nimănui nu o să-i placă dacă îi spui: Am extras cristale de la un gândac și le vom transforma în mâncare”, afirmă biochimistul Subramanian Ramaswamy.

Totuși, experții spun că cei pasionați de superalimente sunt încântați de acest lichid produs de o insectă. Se spune că lichidul este plin de nutrimente.

lapte de gândac
Gândacul de Pacific naște pui vii

De fapt, potrivit Huffington Post, „experimentele arată că laptele de gândac se numără printre cele mai hrănitoare substanțe de pe planetă, cu un conținut ridicat de calorii.”

Însă, dacă te simți tentat să încerci această nouă supermâncare, trebuie să știi că nu o vei găsi la gândacii de casă obișnuiți. Gândacul de Pacific, originar din Hawaii, este o raritate prin faptul că femela naște pui vii în loc să depună ouă, ca restul insectelor.

Milioane de gândaci crescuți pentru lapte

Femela gândacului de Pacific hrănește embrionii care cresc în ea cu o substanță lichidă asemănătoare laptelui. Lichidul este obținut de la gândac printr-un proces laborios și nu tocmai plăcut.

Pentru a obține laptele, insecta trebuie secționată pe mijloc. Astfel, cristalele de lapte bogate în nutrimente pot să se reverse din abdomen.

Și cum un singur gândac conține o cantitate infimă de lichid, trebuie recoltați milioane de gândaci pentru a obține un produs vandabil.

 

Biochimistul Subramanian Ramaswamy a studiat cristalele de lapte de gândac. A probat substanța și spune că nu are niciun gust.

Milioane de gândaci de Pacific ar trebui crescuți pentru ca laptele lor să poată fi comercializat

Așa că, teoretic, ai putea adăuga puțin astfel de lichid în cafea sau l-ai putea turna peste cereale, fără ca gustul lor să fie afectat. Chiar dacă acest lichid ar ajunge pe piață, ar trebui să facă față unei concurențe dure.

Studii anterioare au trâmbițat beneficiile laptelui de iapă, de cămilă sau de măgăriță ca fiind ieșite din comun. Acum, însă, cine știe?! Dacă putem trece peste greață, poate că laptele de gândac va deveni până la urmă un element de bază într-o dietă echilibrată.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu