Festivalul baloanelor din 1986, evenimentul caritabil care a provocat un dezastru

În 1986, filiala fundației United Way din orașul american Cleveland a decis să organizeze un eveniment de strângere de fonduri și, în același timp, să doboare recordul mondial pentru cea mai mare lansare de baloane cu heliu.

În dimineața zilei de 27 septembrie și cu o seară înainte, 2.500 de studenți și voluntari au umplut 1.5 milioane de baloane cu heliu. Apoi, au pus baloanele sub o plasă enormă, aflată într-una dintre piețele orașului.

Baloane Cleveland
Evenimentul, care trebuia să fie o sărbătoare, s-a transformat într-un dezastru. Foto: Thom Sheridan via Flickr

La ora 13:50, baloanele au fost eliberate, sub privirile uimite ale celor care asistau la eveniment. A fost o priveliște spectaculoasă și totul a mers bine până când condițiile meteo au transformat sărbătoarea într-o tragedie.

În acea zi, cerul era plin de nori, iar vântul sufla cu putere înspre nord, o vreme deloc potrivită pentru lansarea de baloane cu heliu.

Odată eliberate, baloanele au rămas blocate în norii de deasupra orașului. Apoi, a început ploaia, iar apa a împins baloanele în jos, multe dintre ele ajungând pe căile navigabile din zonă.

Baloanele au acoperit Lacul Erie în același timp în care Garda de Coastă îi căuta pe doi bărbați care se pierduseră pe lac după ce barca în care se aflau s-a răsturnat.

Din cauza baloanelor multicolore care acopereau luciul de apă, cei doi bărbați nu au putut fi găsiți. Cadavrele lor au fost aduse la mal ulterior, iar soțiile celor două victime au dat în judecată United Way.

Accidente rutiere și animale rănite

De asemenea, baloanele au determinat închiderea pentru 30 de minute a pistei Aeroportului Burke Lakefront.

O femeie din comitatul Medina, aflat în apropierea orașului Cleveland, a dat în judecată fundația deoarece baloanele i-au speriat caii, care s-au rănit într-o ambuscadă.

Baloane lacul Eirie
Baloanele au împânzit lacul Eirie, zădărnicind o operațiune de salvare. Foto: cleveland.com

Au fost raportate și câteva accidente de mașină, cauzate de șoferii care au pierdut controlul volanului orbiți de sutele de baloane care cădeau pe șosea.

United Way a cheltuit 500.000 de dolari pentru organizarea evenimentului și a pierdut câteva milioane în soluționarea proceselor.

„Nu vom mai face o lansare de baloane niciodată. Am învățat multe de la tragedia din 1986”, a declarat purtătoarea de cuvânt a United Way.

Ca să știi mai mult, citește „100 de greșeli care au schimbat istoria”

Oamenii fac greșeli (unii dintre ei comit erori catastrofale), iar marii lideri ai istoriei reușeau să greșească exact la fel de mult cât o fac mult-supravegheații politicieni din prezent. Unele dintre aceste greșeli au schimbat cursul istoriei întregii lumi sau cel puțin a unui continent. Erori și gafe care au prăbușit imperii, au distrus economii și au transformat lumea. De la Linia Maginot, la Criza rachetelor cubaneze, istoria este plină de mișcări proaste și de idei mai puțin geniale care s-au transformat în dezastre cu consecințe nelimitate. Acest volum analizează o sută de astfel de puncte de cotitură.

„100 de greșeli care au schimbat istoria” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu