Langurii, maimuțele folosite de autoritățile din India ca să impună ordinea pe stradă

Ca să țină la distanță maimuțele care, în mod normal, cutreieră străzile și agasează localnici și turiști, autoritățile indiene angajează alte maimuțe, și mai mari, care impun respectul în zbuciumata lume a animalelor.

Cea mai importantă inițiativă de acest fel s-a desfășurat în 2010, la Jocurile Commonwealth-ului, dar utilizarea maimuțelor dresate pentru asigurarea ordinii este o practică obișnuită în această țară asiatică.

Langurii sunt trimiși în diverse zone din New Delhi ca să țină la distanță alte maimuțe. Foto: AP

Deoarece sunt mari și fioroși, langurii sunt adesea folosiți în India pentru a ține la distanță alte maimuțe care își fac de obicei veacul în locurile publice.

Folosirea langurilor este un mod foarte eficient de a speria maimuțele obișnuite. Langurii sunt închiriați de autorități contra cost (cu tot cu dresori). Odată ce misiunea s-a încheiat, maimuțele se întorc la adăpost.

Spre exemplu, pentru paza sediului comitetului de organizare a evenimentului sportiv din 2010 a fost folosit un langur, însă maimuțele au fost văzute și în fața unor stadioane din capitala indiană.

Viceprimarul omorât de maimuțe

În 2007, viceprimarul din New Delhi, S. S. Bajwa a căzut de la balcon în urma unui atac al maimuțelor. Foto: Wikimedia

Pe străzile din capitală, maimuțele nu sunt o raritate. Animalele cutreieră clădirile din tot orașul, provocând adeseori ravagii în timp ce pătrund în spitale și în birouri guvernamentale.

În 2007, S. S. Bajwa, viceprimarul din New Delhi, a fost ucis în urma unui atac al maimuțelor, căzând de la balconul biroului său în învălmășeala creată de animale.

Alte 25 de persoane au fost rănite în urma atacurilor unei maimuțe care a gonit prin tot orașul, agresând oameni la întâmplare. Evenimentele sportive, unde se adună mulțimi dense, au prilejuit și mai multe probleme grave legate de animale.

În afară de câinii vagabonzi, care se plimbă liberi pe stradă, stațiunile sportive au mai fost bântuite de șerpi și rozătoare. De asemenea, vacile – animale considerate sacre – cutreieră nestingherite toate străzile capitalei indiene.

Și șobolanii sunt o preocupare importantă. Autoritățile din Delhi utilizează anual sute de capcane și de kilograme de otravă pentru a extermina rozătoarele.

Dincolo de toate acestea, New Delhi se confruntă și cu probleme epidemiologice serioase, înregistrând anual mii cazuri de oameni bolnavi de febră dengue, de exemplu.

În plus, bălțile din oraș și de la periferie se dovedesc deosebit de fertile pentru țânțari, care se reproduc necontenit. În încercarea de a rezolva această problemă, autoritățile au eliberat în apele stătute pești care mănâncă insecte.

Langurii, „gardienii” amenințați cu dispariția

Maimuțele langur sunt folosite la păstrarea ordinii publice (de către alte maimuțe). Foto: News Limited

Langurul auriu (Trachypithecus geei) este o specie care trăiește într-o regiune restrânsă, la vest de provincia indiană Assam și pe versanții Munților Negri din Bhutan.

Este una dintre primatele cele mai vulnerabile din India. Considerat sacru de către locuitorii din Himalaya, langurul auriu a fost descris prima dată de naturalistul Edward Pritchard Gee, în anii 1950.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Niste Languri pentru guvernantii nostri nu se gasesc, in special pentru Orban, Catu, Ma-Ciuca, si alte asemenea exemplare ?!

  • >