Haina de aur a incașilor: Lâna de vicuña, cea mai scumpă din lume

Pe întinderile Anzilor din Peru galopează un animal care este prețuit în întreaga lume. Aparține familiei camelidelor, dar este numit vicuña, fiind identificat după corpul său subțire, de 1.5 metri înălțime, și blana strălucitoare. Lâna acestui animal, transparentă, moale și extrem de călduroasă, este vândută mai scump decât cel mai bun cașmir.

Lâna de vicuña aeste suficient de călduroasă pentru a-i menține animalului temperatura corpului în condiții de confort față de temperaturile aspre din Anzi, la 4.000 de metri altitudine.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

În lumea precolumbiană a secolului al XIII-lea, vicuña se bucurau aproape de un fel de venerație în Imperiul Incaș. Lâna lor era văzută ca o haină de aur și era rezervată doar pentru membrii familiei regale.

De asemenea, pentru ei, tunderea blănii era un proces sacru: turme mari de vicuña erau adunate și tunse în cadrul unui proces numit Chaccu, dar apoi erau eliberate. Nimeni nu omora vicuña.

În 1532 însă, conchistadorii spanioli au pus stăpânire pe pământ și au încălcat tradițiile incașilor, pentru profit. Lâna de vicuña a fost acceptată ca fiind o marfă profitabilă, echivalentă cu mătasea din vremurile de odinioară.

Diferența era că, pentru spanioli, uciderea vicuña era ceva la ordinea zilei. Milioane de animale care zburdau libere erau prinse și jupuite pentru prețioasa lor lână. Câteva secole mai târziu, însă, ordinea a fost restabilită.

În 1960, când mai existau doar 6.000 de vicuña, guvernul peruan le-a declarat ca fiind o specie pe cale de dispariție. Vânătoarea lor a fost din nou interzisă. În regiunea Ayacucho a fost creată o rezervație de vicuña de 55 de kilometri pătrați, numită Pampas Galeras.

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Lâna de vicuña în lumea modernă

Lâna de vicuña a ajuns mai prețioasă ca niciodată. Guvernul a stimulat comerțul astfel încât gospodăriile sărace să poată începe să câștige din această lână.

Acest lucru le fi dat localnicilor un motiv să protejeze numărul tot mai mic de exemplare. Astăzi, aproximativ 200.000 de vicuña cutreieră din nou regiunea. Ceremoniile Chaccu continuă în comunitățile rurale și rămân deschise și pentru turiști.

Lâna unei vicuña are nevoie de ani pentru a crește, motiv pentru care tunderea are loc tot la acest interval, fiecare animal producând între 200 și 500 de grame de lână.

Un kilogram de lână de vicuña se vinde cu prețuri cuprinse între 399 și 600 de dolari. Având în vedere calitățile sale apreciate, doar patru tone din această lână sunt exportate anual în Italia, Anglia, Germania și Statele Unite.

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Nu este neobișnuit ca cele mai mari celebrități și branduri de modă din lume să se mândrească prezentând paltoane și jachete din lână de vicuña la diferite ocazii.

Fiecare fibră măsoară aproximativ 12 microni, adică 12 miimi de milimetru. Cu greu te poți gândi la ceva care să egaleze acest nivel de finețe. Mai mult, aceste fibre se întrepătrund datorită suprafeței lor rugoase, precum solzii.

Acest lucru înseamnă că lâna de vicuña poate reține căldura și aerul în interiorul fibrelor sale. Spre comparație, cașmirul, unul dintre cele mai renumite tipuri de lână din lume, este de zece ori mai greu decât lâna de vicuña.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu