VIDEO Ce ciudățenii inventau oamenii în trecut: Lama pentru pietoni

Din laboratorul de invenții ciudate: lamele care curăță zăpada îndepărtau orice obstacol, chiar și pietonii, în cazul de față. Să lovească un pieton este coșmarul oricărui șofer.

De cele mai multe ori, pietonii sunt imprevizibili și neatenți, iar din această cauză riscă să fie accidentați de mașini. Inginerii auto se străduiesc de mult să rezolve această problemă, dar fără rezultate prea bune.

Cei mai creativi de până acum au fost inginerii din anii ’30, care au inventat niște dispozitive de-a dreptul hilare.

Invenții ciudate și o soluție demnă de comedie

invenții ciudate - Lama pentru pietoni
Foto: captură video

Una dintre bizarele mașinării a fost concepută în 1939 de doi inventatori din orașul englez Sheffield, însă nu a fost folosită de producătorii de mașini. În cele ce urmează, vei înțelege și de ce.

Dispozitivul semăna cu o lamă de pe mașinile de curățat zăpada și avea… cam același rol. Să dea obstacolele la o parte. Pietonii, în cazul nostru. Lama era mobilă și pliabilă și trebuia montată pe bara din față a mașinii, în forma pliată.

invenții ciudate - Lama pentru pietoni inchisa
Foto: captură video

În cazul în care șoferului îi ieșea în cale un pieton, pentru a nu-l accidenta, acționa lama din interiorul mașinii. Aceasta se deschidea și îl lua pe sus pe pieton, fără a-l lovi.

Cei doi inventatori au realizat și un filmuleț de prezentare, prin care au încercat să-și popularizeze invenția.

Invenții ciudate – Germanii foloseau plasele de siguranță

invenții ciudate - Plasa pietoni
Foto: atlasobscura.com

Tot la începutul secolului trecut, când industria auto era la începuturi, germanii erau preocupați de siguranța pietonilor. Spre deosebire de englezi, nemții au montat pe partea din față a unei mașini o plasă elastică, înconjurată de un cadru metalic.

În cazul în care mașina lovea un pieton, acesta din urma era prins în plasa respectivă ca într-o cupă. Deși n-a pățit nimic, pietonul din filmul de prezentare de mai jos nu pare prea confortabil în această ipostază 🙂

Te-ai amuzat privind aceste invenții? Au mai fost și altele: Au vrut să revoluționeze munca, dar a ieșit de râsul lumii

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu