Lal Bihari, omul care s-a luptat în tribunal 18 ani ca să demonstreze că e viu

În 1977, când Lal Bihari, fermier din statul indian Uttar Pradesh, a încercat să obțină un împrumut bancar, a descoperit cu stupoare că era „mort” de aproape un an.

Unchiul său mituise un lekpal (funcționar mărunt) pentru a-l înscrie în registrul persoanelor decedate, ca să obțină dreptul de proprietate asupra terenurilor lui Bihari.

Lal Bihari. Foto: Times of India

Bihari a fost declarat oficial mort vreme de aproape două decenii. Pentru a-și recăpăta identitatea, a trebuit să lupte în instanță și, în cele din urmă, după 18 ani de procese, justiția i-a redat viața… pe hârtie.

Ani la rând, Bihari a încercat să atragă atenția mass-media asupra absurdității situației sale. A ajuns chiar să-și organizeze propria înmormântare. În 1980, și-a adăugat la nume cuvântul „mritak” („mort”) și a început să semneze scrisorile ca „Lal Bihari Mritak”.

Oricât de bizară părea situația, Bihari a descoperit că existau alte câteva sute persoane în situații similare, fiind oficial decedate prin „bunăvoința” funcționarilor corupți.

Scrisoare cu antetul Asociației Morților. Foto: Tmes of India

În cele mai multe cazuri, lăcomia i-a făcut pe membrii familiilor „morților” să-și declare rudele decedate, astfel încât să le dobândească averile.

Lal Bihari a format împreună cu aceste victime Mritak Sangh (Asociația Morților). El și ceilalți membri ai asociației au fost în pericol de a fi uciși realmente de cei care le-au furat astfel proprietățile, din teama de a fi deferiți justiției.

Grafică: Incredibilia

În 1994, Lal Bihari a reușit să își anuleze moartea, după o lungă luptă în justiție. În 2003, Bihari a fost distins cu „Premiul Ig Nobel pentru Pace”, pentru activitățile sale „post-mortem”.

Între timp, a reușit să readucă la viață – din punct de vedere juridic – mai mulți membri ai Asociației Morților. Astăzi, Bihari continuă să ajute oameni aflați în situații similare, iar asociația sa are sute de membri în toată India.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu