Au fost create lăcustele cyborg care detectează bombe

Dacă ar fi să te gândești la o alternativă la câinii care adulmecă bombele, s-ar putea ca lăcustele, coșmarul agricultorilor, să nu fie chiar primul lucru care îți vine în minte.

Cu toate acestea, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Washington, din SUA, a reușit să programeze aceste insecte să detecteze un spectru larg de mirosuri, inclusiv pe cel al explozibililor, potrivit Futurism.

Foto: Baran Lab

O lucrare de cercetare publicată pe site-ul BioRxiv arată că lăcustele cyborg au fost utilizate pentru a simți gazele emise de substanțe explozive precum nitratul de amoniu, TNT și RDX.

Oamenii de știință au conectat creierele insectelor la electrozi cu ajutorul cărora le-au înregistrat activitatea neuronală în timp ce lăcustele erau introduse în diferite substanțe chimice.

S-a constatat că creierul unei lăcuste a format tipare de activitate distincte după doar 500 de milisecunde de expunere la cinci tipuri diferite de substanțe explozive.

Antenele lăcustelor sunt echipate cu aproape 50.000 de neuroni olfactivi. De asemenea, aceste insecte au corpuri atât de robuste, încât pot suporta ușor dispozitivele care le sunt atașate.

Foto: Baran Lab

Baranidharan Raman, cercetător principal, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Washington, a declarat într-un comunicat de presă publicat pe site-ul universității că „ne așteptăm ca această lucrare să fie folosită pentru dezvoltarea viitoarelor proiecte de detectare a explozibililor folosind lăcuste hibride.”

Demarat în 2016, proiectul de cercetare a lăcustelor detectoare de bombe a fost finanțat de Marina Militară a SUA cu 750.000 de dolari.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>