Au fost create lăcustele cyborg care detectează bombe

Dacă ar fi să te gândești la o alternativă la câinii care adulmecă bombele, s-ar putea ca lăcustele, coșmarul agricultorilor, să nu fie chiar primul lucru care îți vine în minte.

Cu toate acestea, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Washington, din SUA, a reușit să programeze aceste insecte să detecteze un spectru larg de mirosuri, inclusiv pe cel al explozibililor, potrivit Futurism.

Foto: Baran Lab

O lucrare de cercetare publicată pe site-ul BioRxiv arată că lăcustele cyborg au fost utilizate pentru a simți gazele emise de substanțe explozive precum nitratul de amoniu, TNT și RDX.

Oamenii de știință au conectat creierele insectelor la electrozi cu ajutorul cărora le-au înregistrat activitatea neuronală în timp ce lăcustele erau introduse în diferite substanțe chimice.

S-a constatat că creierul unei lăcuste a format tipare de activitate distincte după doar 500 de milisecunde de expunere la cinci tipuri diferite de substanțe explozive.

Antenele lăcustelor sunt echipate cu aproape 50.000 de neuroni olfactivi. De asemenea, aceste insecte au corpuri atât de robuste, încât pot suporta ușor dispozitivele care le sunt atașate.

Foto: Baran Lab

Baranidharan Raman, cercetător principal, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Washington, a declarat într-un comunicat de presă publicat pe site-ul universității că „ne așteptăm ca această lucrare să fie folosită pentru dezvoltarea viitoarelor proiecte de detectare a explozibililor folosind lăcuste hibride.”

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Demarat în 2016, proiectul de cercetare a lăcustelor detectoare de bombe a fost finanțat de Marina Militară a SUA cu 750.000 de dolari.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu