Au fost create lăcustele cyborg care detectează bombe

Dacă ar fi să te gândești la o alternativă la câinii care adulmecă bombele, s-ar putea ca lăcustele, coșmarul agricultorilor, să nu fie chiar primul lucru care îți vine în minte.

Cu toate acestea, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Washington, din SUA, a reușit să programeze aceste insecte să detecteze un spectru larg de mirosuri, inclusiv pe cel al explozibililor, potrivit Futurism.

Foto: Baran Lab

O lucrare de cercetare publicată pe site-ul BioRxiv arată că lăcustele cyborg au fost utilizate pentru a simți gazele emise de substanțe explozive precum nitratul de amoniu, TNT și RDX.

Oamenii de știință au conectat creierele insectelor la electrozi cu ajutorul cărora le-au înregistrat activitatea neuronală în timp ce lăcustele erau introduse în diferite substanțe chimice.

S-a constatat că creierul unei lăcuste a format tipare de activitate distincte după doar 500 de milisecunde de expunere la cinci tipuri diferite de substanțe explozive.

Antenele lăcustelor sunt echipate cu aproape 50.000 de neuroni olfactivi. De asemenea, aceste insecte au corpuri atât de robuste, încât pot suporta ușor dispozitivele care le sunt atașate.

Foto: Baran Lab

Baranidharan Raman, cercetător principal, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Washington, a declarat într-un comunicat de presă publicat pe site-ul universității că „ne așteptăm ca această lucrare să fie folosită pentru dezvoltarea viitoarelor proiecte de detectare a explozibililor folosind lăcuste hibride.”

Demarat în 2016, proiectul de cercetare a lăcustelor detectoare de bombe a fost finanțat de Marina Militară a SUA cu 750.000 de dolari.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu