Minunatele orașe străvechi de pe fundul Lacului cu 1.000 de Insule

Acoperite de enormul lac de acumulare al unei hidrocentrale, orașele străvechi Shi Cheng și He Cheng au fost redescoperite în toată splendoarea lor, după 40 de ani de indiferență totală din partea autorităților din China.

Lacul Qiandao sau Lacul cu 1.000 de Insule, este situat în Zhejiang, China, la aproximativ 150 de kilometri de orașul Hangzhou. Este un lac artificial, format după construirea hidrocentralei ridicate pe râul Xin’an.

În 1959, toată valea a fost inundată cu apă, rezultând într-un lac de acumulare de 573 de kilometri pătrați.

Foto: Chinese National Geography

Lacul este numit astfel deoarece este presărat cu 1.078 de insule mari și câteva mii de de petece de pământ mai mici, care îi străpung suprafața în chip spectaculos.

Lacul Qiandao, cunoscut pentru apa sa limpede, este utilizat pentru a produce renumita marcă de apă minerală Nongfu Spring. Este, de asemenea, împodobit cu păduri luxuriante, peste 90% dintre insule exotice fiind acoperite cu vegetație bogată, potrivit Amusing Planet.

În anii din urmă, a fost transformat într-un loc turistic cu insule tematice precum Insula Păsărilor, Insula Șerpilor, Insula Maimuțelor, Insula Încuietorilor (unde se găsește cel mai mare lacăt din lume) și Insula Copilăriei.

Dar ceea ce se află sub lac este, probabil, mai interesant și mai de preț decât lacul în sine.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Foto: Chinese National Geography

Înainte ca valea să fie inundată, la poalele muntelui Wu Shi (Muntele celor Cinci Lei) se găseau două orașe străvechi magnifice, Shi Cheng și He Cheng.

Shi Cheng a fost construit în urmă cu mai bine de 13 veacuri, în anul 621, în timpul dinastiei Tang (anii 618-907) și a fost cândva un centru politic, economic și cultural.

He Cheng este și mai vechi: a fost fondat în anul 208, în timpul dinastiei Han (anii 25-200), drept centru de afaceri de-a lungul râului Xin’anjiang.

He Cheng și Shi Cheng au fost inundate intenționat în septembrie 1959, când guvernul chinez a decis că are nevoie de o nouă centrală hidroelectrică și de un lac de acumulare pentru alimentarea populației în continuă creștere din orașul Hangzhou.

Orașul Shi Cheng sub apă. Foto: Chinese National Geography

Alături de cele două orașe antice, au fost inundate alte 27 de localități urbane, 1.377 sate, aproape 50.000 de hectare de teren agricol și mii de locuințe. Aproximativ 290.000 de persoane au fost strămutate pentru acest proiect.

Însă totala lipsă de interes a guvernului pentru conservarea orașelor antice a fost șocantă.

Orașele He Cheng și Shi Cheng au rămas uitate timp de 40 de ani, până în 2001, când Qiu Feng, un oficial local responsabil cu turismul, a început să se intereseze despre cum ar putea fi folosit în scopuri de divertisment lacul Qiandao în colaborare cu un club de scufundări din Beijing.

S-a gândit să utilizeze cumva orașele și i-a întrebat pe scafandri dacă ar putea intra în apă ca să cerceteze locul. Prin urmare, la 18 septembrie 2001, a avut loc prima încercare de a se ajunge la orașele străvechi.

Un arheolog analizează arhitectura conservată remarcabil sub apă. Foto: Chinese National Geography

„Am avut noroc. Imediat ce ne-am scufundat în lac, am găsit zidul exterior al orașului și chiar am ridicat o cărămidă”, a spus Qiu într-un interviu, potrivit China.org.cn.

Qiu a raportat rapid guvernului local despre noile descoperiri. Pe măsură ce s-au efectuat mai multe cercetări, s-a observat că întregul oraș, scufundat de zeci de ani, era intact. S-au păstrat până și grinzile și scările din lemn.

În 2005, departamentul local de turism a descoperit alte trei orașe antice sub apă. La 7 ianuarie 2011, orașele antice au fost evaluate drept „relicve provinciale”.

În luna următoare, revista Chinese National Geography a publicat fotografii realizate în orașul subacvatic. Guvernul a fost încântat, dar acum se punea problema conservării orașele antice.

Sculpturile splendide cu care au fost împodobite clădirile pot fi văzute după descoperirea subacvatică a unui grup de arheologi chinezi. Foto: Chinese National Geography

Unii au sugerat construirea unui zid de protecție și pomparea apei din oraș. Cu toate acestea, această metodă este costisitoare, iar pereții nu ar putea să suporte presiunea lacului.

S-a sugerat apoi ca orașele scufundate să fie deschise pentru turiști. Pentru vizitele subacvatice, a fost construit un submarin de 24 metri lungime și patru metri lățime, cu o capacitate de 48 de locuri, la un cost de aproximativ șase milioane de euro.

Însă, de când a fost terminat, în 2004, submarinul nu a fost folosit niciodată. Oficialii locali au declarat că legile nu permiteau ca submarinele să fie scufundate în apele interioare.

În plus, nicio lege nu reglementează activitatea cu submarinele civile. Chiar dacă ar fi aprobat oficial, submarinul ar putea provoca mișcări puternice sub apă, care ar putea deteriora clădirile.

Orașul Shi Cheng în anii de glorie. Reprezentare artistică. Foto: Chinese National Geography

Unii experți cred că cel mai bun lucru acum este să nu se facă nimic, pur și simplu, deoarece tehnologia este limitată.

„Înainte să ne folosim de vestigiile noastre culturale, ar trebui să le protejăm”, a spus Fang Minghua, fost director al Biroului de gestionare a patrimoniului din Chun’an. Potrivit acestuia, tehnologia de astăzi nu oferă nicio opțiune viabilă.

Fang a dat drept exemplu două grinzi de lemn din orașul antic, care au început să se micșoreze treptat după ce au fost scoase din mediul subacvatic și expuse la aer.

Apa îi conferă lemnului o protecție mai bună; expunerea la aer crește posibilitatea de deteriorare. Mai mult, pereții sunt delicați și s-ar putea prăbuși din cauza mișcării curenților de apă.

Foto: Chinese National Geography

Fang sugerează că navigarea, pescuitul sau exploatarea nisipului în zonele din apropiere ar trebui să fie interzise.

La sfârșitul anului 2002, Institutul de Mecanică al Academiei Chineze de Științe a propus construirea unui pod al lui Arhimede, cunoscut și sub numele de tunel suspendat.

Podul Arhimede este un proiect dificil. Șapte țări fac cercetări în acest moment, inclusiv Norvegia, Japonia, Elveția, Brazilia și SUA. Dacă podul lui Arhimede destinat lacului Qiandao va fi un proiect de succes, acesta va fi primul pod al lui Arhimede din lume.

Un pod al lui Arhimede este constituit din tuburi plasate în apă, susținute de propria greutate sau cu proptele. În imagine, două concepte diferite. Foto: Wikimedia


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu