„Atlantida Chinei”: Minunatele orașe străvechi de pe fundul Lacului cu 1.000 de Insule

Lacul Qiandao (Lacul cu 1.000 de Insule) este situat în Zhejiang, China, la aproximativ 150 de kilometri de orașul Hangzhou. Este un lac artificial, format după construirea hidrocentralei ridicate pe râul Xin’an.

În 1959, toată valea a fost inundată cu apă, transformându-se într-un lac de acumulare de 573 de kilometri pătrați.

Lacul cu 1.000 de Insule. Foto: Chinese National Geography

Lacul este numit astfel deoarece este presărat cu 1.078 de insule mari și câteva mii de de petece de pământ mai mici, care îi străpung suprafața în chip spectaculos.

Cunoscut pentru apa sa limpede, lacul este utilizat pentru a produce renumita marcă de apă minerală Nongfu Spring. Este, de asemenea, împodobit cu păduri luxuriante, peste 90% dintre insule fiind acoperite cu vegetație bogată.

În anii din urmă a fost transformat într-un loc turistic cu insule tematice precum Insula Păsărilor, Insula Șerpilor, Insula Maimuțelor, Insula Încuietorilor (unde se găsește cel mai mare lacăt din lume) și Insula Copilăriei.

Foto: Chinese National Geography

Dar ceea ce se află sub apă este, probabil, mai interesant și mai de preț decât lacul în sine. Înainte ca valea să fie inundată, la poalele muntelui Wu Shi („Muntele celor Cinci Lei”) se găseau două orașe străvechi magnifice, Shi Cheng și He Cheng.

Shi Cheng a fost construit în urmă cu mai bine de 13 veacuri, în anul 621, în timpul dinastiei Tang (anii 618-907) și a fost cândva un centru politic, economic și cultural.

He Cheng este chiar mai vechi: a fost fondat în anul 208, în timpul dinastiei Han (anii 25-200), drept centru de afaceri de-a lungul râului Xin’anjiang.

Orașul Shi Cheng sub apă. Foto: Chinese National Geography

He Cheng și Shi Cheng au fost inundate intenționat în septembrie 1959, când guvernul chinez a decis să creeze o nouă centrală hidroelectrică și un lac de acumulare pentru alimentarea populației din orașul Hangzhou, în continuă creștere.

Alături de cele două așezări antice au fost inundate alte 27 de orașe și 1.377 de sate moderne, aproape 50.000 de hectare de teren agricol și mii de locuințe. Aproximativ 290.000 de persoane au fost strămutate pentru acest proiect.

Însă totala lipsă de interes a guvernului pentru conservarea orașelor antice a fost șocantă. Orașele He Cheng și Shi Cheng au rămas uitate timp de 40 de ani, până în 2001, când Qiu Feng, un oficial local responsabil cu turismul, a început să se intereseze despre cum ar putea fi folosit în scopuri de divertisment lacul Qiandao, în colaborare cu un club de scufundări din Beijing.

Un arheolog analizează arhitectura conservată remarcabil sub apă. Foto: Chinese National Geography

S-a gândit să utilizeze cumva orașele și i-a întrebat pe scafandri dacă ar putea intra în apă ca să cerceteze locul. Prin urmare, la 18 septembrie 2001, a avut loc prima încercare de a se ajunge la orașele străvechi.

„Am avut noroc. Imediat ce ne-am scufundat în lac, am găsit zidul exterior al orașului și chiar am ridicat o cărămidă”, a spus Qiu într-un interviu, potrivit China.org.cn.

Qiu a raportat rapid guvernului local despre noile descoperiri. Pe măsură ce s-au efectuat mai multe cercetări, s-a observat că întregul oraș, scufundat de zeci de ani, era intact. S-au păstrat până și grinzile și scările din lemn.

Sculpturile splendide cu care au fost împodobite clădirile. Descoperirea subacvatică a fost făcută de un grup de arheologi chinezi. Foto: Chinese National Geography

În 2005, departamentul local de turism a descoperit alte trei orașe antice sub apă. La 7 ianuarie 2011, orașele antice au fost evaluate drept „relicve provinciale”. În luna următoare, revista Chinese National Geography a publicat fotografii realizate în tărâmul subacvatic.

Guvernul a fost încântat, dar imediat s-a pus problema conservării orașele antice. Unii au sugerat construirea unui zid de protecție și scoaterea apei din oraș cu ajutorul pompelor, însă această metodă este costisitoare și, în plus, pereții nu ar putea să suporte presiunea lacului.

S-a sugerat apoi ca orașele scufundate să fie deschise pentru turiști. Pentru vizitele subacvatice, a fost construit un submarin de 24 metri lungime și patru metri lățime, cu o capacitate de 48 de locuri, la un cost de aproximativ șase milioane de euro.

Însă, de când a fost terminat, în 2004, submarinul nu a fost folosit niciodată. Oficialii locali au declarat că legile nu permit ca submarinele să fie scufundate în apele interioare.

Orașul Shi Cheng în anii de glorie. Reprezentare artistică. Foto: Chinese National Geography

În plus, nicio lege nu reglementează activitatea cu submarinele civile. Chiar dacă ar fi aprobat oficial, submarinul ar putea provoca mișcări puternice sub apă, care ar putea deteriora clădirile.

Unii experți cred că cel mai bun lucru acum este să nu se facă nimic, pur și simplu, deoarece tehnologia este încă limitată.

„Înainte să ne folosim de vestigiile noastre culturale, ar trebui să le protejăm”, a spus Fang Minghua, fost director al Biroului de gestionare a patrimoniului din Chun’an. Potrivit acestuia, tehnologia de astăzi nu oferă nicio opțiune viabilă.

Fang a dat drept exemplu două grinzi de lemn din orașul antic, care au început să se micșoreze treptat după ce au fost scoase din mediul subacvatic și expuse la aer.

Foto: Chinese National Geography

Apa îi conferă lemnului o protecție mai bună; expunerea la aer crește posibilitatea de deteriorare. Mai mult, pereții sunt delicați și s-ar putea prăbuși din cauza mișcării curenților de apă.

Fang afirmă că navigarea, pescuitul și exploatarea nisipului în zonele din apropiere ar trebui să fie interzise.

Un pod al lui Arhimede este constituit din tuburi plasate în apă, susținute de propria greutate sau cu proptele. În imagine, două concepte diferite. Foto: Wikimedia

La sfârșitul anului 2002, Institutul de Mecanică al Academiei Chineze de Științe a propus construirea unui pod al lui Arhimede, cunoscut și ca tunel suspendat.

Podul lui Arhimede este un proiect dificil. Șapte țări fac cercetări în acest moment, inclusiv Norvegia, Japonia, Elveția, Brazilia și SUA. Dacă podul lui Arhimede destinat lacului Qiandao va fi un proiect de succes, acesta va fi primul pod al lui Arhimede din lume.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu