Văzute la microscop, lacrimile noastre dezvăluie un adevăr tulburător

Într-o zi, Rose-Lynn Fisher s-a întrebat dacă lacrimile sale de durere ar putea fi diferite de cele vărsate spontan, de bucurie, așa că a început să le examineze la microscop.

Ea a studiat peste o sută de tipuri diferite de lacrimi și a constatat că lacrimile bazale, pe care corpul uman le produce pentru a lubrifia ochiul, sunt drastic diferite de cele vărsate la tăierea cepei.

Lacrimile cauzate de râs sunt foarte diferite de cele produse de nemulțumire. Ca orice picătură de ocean, fiecare lacrimă poartă cu ea un microcosmos de experiențe umane. Proiectul lui Rose-Lynn Fisher este intitulat Topografia lacrimilor.

Așa arată o lacrimă vărsată atunci când „râzi până la lacrimi”

Lacrimi de schimbare

Lacrimi pentru doliu

Lacrimile cauzate de ceapă

Joseph Stromberg, de la Colegiul de Arte și Științe Smithsonian, explică faptul că există trei tipuri principale de lacrimi: bazale, reflexe și psihice (cauzate de emoții). Toate lacrimile conțin substanțe organice care includ uleiuri, anticorpi și enzime într-o suspensie de apă sărată.

Diferitele tipuri de lacrimi sunt caracterizate prin molecule distincte. Lacrimile cauzate de o emoție conțin un hormon proteic și neurotransmițătorul Leu-encefalina, un analgezic natural eliberat atunci când suferim stres.

În plus, lacrimile observate sub microscop conțin săruri cristalizate care pot avea forme diferite. Fisher argumentează:

„Există atât de multe variabile – chimia, viscozitatea, compoziția, viteza de evaporare și stabilitatea microscopului.”

Lacrimă bazală

Lacrimi vărsate de bucuria unei revederi

Lacrimile pentru un sfârșit și un nou început

Lacrimi de entuziasm

Lacrimi generate de sentimentul de eliberare

Lacrimi de speranță

Lacrimi de bucurie

Lacrimi generate de amintiri

La fel ca în cazul fulgilor de zăpadă și al amprentelor digitale, nu putem găsi două lacrimi la fel. Diferențele uriașe care există între toate acestea nu fac decât să confirme că emoțiile ne modelează trupul. Suntem ceea ce simțim…


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Ne pare rău, dar nu există alte articole pe această temă.

7 comentarii la „Văzute la microscop, lacrimile noastre dezvăluie un adevăr tulburător”

 1. Buna dimineata,
  Stiam ca o picatura de apa arata diferit, daca se afla intr-un mediu fericit, trist sau furios.Dar la lacrimi nu m-am gandit.
  Frumos materialul.Multumesc.

  Răspunde
 2. Eu cred că ar putea arăta așa.. Dar eu nu prea plâng de bucurie, nici de emoția unei întrevederi. Greu plâng și din motive de doliu. Eu o să fiu sinceră și o să vă spun adevărul : când plâng, plâng de mila mea. Dar și asta se întâmplă rar. Îmi pare rău să vă spun că ceapa pusă în apă înainte de-a o tăia, nu mai provoacă lacrimi. Și uite așa, eu nu prea găsesc motive de plâns. O fi rău?

  Răspunde
 3. La fel cum si cristalele de apă diferă in funcție de stări, vedem acum ca si lacrimile au compoziții diferite. Asta nu se face la nimereala , e ceva complex ce se întâmpla aici , care ne depășește pe noi.
  Si apa sfințită era total diferita de cea normala si lacrimile diferă in funcție de stări. E foarte interesant cat de complex a fost făcut omul.

  Răspunde

Lasă un comentariu