Povestea bizară a vieții lui L. Ron Hubbard, fondatorul scientologiei

În 1950, în librăriile din SUA a apărut o carte intitulată „Dianetica: Știința modernă a sănătății mintale”. Era o carte de dezvoltare personală, iar autorul era L. Ron Hubbard, scriitor de literatură fantasy și SF.

În anii care au urmat, cartea a stat la baza mișcării religioase numite scientologie, o organizație controversată, pe care unii au asemănat-o cu o sectă.

L. Ron Hubbard, fondatorul scientologiei
L. Ron Hubbard în Los Angeles, California. Foto: Wikimedia

Larg criticată și condamnată pentru unele dintre practicile sale, luată peste picior de comedianți și seriale TV precum „South Park”, scientologia a reușit, totuși, să adune foarte mulți adepți, inclusiv celebrități precum Tom Cruise și John Travolta.

Mișcarea câștigă sute de milioane de dolari în fiecare an și este cunoscută pentru reacțiile deosebit de dure și de agresive la orice critică.

Și totul a început de cu L. Ron Hubbard, un om care, potrivit scriitorului Lawrence Wright, a afirmat odată că „dacă vrei să faci bani, singura cale este să înființezi o religie.”

Cum a apărut și ce este scientologia

Așadar, cum a început totul? Primele tendințe ale lui L. Ron Hubbard de a născoci tot felul de lucruri au apărut încă din copilăria sa. De la o vârstă fragedă, potrivit unor articole din LA Times și Watchman, Hubbard obișnuia să mintă și să inventeze povești.

Hubbard susținea că întâlnise un vraci la vârsta de 4 ani și că au devenit frați de sânge. Spunea că fusese numit „preot lama” în timpul unui tur al Asiei, că trăise cu bandiții în Tibet și multe altele.

Aceste povești sunt astăzi considerate niște mari minciuni.

Înainte să publice „Dianetica”, Hubbard a fost o perioadă în marina militară. Mai târziu, avea să se laude cu această etapă din viața lui, spunând că a primit peste 20 de medalii.

L. Ron Hubbard, fondatorul scientologiei
Sara Northrup Hubbard, a doua soție a lui L. Ron Hubbard. Foto: Wikimedia

De fapt, cele mai multe îndatoriri ale sale se desfășurau la birou. A primit patru medalii, dintre care niciuna nu avea nimic de-a face cu lupta. Ba mai mult, a deschis accidental focul spre niște nave mexicane în 1943, fiind aproape de declanșarea unui dezastru.

Cât timp s-a aflat în marină, L. Ron Hubbard a ținut un jurnal. Suferea de o evidentă lipsă de stimă de sine, așa că își adresa singur niște mesaje ciudate, destinate să-i crească nivelul de încredere propriile forțe, precum: „Nu mă pot îndoi de puterile mele de medium” sau „Oamenii sunt sclavii mei.”

Multe dintre scrieri aveau de-a face cu talentul său la pat. Biserica Scientologică a păstrat secrete multe dintre aceste așa-numite „afirmații” (cum sunt catalogate în textele organizației) timp de ani de zile.

L. Ron Hubbard, fondatorul scientologiei
Hubbard vorbind la un seminar de dianetică în Los Angeles, 1950. Foto: Wikimedia

Totuși, aceste scrieri ciudate au reușit să-i inducă un anumit nivel de încredere în sine și în propriile abilități, care, pentru mulți oameni, păreau puteri supranaturale.

În urma unei întâlniri întâmplătoare cu Jack Parsons (un inginer pasionat de ocultism care a colaborat și cu Aleister Crowley), Hubbard a participat la un ritual bizar.

Cei doi au încercat să invoce o zeiță al cărei scop era să dea naștere Antihristului. Ritualul nu a funcționat, așa că L. Ron Hubbard l-a păcălit pe Parsons să îi împrumute 20.000 de dolari și a fugit cu prietena acestuia.

L. Ron Hubbard alături de nepoții săi. Foto: Independent.ie

Poate că astfel de ritualuri ciudate l-au făcut pe Hubbard să creeze multe dintre credințele de bază ale scientologiei. A creat un dispozitiv numit „I-metru”, despre care susținea că poată măsura nivelul de iluminare al fiecărui om.

Dacă aparatul indica numărul potrivit, individul măsurat putea trece la nivelul următor al scientologiei. Dacă nu, trebuia să plătească pentru și mai multe lecții și exerciții.

L. Ron Hubbard s-a făcut de râs în Anglia după ce și-a folosit „I-metrul” pe o roșie și a susținut că leguma putea să simtă durere atunci când era mâncată.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

De asemenea, Hubbard începea să-și facă o reputație proastă și în alte țări. Așa că, în 1967, a cumpărat mai multe vase și și-a alcătuit propria flotă, numită „Sea Org”, care era destinată numai scientologilor convinși.

Bizar este și faptul că o mică parte a echipajului flotei era alcătuită din adolescente care, potrivit fostului scientolog Kate Bornstein, aveau sarcina de a se îngriji de manichiura lui Hubbard, printre alte îndatoriri ciudate.

Dar, în pofida scandalurilor și controverselor, L. Ron Hubbard va intra în istorie măcar pentru activitatea sa prolifică de scriitor.

L. Ron Hubbard deține recordul mondial Guinness pentru cele mai multe cărți publicate de un singur autor: peste 1.000 de titluri. De asemenea, deține recordul mondial pentru cartea tradusă în cele mai multe limbi.

A vândut numeroase cărți, însă unii consideră că influența și efectul lor asupra lumii au fost negative. Însuși ucigașul în serie Charles Manson a început să se gândească să organizeze o sectă după ce a citit „Dianetica”.

Ca să știi mai mult, citește „Primele religii”

Asemenea limbilor vii care își au rădăcinile în limbile „moarte”, religiile vii își au rădăcinile în religiile dispărute sau se înscriu în continuitatea ritualurilor dintâi pe care le-au reluat, le-au reformulat, le-au încărcat cu alte sensuri, fără să le păstreze întotdeauna amintirea.

Momentele importante ale vieții – nașterea, pubertatea, moartea -, penitențele și sacrificiile, raportul dintre om, natura și animale descoperă urmele profunde lăsate de gândirea animistă în peisajul religios de astăzi. Istoricul religiilor Odon Vallet încearcă să regăsească moștenirea credințelor animiste în religiile actuale.

„Primele religii” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Un comentariu la „Povestea bizară a vieții lui L. Ron Hubbard, fondatorul scientologiei”

Lasă un comentariu