Kryptos: Sculptura misterioasă de la sediul CIA

Amplasat în curtea CIA din Langley, Virginia, Kryptos, un obiect criptografic misterios, îi ispitește de aproape 30 de ani pe spărgătorii de coduri din jurul lumii și chiar și pe experții agențiilor de spionaj.

Sculptura Kryptos este compusă dintr-o placă de cupru în forma literei „S”, înconjurată de alte elemente, cum ar fi o bucată de lemn pietrificat, o bucată de granit verde și roșu, cuarț alb și un bazin cu apă.

Kryptos: Sculptura misterioasă de la sediul CIA
Sculptura Kryptos este amplasată în incinta sediului CIA din Langley, Virginia. Foto: kryptosfan.wordpress.com

Pe piesa de cupru sunt încrustate patru cifruri, într-un șir de aproximativ 1.700 de litere întinse pe patru secțiuni. Doar trei dintre cele patru mesaje au fost descifrate.

Sculptura, botezată după cuvântul din greaca veche care înseamnă „ascuns”, a fost realizată de sculptorul american Jim Sanborn în 1991. După cum amintește Amusing Planet, primele trei mesaje au fost descifrate la doi ani de la dezvelirea sculpturii.

Primul mesaj este o frază poetică, pe care a compus-o chiar Sanborn. Iat-o:

„Între nuanțele subtile și absența luminii se află nuanța iqluziei.”

Eroarea adăugării unui „q” a fost intenționată, pentru a face mesajul cât mai greu de descifrat.

Al doilea mesaj face aluzie la un obiect îngropat:

„Era complet invizibil. Cum este posibil? Au folosit câmpul magnetic al Pământului. X Informația a fost strânsă și transmisă pe sub pumânt într-o locație necunoscută. X Cunoaște Langley toate acestea? Ar trebui să știe: informația este îngropată undeva. X Cine cunoaște locația exactă? Numai WW. Acesta a fost ultimul său mesaj. X 38 de grade, 57 de minute, 6.5 secunde spre nord, 77 de grade, 8 minute, 44 de secunde spre vest. X Stratul doi.”

Kryptos: Sculptura misterioasă de la sediul CIA
Sculptorul Jim Sanborn (stânga), creatorul Kryptos, și David Stein, analist CIA, omul care a descifrat primul mesaj de pe sculptură. Foto: New York Times / CIA

Există încă o eroare în text: cuvântul „pumânt”. De asemenea, sunt menționate niște coordonate care indică un loc situat la aproximativ 45 de metri sud-est de sculptură.

Al treilea mesaj al Kryptos este un extras din jurnalul arheologului Howard Carter, descriind deschiderea mormântului lui Tutankhamon, în 1922:

„Încet, exasperant, de încet, resturile care blocau partea de jos a ușii au fost îndepărtate. Cu mâinile tremurând, am făcut o mică deschizătură în colțul din stânga sus. Apoi, lărgind puțin deschizătura, am strecurat o lumânare și am aruncat o privire. Aerul fierbinte care ieșea din încăpere a făcut lumânarea să tremure, însă puteam distinge ca prin ceață detalii din încăpere. X Poți să vezi ceva? Q”

Însă al patrulea cifru, cel mai scurt dintre ale, conținând numai 97 de litere, i-a băgat în ceață pe criptografi, chiar și pe cei mai buni dintre ei, care lucrează pentru NSA.

Crezând că avea să moară înainte de a vedea misterul elucidat, Sanborn a oferit un indiciu în 2010, revelând că 6 dintre ultimele 97 de litere ortografiază cuvântul „Berlin”.

Cum asta nu a fost de ajuns, Sanborn a oferit încă un indiciu, patru ani mai târziu: cuvântul următor era „ceas”. Asta înseamnă că mesajul se termină cu cuvintele „ceas Berlin”.

Pentru a putea afla ce oră este, ceasul din Berlin te obligă să faci o serie de calcule matematice. Foto: Wikimedia

Există multe ceasuri interesante în Berlin, însă probabil că cel la care se referă Sanborn este celebrul ceasornic public cunoscut drept „Ceasul din Berlin” sau „Berlin-Uhr”.

Orologiul din Berlin este el însuși un mister, indicând ora prin intermediul unor lumini colorate și cerându-i privitorului să calculeze ora exactă pe baza unei scheme complexe.

Cele patru lumini roșii de pe șirul de sus denotă fiecare câte cinci ore. Al patrulea rând este format din patru lumini roșii ce denotă fiecare câte o oră.

Al treilea rând este alcătuit din 11 câmpuri roșii și galbene, care denotă fiecare câte cinci minute. Rândul de jos are alte patru câmpuri galbene, fiecare denotând câte un minut.

Kryptos este inspirată de un ceas bizar din Berlin

Pentru a-ți da seama cât este ceasul, trebuie să aduni totul – orele și minutele separat. Așa că, dacă două lumini roșii de pe rândul de sus și trei lumini roșii de pe al doilea rând sunt aprinse, ora exactă va fi dată de relația 2 x 5 + 3 x 1, adică ora 13.00 sau 1.00 PM.

Când New York Times l-a intervievat, Sanborn a spus că „există mai multe ceasuri cu adevărat interesante în Berlin”, însă a mărturisit pentru Wired că „ceasul Berlin l-a intrigat cel mai mult”.

Kryptos: Sculptura misterioasă de la sediul CIA
Doar trei dintre cele patru texte care compun mesajul Kryptos au fost descifrate până acum. Foto: CIA

Asta era acum șapte ani. Într-un alt interviu pentru Wired, Sanborn a mărturisit că, atunci când CIA i-a comandat sculptura Kryptos, i s-a cerut să noteze soluția cifrurilor și să o predea agenției într-un plic sigilat.

Se pare că Sanborn i-a dat plicul fostului director CIA William Webster. Sanborn menționează acest lucru în al doilea mesaj criptat, care spune:

„Cine cunoaște locația exactă? Numai WW.”

Dar Sanborn nu i-a oferit lui Webster soluția întreagă.

„Nu i-am spus toată povestea. Nu i-am dat ultima secțiune, care nu a fost încă descifrată. Asta face parte din meserie, nu? Lumea este plină de înșelătorii”, a adăugat artistul.

Ca să știi mai mult, citește „GCHQ”

GCHQ, succesorul faimoasei organizații de spargere a codurilor pe timp de război de la Bletchley Park, este cel mai mare și mai misterios serviciu de informații din Marea Britanie. Nu știm aproape nimic despre el. În această carte revoluționară – prima istorie a organizației publicată vreodată – expertul în servicii secrete Richard Aldrich urmărește evoluția GCHQ de la o operațiune de spargere a codurilor din timpul războiului, condusă dintr-un conac de ţară din Buckinghamshire, la una dintre cele mai mari și mai influente agenții de spionaj din lume.

„GCHQ” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu