Kopi Luwak, cafeaua extrem de scumpă obținută din excrementele unui animal

Una dintre cele mai scumpe și mai căutate cafele din lume se numește „Kopi Luwak” sau „cafea de zibetă”. Kopi Luwak este o cafea obținută din boabele care au fost ingerate de un animal, zibeta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus), și care au fost eliminate sub formă de excremente.

Aceste animale se hrănesc cu boabele de cafea coapte, dar pe care nu le digeră în totalitate. În limba indoneziană, „kopi” înseamnă cafea, iar „luwak” – animalul Paradoxurus hermaphroditus.

Cafeaua Kopi Luwak este extrasă din excrementele zibetei de palmier. Foto: Pinterest

Pe lângă boabele de cafea, acest animal se mai hrănește cu insecte, mici mamifere și fructe. Chiar dacă partea interioară a bobului de cafea nu este digerată, este modificată din punct de vedere chimic de enzimele din tubul digestiv al Paradoxurus hermaphroditus.

Aceste enzime dau savoare cafelei și, distrugând proteinele, reduc din gustul ei amărui.

Excrementele acestui animal sunt recoltate, apoi spălate cu grijă și prăjite ușor pentru a nu se distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie din organismul zibetei de palmier.

Boabe Kopi Luwak. Foto: Pinterest

Cafeaua Kopi Luwak este recoltată în Java, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine (aici este denumită „kape alamid”), Timorul de Est (numit „kafé laku”) și unele regiuni din sudul Indiei.

În Vietnam se numește „cafe chon” și este produsă din boabele cafelei robusta. În afară de aceasta, există sortimente care sunt modificate pe cale artificială, cu ajutorul unor substanțe chimice.

Cafeaua Kopi Luwak este sortimentul cel mai scump la ora actuală – un kilogram se vinde cu prețuri cuprinse între 220 și 1.100 de dolari (cea mai scumpă este recoltată în sălbăticie). Principalele piețe de desfacere sunt Japonia și SUA.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu