Kofun, enigmaticele morminte japoneze antice în formă de gaură de cheie

Peisajul din sudul și din centrul Japoniei, în special în jurul Osaka și Nara, este presărat cu movile curioase în formă de gaură de cheie și înconjurate de șanțuri. Aceste structuri ciudate sunt movile funerare antice numite kofun.

Mormintele kofun au fost construite de familia imperială și de membrii claselor conducătoare, ca locuri de veci pentru nobili și alți oameni puternici. Dimensiunile structurilor variază de la câțiva metri la peste patru sute de metri lungime.

Kofun, enigmaticele morminte japoneze antice în formă de gaură de cheie 1_1_red_compressed
Daisen Kofun, Sakai. Foto: travel.rakuten.com

Cu cât persoana era mai puternică și mai influentă, cu atât mai mare era kofun-ul său. Forma distinctivă de gaură de cheie a apărut între secolele al treilea și al șaptelea și este caracteristică acestei perioade din istoria Japoniei. Tocmai de aceea, epoca în care au început să apară kofun-urile a fost numită Perioada kofun.

Mormintele kofun au avut diverse forme de-a lungul istoriei, cum ar fi cercuri și pătrate, dar cea mai frecventă formă a fost cea de gaură de cheie.

Potrivit curatorilor Muzeului Sakai, forma este un simbol al puterii și autorității. Aceste kofun-uri sunt alcătuite din două secțiuni: o movilă circulară, în care se află îngropat sarcofagul, și o alta trapezoidală, unde se desfășurau ceremonii și ritualuri în timpul înmormântării.

Camera de înmormântare era formată dintr-un sicriu de lemn așezat pe fundul unui puț, care era apoi înconjurat de ziduri alcătuite din pietre plate și închisă ermetic de un acoperiș făcut tot din piatră. În cele din urmă, deasupra era ridicat pământ.

Uneori, suprafața mormântului era pavată cu pietre. Defunctul era îngropat cu mai multe bunuri funerare, cum ar fi oglinzi de bronz, arme și armuri. De asemenea, au fost descoperite ornamente din jad și jasp.

Unul dintre cele mai vechi kofun în formă de gaură de cheie a fost construit în zona Makimuku, la mijlocul secolului al III-lea. Fabricarea kofun-urilor s-a răspândit apoi în provincia Yamato și apoi în Kawachi, unde există tumuli funerari gigantici, precum Daisen Kofun al împăratului Nintoku.

Kofun, enigmaticele morminte japoneze antice în formă de gaură de cheie 1_1_red_compressed
Vechiul Tannowa Nisanzai Kofun din orașul Misaki, prefectura Osaka. Foto: Japan Times

Daisen Kofun, situat la periferia vechiului oraș Sakai, în prefectura Osaka, la sud-vest de Tokyo, are dimensiuni extraordinare. Construit la mijlocul secolului al V-lea, kofun-ul are înălțime de 35 de metri și lungimea de 486 de metri, adică de două ori mai mult decât baza Marii Piramide din Egipt.

Deși are doar un sfert din înălțimea Marii Piramide, se presupune că acest kofun are un volum mult mai mare. Se presupune, pentru că explorarea lui este interzisă…

Chiar la sud de Daisen Kofun se află un kofun mult mai mic, aparținând fiului împăratului Nintoku, iar la est se află al doilea cel mai mare tumul, realizat pentru împăratul Ojin, tatăl lui Nintoku.

În jurul mormântului lui Nintoku se află alte 16 morminte-satelit mai mici care conțin trupurile altor membri ai familiei regale, inclusiv împărăteasa și alte femei din familia regală.

Mormântul Fujinoki din Ikaruga, prefectura Nara. Foto: Wikimedia

În Japonia există nu mai puțin de 161.560 de morminte kofun. Multe dintre aceste situri au fost de mult timp integrate în natură și arată ca niște mici dealuri acoperite de copaci și vegetație.

Cele mai multe dintre ele au rămas intacte, deoarece sunt protejate prin lege împotriva săpăturilor arheologice. Doar câteva dintre ele au fost excavate și explorate.

Interiorul Ishibutai Kofun din Asuka, Nara. Credit foto: Purple X/Flickr
Morminte kofun în Saitama. Foto: Japan Times

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu