Misterul din Kodinhi, orașul gemenilor din India

Localitatea Kodinhi din India a fost botezată „orașul gemenilor”. Această minune a medicinei a început acum 60-70 de ani. Iată povestea unui loc extraordinar.

Există anumite locuri în lume care întorc pe dos tot ceea ce crede știința că știe. Un astfel de loc este un sat mic și obișnuit din India, care se laudă cu o rată de naștere a gemenilor atât de ridicată, încât frizează imposibilul.

La o primă vedere, satul Kodinhi nu este deloc remarcabil. Este o așezare modestă din Kerala, India. Adăpostește cam 2.000 de familii, însă remarcabil este faptul că în aceste familii se află peste 400 de perechi de gemeni!

Inflație de gemeni

orașul gemenilor din India
Zece copii, cinci perechi de gemeni

Ca țară, India are una dintre cele mai mici rate de naștere a gemenilor. Media nu depășește 9 din 1.000 de nașteri, însă oamenii din Kodinhi nu par să țină cont de asta. În această așezare, rata de naștere a gemenilor este estimată la 45 din 1.000 de nașteri!

Este una dintre cele mai ridicate rate din lume. Este pur și simplu incredibil. Totuși, cum explică știința acest fenomen? Pe scurt, nu există o explicație, chiar dacă savanții au încercat să ofere una.

La sfârșitul anilor 2000, medicul local Krishnan Sribiju a examinat fenomenul. Potrivit lui Sribiju, asiaticii care trăiesc pe subcontinent au cea mai mică incidență a nașterilor de gemeni din lume. În plus, aici nu există tratament de fertilizare in vitro, din cauza costului ridicat.

Rata nașterilor de gemeni a crescut, mai ales în Occident, datorită inseminării artificiale. Un alt factor general care contribuie la rate crescute de nașteri de gemeni, explică medicul, este că gemenii au tendința de a se naște din mamelor adulte cu înălțimea de peste 1.60 metri.

Misterul din orașul gemenilor încă așteaptă să fie elucidat

orașul gemenilor din India

Însă oamenii din orașul gemenilor nu se potrivesc acestui profil. De regulă, ei se căsătoresc spre sfârșitul adolescenței și au copii imediat după aceea. În plus, femeile din sat au o medie a înălțimii de aproximativ 1.50 metri.

Deci, care sunt cauzele? Alte posibile explicații s-au referit la dieta oamenilor din orașul gemenilor. Nu s-ar zice că există ceva în apă (sau în mâncare), deoarece dieta lor nu este cu nimic deosebită de cea a altor comunități din zonă.

Încă o explicație eșuată. Tot ce a putut Sribiju să spună a fost: „Din câte știu eu, această minune medicală a început în urmă cu aproximativ 60-70 de ani.”

Dar ce anume s-a petrecut aici la acea vreme? Nici nu putem ști dacă fenomenul este legat de oamenii în sine sau de împrejurimile în care ei trăiesc.

orașul gemenilor din India

Există relatări potrivit cărora femeile care s-au măritat cu bărbați din Kodinhi și s-au mutat în sat au dat dovadă de o rată crescută a nașterilor de gemeni, însă același lucru este valabil și pentru femeile care s-au mutat din sat și au întemeiat familii în altă parte.

Cercetătorii continuă să desfășoare studii genetice pe gemenii din Kodinhi, în speranța că vor găsi o explicație. Până acum, nu avem o explicație clară și nici nu știm dacă o vom avea vreodată. Știința nu poate explica unele lucruri, oricât de mult ar încerca.

Un mister global

Un alt factor interesant al poveștii este că acesta nu este singurul oraș al gemenilor din lume. Nici vorbă! În 2016, presa locală relata că o echipă de cercetare s-a deplasat în Kodinhi, iar scopul investigației echipei era să compare anumiți factori genetici ai locuitorilor de aici cu cei ai unor locuitori din Vietnam, Nigeria și Brazilia, unde există comunități similare (comuna Hung Loc, așeazrea Igbo-Ora, respectiv Candido Godo).

Un membru al echipei, doctorul Thirumalaswami Velavan de la Universitatea Tuebingen, a spus că cercetarea „va identifica factorii genetici care determină ereditabilitatea gemenilor. Încă nu s-a identificat o legătură genetică pentru nașterea de gemeni identici și factorul real din spatele fenomenului încă așteaptă să fie descoperit.”

„Rezultatele studiului vor pune baza pentru înțelegerea factorilor genetici și epigenetici care pot furniza răspunsuri în ceea ce privește rata mare de naștere de gemeni din Kodinhi.”

Până acum, însă, nu avem aceste răspunsuri. Misterul din orașul gemenilor rămâne deocamdată neelucidat, însă merită să încercăm să obținem o excplicație.

La urma urmei, este posibil ca astfel de comunități să contribuie la felul în care înțelegem genetica și fertilitatea. Poate că, în timp, astfel vor apărea noi soluții pentru cuplurile infertile.

Între timp, oamenii din Kodinhi sunt încântați de celebritatea lor recentă și de satul lor misterios. Aici s-a născut TAKA, „Asociația gemenilor și rudelor”, o organizație al cărei scop este să educe și să ajute pe cei cărora li se nasc gemeni în… orașul gemenilor.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre orașul gemenilor din India, îți recomandăm și cazul gemenilor separați la naștere care au descoperit la 39 de ani coincidențele uluitoare din viețile lor.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>