Misterul din Kodinhi, orașul gemenilor din India

Există anumite locuri în lume care întorc pe dos tot ceea ce cred savanții că știu. Un astfel de loc este un orășel obișnuit din India, care se laudă cu o rată de naștere a gemenilor atât de ridicată, încât frizează imposibilul.

La o primă vedere, Kodinhi nu este deloc remarcabil. Este o așezare modestă din Kerala, India. Aici trăiesc aproximativ 2.000 de familii, însă uimitor este faptul că în sânul acestor familii se află peste 400 de perechi de gemeni!

Inflație de gemeni

orașul gemenilor din India
Zece copii, cinci perechi de gemeni. Foto: Pinterest

Ca țară, India are una dintre cele mai mici rate de naștere a gemenilor. Media nu depășește 9 din 1.000 de nașteri, însă oamenii din Kodinhi nu par să țină cont de asta. În această așezare, rata de naștere a gemenilor este estimată la 45 din 1.000 de nașteri!

Este una dintre cele mai ridicate rate din lume. Totuși, cum explică știința acest fenomen? Pe scurt, nu există o explicație, chiar dacă savanții au încercat să ofere una.

La sfârșitul anilor 2000, medicul local Krishnan Sribiju a examinat fenomenul. Potrivit lui Sribiju, asiaticii care trăiesc pe subcontinent au cea mai mică incidență a nașterilor de gemeni din lume. În plus, aici nu există tratament de fertilizare in vitro, din cauza costului ridicat al procedurilor.

orașul gemenilor din India
Foto: Pinterest

Rata nașterilor de gemeni a crescut, mai ales în Occident, datorită inseminării artificiale. Un alt factor general care contribuie la rate crescute de nașteri de gemeni, explică medicul, este că gemenii au tendința de a se naște din mame adulte cu înălțimea de peste 1.60 metri.

Misterul din orașul gemenilor încă așteaptă să fie elucidat

Însă oamenii din orașul gemenilor nu se potrivesc acestui profil. De regulă, ei se căsătoresc spre sfârșitul adolescenței și au copii imediat după aceea. În plus, femeile din așezare au înălțimea medie de aproximativ 1.50 metri.

Deci, care sunt cauzele? Alte posibile explicații s-au referit la dieta oamenilor din orașul gemenilor, însă nu s-a descoperit ca apa pe care acești oameni o beau sau dieta lor ar fi deosebită față de cea a altor comunități din zonă.

orașul gemenilor din India

Așadar, încă o posibilă explicație eșuată. Tot ce se știe cu certitudine este că această minune medicală a început în urmă cu 60-70 de ani, potrivit lui Sribiju.

Dar ce anume s-a petrecut aici la acea vreme? Nici măcar nu putem ști dacă fenomenul este legat de oamenii în sine sau de împrejurimile în care ei trăiesc.

Există relatări potrivit cărora femeile care s-au măritat cu bărbați din Kodinhi și s-au mutat aici au avut o rată mare de nașteri de gemeni, însă același lucru este valabil și pentru femeile care au întemeiat familii în altă parte.

Cercetătorii continuă să desfășoare studii genetice pe gemenii din Kodinhi, în speranța că vor găsi o explicație. Până acum, nu avem o explicație clară și nici nu știm dacă o vom avea vreodată. Știința nu poate explica unele lucruri, oricât de mult ar încerca.

Un mister global

Kodinhi nu este singurul oraș al gemenilor din lume. În 2016, presa locală relata că o echipă de cercetare s-a deplasat în Kodinhi pentru a compara anumite caracteristici genetice ale locuitorilor orășelului cu cele ale unor locuitori din Vietnam, Nigeria și Brazilia, unde există comunități similare (comuna Hung Loc, așeazrea Igbo-Ora, respectiv Candido Godo).

Un membru al echipei, doctorul Thirumalaswami Velavan de la Universitatea Tuebingen, a spus că cercetarea „va identifica factorii genetici care determină ereditabilitatea gemenilor.

Încă nu s-a identificat o legătură genetică pentru nașterea de gemeni identici, iar factorul real din spatele fenomenului încă așteaptă să fie descoperit.”

„Rezultatele studiului vor pune baza înțelegerii factorilor genetici și epigenetici care pot furniza răspunsuri în ceea ce privește rata mare a nașterilor de gemeni din Kodinhi.”

Între timp, oamenii din Kodinhi sunt încântați de celebritatea lor recentă și de orașul lor misterios. Aici s-a născut TAKA, „Asociația gemenilor și rudelor”, o organizație al cărei scop este să-i educe și să-i ajute pe cei cărora li se nasc gemeni în… orașul gemenilor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu