Khuk Khi Kai, închisoarea cu găinaț construită de francezi în Thailanda

Istoria a înregistrat numeroase metode de tortură scornite de mintea umană. Cele mai multe au fost inventate pentru a produce cât mai multă suferință nefericitelor victime.

Totuși, unele metode nu se limitau doar la maltratarea fizică, ci aveau drept scop și umilirea victimelor. Un astfel de dispozitiv a fost și Khuk Khi Kai, închisoarea cu găinaț din Thailanda.

Khuk Khi Kai, închisoarea cu găinaț, este astăzi obiectiv turistic. Foto: Pinterest

Cu greu ai putea găsi pasări care să inspire mai puțină teamă decât găinile (chiar dacă uneori își unesc forțele și omoară vulpi).

Știai, însă, că găinațul poate fi letal și că a fost folosit ca element de tortură în Thailanda? Khuk Khi Kai, cunoscută drept închisoarea cu găinaț, este dovada acestui fapt.

Cât de dăunător este găinațul?

Mirosul respingător și sufocant al excrementelor de găină este dat de amoniac. Cu greu poate un om să suporte duhoarea mai mult de câteva minute.

De fapt, dacă este forțat să facă acest lucru, mirosul generează nenumărate reacții adverse, cum ar fi vărsături, cefalee și iritații.

La etaj era amenajată o poiată. La parter, deținuții erau forțați să suporte găinațul care cădea peste ei. Foto: Shutterstock

Acest lucru este cauzat de amoniacul care intră în organism, unde reacționează cu apa și creează hidroxid de amoniu. Acest produs secundar este toxic și arde căile respiratorii.

Dacă un om sau un animal este expus mult timp la mirosul de găinaț, va suferi grave probleme de sănătate.

Închisoarea cu găinaț din Thailanda, brutalitate de inspirație franceză

La finele secolului XIX, excrementele de găină au fost folosite ca armă împotriva oamenilor. Se întâmpla în vremea în care Thailanda era ocupată de francezi.

Pentru a-i pedepsi pe răsculații împotriva ocupației străine, francezii au construit o temniță minusculă în Laem Sing, în provincia Chanthaburi.

Închisoarea cu găinaț a fost creată de francezi pentru a-i tortura pe rebelii thailandezi. Foto: Pinterest

Această structură dreptunghiulară de dimensiuni minuscule (4 x 7 metri), cunoscută sub numele de Khuk Khi Kai, închisoarea cu găinaț, a fost construită din cărămidă și era prevăzută cu două fante de ventilație pe laterale.

Deținuții erau ținuți îngrămădiți la parter, în celula minusculă, în timp ce, la etaj, era amenajată o poiată. Podeaua acesteia era prevăzută cu găuri, prin care găinațul cădea pe prizonieri, ca o formă de tortură.

Închisoarea Khuk Khi Kai, care arată ca un turn de observație, poate fi vizitată și astăzi. Este cu adevărat greu de imaginat că un loc care astăzi este atât de liniștit era folosit într-un mod atât de sinistru în urmă cu mai bine de un secol…

Găinațul în vremea Covid-19

Foto: Shutterstock

Și în zilele noastre, din când în când, autoritățile locale profită de „puterea” găinațului.

În 2013, într-o încercare deplasată de a alunga persoanele fără adăpost de pe străzi, autoritățile din orașul canadian Abbotsford au împrăștiat excremente de găină pe un teren pe care persoanele fără adăpost își amenajaseră o tabără.

Redacția ziarului local Abbotsford Today a scris un articol dur în care s-a pronunțat împotriva primarului, descriindu-i acțiunile ca fiind „un act de război chimic împotriva persoanelor fără adăpost”.

Prin urmare, primăria a prezentat scuze pentru această acțiune și a curățat locul.

Mai recent, în primăvara anului 2020, un primar din Suedia a recurs la o măsură similară în contextul pandemiei de coronavirus.

Ca să-i descurajeze pe localnicii să participe la un festival care are loc anual, primăria din orașul Lun a împrăștiat găinaț în parcul în care se organizează de obicei evenimentul.

În mod normal, în fiecare an, pe 30 aprilie, mii de oameni din Lund se adună în parcul central pentru a celebra Noaptea Valpurgiei. În 2020, însă, din cauza pandemiei, autoritățile i-au ținut pe oameni departe folosindu-se de excremente.

Președintele comisiei de mediu a consiliului local, Gustav Lundblad, a declarat pentru un ziar local că răspândirea găinațului, care miroase pestilențial, este o modalitate bună de a descuraja mulțimile.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>