Kereru, porumbeii care se îmbată atât de tare, încât cad din copaci

Adesea auzit cu mult înainte de a fi văzut, porumbelul kereru este cunoscut pentru că pică din copac după ce consumă prea multe fructe fermentate.

Kereru este endemic în Noua Zeelandă și trăiește atât în sălbăticie, cât și în orașe și în zonele rurale. Deși liniștit și retras din fire, kereru și-a câștigat reputația de „cea mai bețivă pasăre din Noua Zeelandă”, căzând din copaci după ce consumă fructele intrate în stare de fermentație.

Kereru, porumbelul care se îmbată atât de tare, încât cade din copac
Un porumbel kereru înghițind fructe. Când sunt foarte coapte, acestea fermentează, făcând ca pasările să intre în stare de ebrietate. Foto: Pinterest

În timpul verii, când fructele se găsesc din abundență, porumbeii kereru beți sunt uneori duși la centrele pentru animale sălbatice, pentru a se dezmetici.

Descrisă de grupul de conservare Forest and Bird ca fiind „neîndemânatică, bețivă, gurmandă și plină de farmec”, populația de Kereru nu este pe cale de dispariție, dar este vulnerabilă la atacurile prădătorilor, cum ar fi pisicile sălbatice și șobolanii, și concurează pentru hrană cu oposumii.

Kereru, porumbelul care se îmbată atât de tare, încât cade din copac
Un porumbel kereru puțin „abțiguit” reușește cu greu să se mai țină de crengi. Foto: Metro.co.uk

Kereru joacă un rol vital în dispersarea semințelor speciilor native din Noua Zeelandă, cum ar fi karaka, miro, tawa și taraire, deoarece sunt unele dintre puținele păsări suficient de mari pentru a înghiți fructele întregi.

În 2018, porumbelul bețiv a fost desemnat pasărea anului în Noua Zeelandă, țară în care există 168 de specii de păsări. Dintre acestea, aproximativ o treime sunt amenințate cu dispariția, iar alte câteva zeci pe lista celor pe cale de dispariție.

Kereru, porumbelul care se îmbată atât de tare, încât cade din copac
Cu ultimele sforțări, porumbelul intoxicat cu alcool încearcă să amâne inevitabilul: contactul cu solul. Foto: Shellie Evans

Unele specii s-au redus la câteva sute de indivizi ascunși în regiuni izolate din țară.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu