Karni Mata, templul hindus în care colcăie circa 20.000 de șobolani

În orășelul Deshnoke din statul indian Rajasthan se află un templu unic în lume: Karni Mata, cunoscut drept Templul șobolanilor, care găzduiește zeci de mii de rozătoare. Șobolanii umblă nestingheriți prin vastele încăperi ale palatului.

Șobolanii sunt peste tot, de la mânerele ușilor până la pervazuri și găurile de aerisire de lângă pereți.

Templul Karni Mata
Foto: Pinterest

Se înghesuie cu zecile în jurul vaselor cu lapte, coji de nucă de cocos și diverse alte produse alimentare care sunt împrăștiate prin templu.

Pelerini din toată țara vin aici ca să se închine la șobolanii considerați sfinți, să guste din mâncarea lor și să îi atingă.

Legenda lui Karni Mata

Templul Karni Mata 03
Foto: Travel Rajahstan

Neobișnuitul lăcaș de cult hindus îi este dedicat zeiței Karni Mata. Aceasta a fost o războinică din clanul indigen Charin. A trăit în secolul XIV și, potrivit legendelor locale, a înfăptuit multe minuni de-a lungul vieții.

Se crede că a trăit aproximativ 150 de ani și că a fost reîncarnarea lui zeiței Druga, iar după moarte s-a transformat într-un șobolan.

Conform legendei, Laxman, fiul lui Karni Mata, s-a înecat în timp ce încerca să bea apă dintr-un râu. Sfâșiată de durere, Karni Mata l-a implorat pe Yama, zeul morții, să-i readucă băiatul la viață.

Inițial, zeul a refuzat, dar ulterior a cedat și i-a spus lui Karni Mata că, fiind reîncarnarea lui Druga, putea ea însăși să îi redea viața fiului ei.

Templul Karni Mata 02
Foto: Pinterest

Femeia a făcut acest lucru și a decretat, de asemenea, că membrii familiei urmau să se reîncarneze în șobolani. Astăzi, hindușii cred că șobolanii de la templu sunt descendenții lui Karni Mata și ai urmașilor ei.

Să mănânci mâncarea roasă de șobolani este „o mare onoare”

Potrivit Atlas Obscura, în templu trăiesc aproximativ 20.000 de șobolani, care sunt hrăniți de personalul templului și de enoriași.

Deși majoritatea îngrijitorilor lucrează la templu în schimburi fixate după ciclul lunar, unele familii trăiesc acolo în permanență, având grijă de șobolani și măturând podeaua de excremente și de resturi de mâncare.

O scurtă incursiune în Templul șobolanilor. Video: National Geographic

Șobolanii, cunoscuți drept „kabbas” sau „copii mici”, sunt hrăniți cu cereale, lapte și coji de nucă de cocos. Hrana este pusă în boluri mari din metal.

Apa din care beau șobolanii este considerată sfântă, iar conform credinței, pelerinii care gustă din hrana care a fost roasă de șobolanii sfinți se vor bucura de noroc și onoare.

Șobolanii sunt atât de prețuiți, încât dacă unul dintre ei este ucis accidental, trebuie înlocuit cu o statuie din argint sau din aur.

În Templul șobolanilor intri desculț

Templul Karni Mata 04 - Templul sobolanilor
Foto: Pinterest

Printre miile de rozătoare din templu se numără câțiva șobolani albi, care sunt considerați aducători de noroc. Se crede că acești șobolani albi sunt manifestări ale zeiței Karni Mata și ale fiilor ei.

A vedea sau a atinge un șobolan alb reprezintă o binecuvântare specială. De aceea, pelerinii concurează între ei în încercarea de a ademeni rozătoarele albe cu mâncare și dulciuri.

Nimeni nu are voie să intre încălțat în templu, iar pelerinii consideră că este un privilegiu deosebit ca o rozătoare să alerge peste picioarele tale.

Pentru a vedea templul în plină forfotă, pelerinii trebuie să îl viziteze noaptea târziu sau înainte de răsăritul soarelui, când șobolanii sunt cei mai activi, adunând mâncare.

Templul șobolanilor a ferit orașul Deshnoke de ciumă

Templul Karni Mata 05
Foto: Pinterest

Deși pare greu de crezut că o aglomerare de șobolani poate ține ciuma sub control, potrivit Times of India, orașul Deshnoke, unde se află templul, a scăpat neafectat chiar și în timpul celor mai grave epidemii de ciumă bubonică.

Chiar dacă adepții consumă cu regularitate mâncare roasă de șobolani, nu au fost raportate oficial cazuri de îmbolnăvire.

Mai mult, unii pelerini merg la templu nu doar ca să se închine rozătoarelor, ci și să se vindece de boli. Se crede că șobolanii sfinți sunt înzestrați cu puteri vindecătoare.

Într-o lume în care toată lumea îi protejează, șobolanii din Templul Karni Mata au un dușman neașteptat: dieta. Rozătoarele sunt hrănite în mod regulat cu lapte și dulciuri.

Din cauza mâncării și băuturii cu conținut ridicat de zahăr, mulți șobolani au diverse afecțiuni stomacale și diabet, potrivit Tomes of India.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu