Kalanoro, bestia misterioasă din pădurile Madagascarului

„O creatură pitică, asemănătoare omului, cu mult păr pe corp, țepi pe spate și o privire care-ți îngheață sângele în vene”, așa este descrisă – în diverse mărturii – Kalanoro, o ființă misterioasă despre care se spune că bântuie prin pădurile din Madagascar.

Poveștile despre Kalanoro sunt numeroase, însă mărturiile documentate sunt prea puține. Avem, oare, de-a face cu o primată neidentificată, vreun strămoș al oamenilor sau cu un animal încă neclasificat? Sau este Kalanoro doar o scorneală a imaginației oamenilor?

Madagascarul, un ecosistem aparte

Kalanoro - Madagascar
Pădurile din Madagascar abundă de viață. Foto: Mongabay

Insula Madagascar este situată în Oceanul Indian, în apropierea coastei estice a Africii. Numele oficial al țării este Republica Madagascar, iar insula este a patra ca mărime din lume.

S-a desprins de India peninsulară acum aproximativ 88 de milioane de ani, iar după aceea, flora și fauna de pe insulă au evoluat în izolare completă.

Datorită acestei istorii geologice unice, insula are o abundență de specii unice și ecosisteme care nu pot fi văzute în alt loc de pe Pământ.

Ținând cont de izolare, de întinderile sălbatice virgine și necartografiate, de o asemenea abundență de faună unică și de posibilitatea existenței unor specii neidentificate, nu este o surpriză că Madagascarul are propriile creaturi misterioase și bizare.

Una dintre creaturile cele mai ciudate despre care se spune că ar trăi în Madagascar este Kalanoro. Localnicii cred că această ființă trăiește în locuri izolate din pădurea tropicală și în peșteri întunecate de pe tot cuprinsul țării.

Creaturi pitice, cu degete încovoiate și unghii lungi

Această creatură este cunoscută sub multe alte nume, în funcție de denumirile pe care i le-au atribuit diverse triburi. Astfel, Kalanoro mai poartă și numele de Kotoky sau Vazimba.

Se spune că aceste ființe ciudate au aproximativ 60 de centimetri în înălțime. Potrivit povestirilor, ar avea trăsături asemănătoare cu ale primatelor și degete încovoiate, cu unghii foarte lungi.

Kalanoro - desen
Așa ar arăta Kalanoro, potrivit relatărilor. Foto: Pinterest

Indigenii spun că aceste creaturi au o privire feroce, sunt acoperite de păr lung, iar pe spate au un fel de pene sau țepi. Se crede că aceste creaturi iubesc apa și pot fi văzute în apropierea râurilor sau lacurilor.

Răpitori de copii

Există și detalii mai neobișnuite despre ele, cum ar fi faptul că ar avea trei degete la picioare, îndreptate în spate, sau că ochii lor strălucesc în întuneric.

Se spune că sunt ființe timide și că se ascund de oameni. Dar, la adăpostul nopții, ies pentru a fura mâncare din sate. Anecdotele spun că, uneori, Kalanoro răpesc copii și au un comportament agresiv dacă întâlnesc oameni.

Cel mai adesea, Kalanoro sunt descriși ca având o putere formidabilă în raport cu dimensiunile lor. Ocaziile în care aceste ființe au fost văzute sunt extrem de rare. Iar interesant este faptul că toate descrierile lui Kalanoro sunt aproape identice.

„Poate că aceste legende sunt fantastice, dar ele sunt răspândite în întreg Madagascarul. Ar fi ciudat ca ele să nu aibă nicio bază”, a afirmat specialistul în criptozoologie Bernard Heuvelmans.

Mărturii la „mâna a doua”

Câteva întâlniri cu aceste creaturi de talie mică au fost documentate și consemnate. Câteva mărturii interesante datează din 1886 și îi aparțin lui G. Herbert Smith și au fost publicate în paginile revistei Antananarivo Annual.

„Apoi am ajuns la pădure. Acolo am auzit multe povești despre Kalanoro, un soi de om sălbatic al pădurilor. Este reprezentat ca fiind scund, acoperit de păr, cu barbă lungă în cazul masculilor. Creatura este atrasă de căldura focului.

Un martor ocular a spus că odată, când și-a petrecut noaptea în inima pădurii, stătea treaz și privea focul, care era aproape stins. Brusc, a văzut creatura descrisă mai sus cum se încălzea la foc, fapt care îi făcea mare plăcere.

Omul a pus capăt distracției creaturii, aruncând spre ea tăciuni aprinși. Aceasta a scos un urlet și a fugit”, povestește a povestit G. Herbert Smith.

O altă mărturie este consemnată de același bărbat:

„Un alt martor spune cum, într-o situație similară, masculul a apărut primul. După ce a găsit focul și niște orez într-o oală, și-a chemat partenera.

Cei doi s-au așezat în fața focului și au început să se hrănească unul pe altul. Trebuie să spun că descrierile acestei creaturi te duc cu gândul la un lemur mai mare.

Dar într-un sat lângă Mahonoro și la marginea pădurii oamenii spun că aceste creaturi vin frecvent ca să caute mâncare în casele lor. Ele pot fi auzite cum se strigă una pe alta în stradă”, arată G. Herbert Smith.

O mărturie foarte cunoscută este cea cu privire la capturarea unui Kalanoro în 1889. Tot ce a rămas de pe urma acestui eveniment este un raport trimis Societății Regale Britanice de Geografie.

Nu există, însă, informații despre ce s-a întâmplat după aceea. Apoi, în 1924, politicianul, reporterul și exploratorul american Chase Salmon Osborn a susținut că a văzut o pereche de astfel de creaturi în timpul unei împerecheri zgomotoase.

Kalanoro, prezent și în Congo

Kalanoro - Loren Coleman
Criptozoologul Loren Coleman. Foto: Vice

Ciudat este faptul că creaturi similare au fost zărite și în alte părți ale Africii, cum ar fi Congo. Acolo, creaturile sunt numite Kakundakari.

De altfel, una dintre cele mai uimitoare mărturii referitoare la aceste creaturi vine din Congo. În 2007, criptozoologul Loren Coleman a spus o poveste extraordinară.

Potrivit acestuia, o echipă de pușcași marini americani s-ar fi întâlnit cu o astfel de creatură în timp ce patrula prin jungla din Congo. Coleman a afirmat că sursa este de încredere, dar confidențială.

O rasă umană necunoscută?

Iată ce a scris Coleman despre incident:

„Fostul pușcaș marin spune că a fost implicat în operațiuni secrete în Republica Democratică Congo între 1997 și 2002. Potrivit mărturiei acestuia, echipa lui a observat un grup de 13 creaturi «ca niște cimpanzei».

Acestea aveau înălțimi cuprinse între 1.3 și 1.5 metri și erau de culoare cenușie. Aveau pe spate țepi asemănători cu cei ai porcului spinos.

Maimuțele neidentificate erau bipede și au fost surprinse de militari ucigând un alt animal. Când creaturile deveneau agitate, țepii de pe corpul lor se ridicau”, a afirmat Coleman.

Potrivit acestuia, militarii au filmat bizarele creaturi timp de trei minute. Dar, susține el, această înregistrare este secretă, dat fiind că soldații se aflau în misiune.

„Acest militar se află încă în posesia hărților misiunii. Poate indica zona în care a întâlnit acest grup mare de primate bipede”, a mai spus Coleman.

Aceste afirmații sunt foarte interesante, dar ne întrebăm ce s-a întâmplat după aceea. Și, mai ales, unde a ajuns filmarea?

Teorii dintre cele mai diverse

Kalanoro - primitivi
Este oare Kalanoro un strămoș al omului? Foto: Antrophistoria

Bineînțeles, au existat multe speculații despre ce ar putea fi Kalanoro. Una dintre teorii spune că ar putea fi o specie nedescoperită sau poate dispărută de lemur gigant.

O altă teorie spune că ar putea fi vorba de niște rude de talie mică ale omului, precum Homo floresiensis. Fosilele de Homo floresiensis au fost descoperite în 2003 la Liang Bua, în insula indoneziană Flores. Aceste creaturi aveau, în medie, sub 1.2 metri înălțime și erau cea mai scundă specie a genului Homo.

Se speculează că ar fi putut locui și în alte zone de pe Pământ, inclusiv în Madagascar. O altă teorie spune că nu este vorba de creaturi din carne și oase, ci mai degrabă despre creaturi mitice, similare cu elfii, trolii și gnomii din Europa.

Spirit sau ființă în carne și oase?

În volumul din 1964 intitulat Folclorul Occidental, Volumul XXIII, autorul și cercetătorul Bacil F. Kirtley a publicat un articol cu titlul „Hominizi necunoscuți și legendele Lumii Noi”.

În articol, acesta lansează speculația că Kalanoro sunt o invenție a folclorului din sud-estul Africii. Într-adevăr, locuitorii din Madagascar nu consideră că aceste ființe sunt animale, ci le văd ca pe niște spirite ale pământului.

Deci despre ce este vorba? Avem de-a face cu un fel de primată neidentificată? Sunt aceste creaturi o rămășiță a unei populații de strămoși ai oamenilor?

Sunt animale încă neclasificate științific? Sunt spirite ale naturii sau entități supranaturale? Sau aceste creaturi există numai în folclor, legende și imaginația oamenilor?

Singurul lucru sigur este că băștinașii din regiunile în care aceste creaturi apar le văd ca fiind foarte reale.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu