Cazul straniu al Juanei Muñoz, femeia care trăiește de 13 ani într-o cușcă de sticlă

De 13 ani, Juana Muñoz trăiește într-o cușcă de sticlă, fără a putea să atingă pe nimeni, nici măcar pe cei dragi ei. Paradoxal, cușca este închisoarea ei, dar în același timp o și protejează de toate lucrurile care ar putea-o ucide.

Juana Muñoz, în vârstă de 53 de ani, trăiește în orașul spaniol Cadiz. Totul a început acum 29 de ani, când femeia a dezvoltat o boală misterioasă: sensibilitate multiplă la agenți chimici.

Ea este alergică la orice substanță chimică, iar cel mai mic contact cu chimicalele o poate omorî. Și cum o nenorocire nu vine niciodată singură, Juana Muñoz a mai fost diagnosticată cu sindrom de oboseală cronică și electrosensibilitate.

Un pesticid a declanșat iadul

Juana Munoz - Cusca
Juana Muñoz privește lumea din spatele unui geam

Juana spune că tot acest coșmar a început acum 29 de ani, de la niște cartofi pe care soțul ei îi plantase în grădină. Își amintește că, după ce a atins cartofii, buzele și ochii au început să i se umfle.

Până când a ajuns la spital, întregul corp i se umflase și își aduce aminte că arăta „ca un monstru”. A fost tratată cu corticosteroizi, iar apoi a fost externată.

Dar, după pățania cu cartofii, ori de câte ori intra în contact cu substanțe chimice avea stări de vomă, oboseală, iritații ale pielii, asfixie și diferite reacții alergice.

Juana își amintește că acei cartofi fuseseră stropiți cu un pesticid care a fost interzis la doi ani după ce ea a suferit prima criză. Femeia este convinsă că acel pesticid i-a declanșat sensibilitatea la agenți chimici.

Odată cu trecerea timpului, sensibilitatea Juanei s-a înrăutățit. De asemenea, ea a fost diagnosticată cu fibromialgie și cu sindrom de oboseală cronică.

Zero chimicale. Produse organice și un protocol strict

Juana Munoz - Sot
Femeia nu-și poate îmbrățișa nici măcar soțul

În consecință, medicii au decis că trebuie izolată într-o „cușcă” de sticlă de 25 de metri pătrați, aflată în grădina familiei. Ea trăiește acolo de 13 ani și speră că într-o zi va putea să iasă și să aibă din nou o viață normală.

Juana nu poate părăsi cușca fără să urmeze un protocol foarte strict. Dacă cineva vrea să intre în cușcă, trebuie mai întâi să facă duș cu produse de curățare care nu conțin chimicale și să poarte papuci din bumbac organic.

Cel mai dureros este că familia ei nu poate s-o atingă fără să-i pună viața în pericol. Juana are doi copii, de 26 și, respectiv, 29 de ani.

Aceștia o pot îmbrățișa de două ori pe an, și aceasta numai după ce trec prin câteva zile de pregătiri. Soțul Juanei ajută, la rândul lui, cum poate.

El cultivă în grădină produse organice, care alcătuiesc dieta zilnică a Juanei. De două ori pe lună, ea se hrănește cu carne organică furnizată de producători de încredere.

De patru sau cinci ori pe lună, Juana consumă pește. Ea poartă haine din bumbac organic și folosește o mască de ceramică făcută special pentru ea în Germania, pentru a inhala oxigen atunci când simte că nu poate respira.

Părăsește cușca doar când e nevoie

Juana Munoz - Discutie

Din cauza sensibilității multiple la agenți chimici, Juana Muñoz părăsește cușca numai doar atunci când este nevoită să o facă.

Acum câțiva ani, ea a fost diagnosticată cu cancer la sân. Așa că trebuie să treacă printr-un control anual la Spitalul Universitar din Puerto Real.

Ea își descrie călătoriile ca fiind „un iad”. În mașina cu care este transportată nu trebuie să se găsească chimicale, dar este greu să sterilizezi un vehicul.

Într-una dintre aceste călătorii aproape că s-a asfixiat până să ajungă la spital. Când ajunge la spital, Juana este dusă într-o cameră goală și sterilă.

Controlul se desfășoară conform unui protocol special. Apoi, în aceeași zi, Juana se întoarce în cușca de sticlă.

O îmbrățișare, asta își dorește Juana Muñoz

Juana Munoz la fereastra
Femeia speră că, la un moment dat, îi va putea îmbrățișa pe cei dragi

Durerile musculare, asfixia, rănile de pe piele și oboseala fac parte din viața cotidiană a Juanei. Totuși, ea are puterea de a continua.

Unul dintre scopurile principale ale vieții ei este să atragă atenția publicului asupra sensibilității multiple la agenți chimici. În încercarea de a îmbunătăți viața altor persoane care suferă de această boală, ea a demarat o campanie numită „El Abrazo” („Îmbrățișarea”).

Scopul campaniei este să ajute la crearea unei măști cu filtre chimice speciale. Pentru cei mai mulți dintre noi, îmbrățișarea este un act simplu de căldură umană, pe care adesea îl trecem cu vederea.

Însă pentru oameni ca Juana Muñoz, este un gest dintr-o altă viață.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Cazul straniu al Juanei Muñoz, femeia care trăiește de 13 ani într-o cușcă de sticlă”

Lasă un comentariu