Jose Alvarenga: Omul care a supraviețuit 14 luni plutind în derivă pe ocean

Pe 17 noiembrie 2012, Jose Salvador Alvarenga și tovarășul său, Ezequiel Cordoba, din El Salvador, o țară din America Centrală, au pornit într-o expediție pe mare. Voiajul trebuia să dureze două zile, timp în care cei doi bărbați ar fi trebuit să pescuiască în apropierea coastelor Mexicului.

Dar ceea ce trebuia să fie o expediție obișnuită, prin care cei doi bărbați ar fi trebuit să treacă fără probleme, s-a transformat într-o experiență înfiorătoare și într-o luptă crâncenă pentru supraviețuire.

O furtună puternică lovește barca

Barca lui Salvador Alvarenga
Ambarcațiunea cu care Alvarenga și Cordoba au plecat la pescuit. Foto: STR/AFP/Getty Images

Inițial, Alvarenga pregătise barca împreună cu colegul său, Ray Perez, alături de care muncea în mod obișnuit. Dar a intervenit o problemă, iar Perez nu a mai putut pleca în voiaj, relatează Jonathan Franklin în cartea sa, „438 de zile” (accesibilă aici), în care descrie povestea aventurii lui Alvarenga.

Ca să nu renunțe la expediție, Alvarenga l-a recrutat pe Cordoba – un tânăr atletic cu care nu mai lucrase până atunci, dar care era nerăbdător să plece. Cei doi au pornit pe mare.

După două zile, făcuseră o captură bună și se pregăteau să se întoarcă acasă. Însă o furtună neașteptată a izbucnit cu violență, ridicând valuri de trei metri.

Aparatele radio și GPS s-au defectat, proviziile le-au fost aruncate peste bord, iar barca a fost purtată de valuri în derivă. Cordoba, care avea doar 22 de ani și era lipsit de experiență, a intrat în panică.

Au mâncat pește crud și au băut apă de ploaie

Salvador Alvarenga
Salvador Alvarenga. Foto: HILARY HOSIA/AFP/Getty Images

A început să sufere de halucinații și a încercat să se arunce în apele pline de rechini. Cei doi au supraviețuit timp de mai multe luni doar cu hrană crudă: păsările și peștii pe care reușeau să-i prindă cu mâna.

Au băut sânge de broască țestoasă și apă de ploaie, potrivit The Telegraph. După câteva luni pe mare, Cordoba s-a îmbolnăvit grav și a refuzat să mai mănânce carnea crudă care îl ținea în viață. În cele din urmă, tânărul a murit din cauza înfometării.

Înainte de moartea lui Cordoba, Alvarenga i-a promis două lucruri: că nu-i va mânca trupul și că-i va căuta rudele, pentru a le povesti cele întâmplate.

Pe 30 ianuarie 2014, la aproape 14 luni de la furtuna fatidică, barca lui Alvarenga a ajuns la țărm pe o insulă minusculă aflată la extrema sudică a Insulelor Marshall. Se afla la o distanță de aproximativ 8.850 de kilometri de locul în care barca fusese lovită de furtună.

Alvarenga se întoarce în civilizație

Salvador Alvarenga intoarcere
Foto: cbsnews.com

Era deshidratat, murdar și confuz. Oamenii de pe insulă au început să-l ajute să-și recapete sănătatea. Jurnaliștii postului american de televiziune NBC l-au ajutat să-și contacteze familia și s-o anunțe că supraviețuise.

După ce a fost salvat, Alvarenga le-a povestit autorităților cele întâmplate, oferind detalii despre moartea lui Cordoba. Alavarenga a mărturisit că, după ce tânărul a murit, i-a păstrat cadavrul în barcă timp de șase zile, după care a fost nevoit să-l arunce în apă.

La două săptămâni de la întoarcerea la țărm, după ce s-a mai întremat, supraviețuitorul a fost transportat cu avionul în orașul său natal din El Salvador. S-a întors la familia lui, pe care nu o mai văzuse de peste un deceniu, de pe vremea când plecase să-și câștige existența vânând rechini.

Acuzat de canibalism

După câteva săptămâni, bărbatul s-a întors în Mexic, unde s-a întâlnit cu rudele lui Cordoba. Era însoțit de avocatul său, Benedicto Perlera, pe care îl cunoștea din copilărie.

Familia Alvarenga
Alvarenga (al doilea de la dreapta la stânga) se reîntâlnește cu familia sa. Foto: telegraph.co.uk

În timpul călătoriei, cei doi s-au certat foarte serios și au rupt relația. De aici au început problemele pentru Alvarenga.

După ce a semnat un contract pentru o carte, bărbatul a fost dat în judecată de Perlera. Avocatul a solicitat daune de 1 milion de dolari, pe motiv că Alvarenga încălcase condițiile contractuale angajând o altă firmă de avocatură pentru a se ocupa de contract.

Mai mult, Perlera a devenit reprezentantul familiei Cordoba, care susținea că Alvarenga mințise cu privire la moartea lui Ezequiel Cordoba. Familia tânărului îl acuza pe Alvarenga că mâncase cadavrul și nu-l aruncase peste bord, așa cum susținea.

Așa s-a trezit supraviețuitorul cu un alt proces în care partea adversă reclama daune de 1 milion de dolari. Familia Cordoba susținea că are dreptul la o parte din drepturile de autor pe care Alvarenga urma să le încaseze pentru carte.

Salvador Alvarenga 02
Astăzi, Alvarenga trăiește într-un sat din El Salvador și se ține departe de apă. Foto: kiwireport.com

În ceea ce privește veridicitatea poveștii lui Alvarenga, inițial au existat oameni care s-au îndoit că lucrurile s-au întâmplat așa cum a spus bărbatul. Însă mai mulți experți în supraviețuire, oceanografi și medici au afirmat că este plauzibil ca evenimentele să se fi desfășurat așa cum le-a descris bărbatul.

La câteva luni după ce s-a întors în civilizație, Alvarenga a fost supus unui test poligraf, pe care l-a trecut.


Ți-a plăcut acest articol? Citește încă o poveste uimitoare de supraviețuire pe mare: 49 de zile într-o colibă, plutind în derivă. Apoi, află despre 13 tehnici de supraviețuire mai degrabă periculoase decât folositoare.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • MARIA POPESCU spune:

    Da. L-am citit cu sufletul la gura. Am parcurs articolul facand intreruperi in respiratie. Nu am cuvinte… In fata unei astfel de intamplari exceptionale de viata, omul nu poate fi acuzat de nimic. Ar trebui sa existe legi prin care sa fie aparat, chiar daca ar recunoaste…Doamne, mi-i si teama sa pronunt cuvantul acuzator!

  • >