Ziua în care banii s-au „evaporat”: Joia Neagră și începutul Marii Crize Economice

24 octombrie 1929, zi rămasă în istorie drept Joia Neagră, a marcat începutul celei mai mari prăbușiri a bursei din istoria SUA, care a aruncat țara, iar apoi lumea întreagă în ceea ce numim astăzi Marea Criză Economică.

Imediat după deschiderea sesiunii de tranzacționare, în dimineața acelei zile fatidice, indicii Bursei din New York au început să scadă vertiginos. În câteva minute, piața a pierdut 11% din valoare.

Se instalează panica

Bursa din New York
Pe 24 octombrie 1929, Wall Street a început să „fiarbă”. Foto: Business Insider

S-a instalat panica, iar o combinație de factori – inclusiv întârzierile în comunicarea către brokerajele din țară – a determinat scăderea dramatică a pieței. Sub imperiul panicii, oamenii au început să vândă masiv.

Totuși, în următoarea zi de tranzacționare, indicele Dow Jones a crescut ușor, cu 0.58%, dându-le unora dintre bancheri speranța că răul cel mai mare trecuse.

Wall Street 01
Așa arăta Wall Street în Joia Neagră. Foto: The Guardian

Dar lucrurile nu au stat deloc așa. În acel weekend, în birourile de pe Wall Street s-a lucrat din greu, iar cuvântul de ordine a fost „vinde”.

„În marile clădiri, luminile au fost aprinse toată noaptea; funcționarii somnoroși munceau din greu la pregătirea conturilor pentru deschiderea de luni a bursei. Brokerii constatau oripilați cum se adună ordinele de vânzare. Nu era o inundație, era un potop. Toată lumea voia să vândă – și cei care dețineau cinci acțiuni, și cei care dețineau zece mii”, relata de la fața locului reporterul Jonathan Leonard.

Apoi, pe 28 octombrie, a sosit Lunea Neagră, o nouă zi de vânzări agresive, făcute în grabă. La închiderea bursei, se vânduseră 9.212.800 de acțiuni, iar indicii bursieri scăzuseră alarmant.

„Toată lumea intuia ce urma să se întâmple”

Wall Street 02
Oamenii urmăreau cu sufletul la gură evoluția indicilor bursieri. Foto: Eddie Jackson/Arhiva NY Daily News

În acea noapte, Wall Street a fost scăldată de lumină. Restaurantele, frizeriile și barurile unde se vindea alcool pe sub mână erau deschise.

Curierii alergau pe străzi, iar copiii din mahalale invadaseră districtul financiar și se jucau cu mingi făcute din bandă de telegraf.

„Domni bine îmbrăcați adormiseră în restaurante. Toate hotelurile din centru erau pline de angajați din domeniul financiar care de obicei dormeau în Bronx. A fost, probabil, cea mai îngrozitoare noapte de pe Wall Street. Nu doar că se încheiase o zi proastă, dar toată lumea intuia ce urma să se întâmple a doua zi”, mai relata Leonard.

Pe 29 octombrie, în Marțea Neagră, Bursa din New York s-a prăbușit. După unele estimări, între 24 și 29 octombrie 1929, piețele au suferit pierderi de aproximativ 396 de miliarde de dolari, la valoarea de astăzi a dolarului american.

 „Brokerii răcneau, se prindeau unii pe alții de gulere. Era ca o adunătură de nebuni”, relata un martor ocular, citat de Eye Witness History.

Panica pe strada
Muncitorii „inundă” străzile din New York, panicați de ce urmează să să întâmple. Foto: Hulton Archive/Getty Images

Pe străzile din New York s-a instalat haosul. Circulau inclusiv zvonuri conform cărora bancheri și brokeri se sinuciseseră aruncându-se de pe clădiri.

După ce mare parte din bogăția investitorilor s-a evaporat, pe 29 octombrie 1929, SUA au intrat în Marea Criză Economică. Economia țării a luat-o la vale, afectând cea mai mare parte din lumea occidentală.

Bursa din New York 02
Un bărbat face curățenie în clădirea Bursei din New York, imediat după Marțea Neagră, Foto: Pinterest

Această perioadă neagră, marcată de probleme economice grave în întreaga lume, a durat mai bine de un deceniu și a avut câteva consecințe neașteptate, inclusiv ascensiunea lui Adolf Hitler în Germania.

În ceea privește Bursa de la New York, aceasta a revenit la nivelurile de dinaintea prăbușirii abia 25 de ani mai târziu.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu