Johnson „Mâncătorul de ficați”: Omul care s-a răzbunat 25 de ani, devorându-și dușmanii

Se spune că a fost botezat John Jeremiah Garrison Johnston, însă cel mai probabil aproape nimeni nu i s-a adresat vreodată folosind acest nume. Bărbatul din Vestul Sălbatic era mult mai bine cunoscut după porecla sa: Johnson „Mâncătorul de ficați”.

Acest personaj legendar și-a câștigat porecla după ce a pornit într-o odisee a răzbunării, o poveste demnă de filme.

Un marinar dezertor, fugind de autorități

Johnson Mâncătorul de ficați - Omul care s-a răzbunat 25 de ani, devorându-și dușmanii
Johnson „Mâncătorul de ficați”. Foto: Wikimedia

Potrivit legendei, Johnson „Mâncătorul de ficați” s-a născut în 1824 în Little York, New Jersey, însă nu a locuit acolo pentru mult timp. La începutul Războiului Mexicano-American, a plecat de acasă pentru a se înrola în marină.

Totuși, cariera se de marinar nu a durat prea mult. După ce a lovit un ofițer – intenționat sau din greșeală, nu se știe – bărbatul a dezertat.

Pentru ca autoritățile să nu-i ia urma, și-a schimbat numele în John Johnson (renunțând la litera „T” din nume) și s-a mutat în vestul țării, departe de locurile de baștină și de cei care l-ar fi putut căuta.

Deși fugea de cei care îl cunoșteau, este greu să ne imaginăm că Johnson „Mâncătorul de ficați” se camufla ușor în mediul în care se afla.

Avea aproximativ 1.80 metri înălțime și cântărea 118 kilograme. Cu mărimea și forța sa considerabile, Johnson s-a apucat să le furnizeze materie primă constructorilor de vapoare cu aburi.

Când se afla în Vest, în teritoriul Alder Gulch din Montana, Johnson și-a întâlnit viitoarea soție, care făcea parte din tribul indian „Flathead” („Țeastă teșită”).

Împreună, au trăit într-o cabană din bușteni pe care o construise Johnson. În curând, soția lui a rămas însărcinată și părea că bărbatul reușise în sfârșit să-și făurească o viață frumoasă. Apoi, a lovit dezastrul.

O călătorie pentru răzbunare

Johnson Mâncătorul de ficați - Omul care s-a răzbunat 25 de ani, devorându-și dușmanii
Un grup de indieni Crow. Foto: Wikimedia

Cândva în 1847, soția lui Johnson „Mâncătorul de ficați” a fost ucisă. Când bărbatul era plecat de acasă, câțiva indieni Crow („Cioară”) i-au atacat locuința, i-au ucis soția și i-au ars casa.

Orbit de furie, Johnson s-a jurat să-i găsească și să-i ucidă pe toți membrii tribului Crow, drept răzbunare. Fiind un om bine echipat, vânătoarea și uciderea indienilor Crow era o sarcină ușoară pentru Johnson.

Nu numai că-i vâna și îi ucidea. Le și scotea bărbaților ficatul și îl mânca. Motivul? Ficatul era foarte important pentru indienii Crow, care credeau că acest organ este esențial pentru intrarea în lumea de apoi.

Prin faptul că îndepărta și consuma ficatul victimelor sale, Johnson le punea capăt vieții și șansei de a ajunge în lumea de dincolo.

După unele estimări, Johnson a ucis, a scalpat și a devorat ficatul a peste 300 de indieni Crow. În scurt timp, bărbatul a ajuns temut printre toate triburile.

Simpla rostire a numelui său crea panică. Odată pornit în această misiune, Johnson „Mâncătorul de ficați” nu s-a mai oprit timp de 25 de ani.

Aventuri în Vestul Sălbatic

Johnson Mâncătorul de ficați - Omul care s-a răzbunat 25 de ani, devorându-și dușmanii
După povestea lui Johnson s-a turnat și un film: Jeremiah Johnson (1972), regizat de Sydney Pollack. Rolul „Mâncătorului de ficați” este jucat de Robert Redford. Foto: Pinterest

În timp ce se afla în misiunea sa de răzbunare, Johnson a fost răpit de un grup de războinici indieni din tribul Blackfoot („Picior negru”), care aveau intenția să-l vândă indienilor Crow.

L-au dezbrăcat până la brâu, l-au legat cu fâșii de piele și l-au lăsat într-un cort cu un paznic, până când aveau să se întâlnească cu indienii Crow.

Deși era legat, Johnson a reușit să se elibereze și a scăpat din cort. După ce a doborât paznicul, l-a scalpat și i-a tăiat un picior. Apoi, a fugit în pădure și i-a mâncat piciorul.

În mod miraculos, Johnson s-a întâlnit cu un vechi prieten de vânătoare, care l-a ajutat să ajungă acasă.

Johnson Mâncătorul de ficați - Omul care s-a răzbunat 25 de ani, devorându-și dușmanii
Foto: Wikimedia

La 25 de ani după ce își începuse odiseea de răzbunare, Johnson și-a ostoit setea de sânge și a făcut pace cu indienii Crow. Unii istorici cred că armistițiul s-a datorat faptului că violența dintre triburi era în creștere.

Din cauza amenințării unui război iminent, triburile se aliau între ele și pacea făcută cu Johnson ar fi putut fi parte a acestui proces.

Viața lui Johnson, plină de aventuri

După ce a făcut pace cu indienii Crow, Johnson și-a continuat viața. În 1864, în St. Louis, s-a înrolat în Cavaleria din Colorado, care făcea parte din Armata Unionistă.

În anul următor, a fost lăsat la vatră cu onoruri. Apoi, s-a mutat în Coulson, Montana, și a fost numit ajutor de șerif. Mai târziu, a devenit șerif în orașul Red Lodge, Montana.

De-a lungul anilor, și-a câștigat existența în diferite feluri, lucrând ca marinar, ca soldat și ca vânător. De asemenea, Johnson a fost constructor, căutător de aur, contrabandist de whisky și ghid turistic.

Ultimul loc de veci

Johnson Mâncătorul de ficați - Omul care s-a răzbunat 25 de ani, devorându-și dușmanii
Mormântul lui Johnson „Mâncătorul de ficați”. Foto: Pinterest

În cele din urmă, a ajuns într-o casă de veterani din Santa Monica, în California. A fost îngropat într-un cimitir pentru veterani din Los Angeles, pe data de 21 ianuarie 1900. Totuși, povestea lui Johnson „Mâncătorul de ficați” nu se oprește aici.

În 1975, un grup de 25 de elevi de gimnaziu a desfășurat o campanie care a durat șase luni. Scopul ei era ca rămășițele lui Johnson să fie mutate din Los Angeles în Cody, Wyoming.

În cele din urmă, campania lor a fost încununată de succes, iar elevii au organizat exhumarea și ceremonia de reînhumare. Actorul Robert Redford, care îl jucase pe Johnson în filmul Jeremiah Johnson, a dorit să ducă sicriul lui Johnson în cadrul ceremoniei de reînhumare.

Astăzi, Johnson „Mâncătorul de ficați” se află în Cody, Wyoming. Se odihnește în Vestul Sălbatic, acolo unde și-a câștigat existența și porecla celebră.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu