John Dee, ocultistul erudit care a creat indicativul „007” al lui James Bond

Cine a fost John Dee? Contemporani ai săi precum piratul-politician Francis Drake sau dramaturgul William Shakespeare au un loc aparte în istoria Marii Britanii. În schimb Dee, astrolog și sfetnic al reginei Elisabeta I, nu se bucură de o astfel de recunoaștere.

A fost descris ca un visător care se uita la stele pentru a se ghida, se ocupa de alchimie și vorbea cu îngerii. De fapt, Dee a fost unul dintre cei mai străluciți oameni ai Renașterii, a cărui contribuție a fost umbrită de secole întregi de calomnii.

John Dee, savantul ridiculizat care a inventat indicativul „007” al lui James Bond
John Dee, portret din secolul XVI realizat de un artist necunoscut. Foto: Wikimedia

A fost un erudit, angajat în cea mai avansată știință a timpului său, care la acea vreme se împletea cu magia și ocultismul. John Dee s-a născut la 13 iulie 1527 la Londra. La vârsta de 15 ani, a fost trimis de tatăl său, un curtean de rang inferior, la Universitatea Cambridge.

Din cauza apetitului său vorace pentru cunoaștere, dormea doar patru ore pe noapte, petrecându-și orele de veghe studiind greacă, latină, geometrie, matematică, astronomie, navigație, scripturi creștine, drept, medicină și criptografie – arta de a scrie coduri.

Când avea doar 20 de ani, Dee a fost invitat să țină o prelegere despre algebră la Universitatea din Paris. A devenit rapid cel mai de succes conferențiar de pe continent, umplând sălile de curs și prezentând publicului pentru prima dată semnele adunării (+), scăderii (-), înmulțirii (x) și împărțirii (÷).

A fost cel mai important om de știință din Anglia, susținător al controversatei teorii a heliocentrismului (modelul astronomic în care toate planetele se învârt în jurul Soarelui).

Dee a scos astronomia din obscuritate, a predat matematica și a dezvoltat sisteme de navigație care mai târziu au contribuit la stabilirea superiorității navale a Angliei.

A scris peste 80 de lucrări academice și a fost implicat în reforma calendarului, a descris comete și a realizat descrieri geografice ale noilor teritorii explorate.

În timp ce se afla la Universitatea din Louvain, în Olanda, a studiat ocultismul. Acest lucru nu era neobișnuit pentru intelectualii vremii, pentru care știința și magia făceau parte din încercarea de a-l înțelege pe Dumnezeu.

O furtună ca un blestem asupra Spaniei

John Dee, savantul ridiculizat care a inventat indicativul „007” al lui James Bond
Pictură din secolul XVI a Armadei spaniole, 130 de nave care au plecat din A Coruña în august 1588, sub comanda ducelui de Medina Sidonia, pentru a escorta o armată din Flandra și a invada Anglia. Foto: Getty Images

Când Elisabeta I a preluat tronul englez, în 1558, l-a consultat pe Dee în mod regulat în probleme medicale, juridice și de altă natură. A ales în acest fel chiar și data la care a fost încoronată.

S-a spus că Dee a aruncat o vrajă asupra Armadei spaniole în 1588, când valuri uriașe s-au ridicat peste navele hispanice, deși o explicație mai probabilă este că, deoarece avea cunoștințe de meteorologie, a fost capabil să anticipeze furtuna.

Pe măsură ce navele spaniole se apropiau de Anglia, Dee i-a sugerat amiralului britanic să aștepte, prezicând corect că flota spaniolă avea să fie grav afectată de furtuni, astfel încât era mai bine ca navele engleze să fie ținute la țărm.

Cele mai multe dintre navele spaniole au fost distruse sau avariate, iar când furtunile s-au potolit, navele englezești au scăpat de restul. A fost cel mai bun moment al lui Dee.

„007 – doar pentru ochii reginei”

Elisabeta știa că Dee putea face mai mult pentru ea și pentru Anglia. Regina avea nevoie de un spion care să culeagă informații despre dușmanii ei, iar Dee, un om loial și umblat în lume, era cel potrivit.

S-a folosit de poziția sa de sfetnic științific și astrologic pentru a aduna cea mai mare bibliotecă din Anglia în casa sa din Mortlake – care a ajuns să numere aproximativ 2.670 de manuscrise, față de 451 la Cambridge și 379 la Oxford – și pentru a crea o rețea de oameni de știință, intelectuali și curteni din întreaga Europă, pe care probabil că a folosit-o pentru a culege informații.

John Dee, savantul ridiculizat care a inventat indicativul „007” al lui James Bond
John Dee efectuează un experiment în fața Elisabetei I, combinând substanțe chimice pentru a produce diverse reacții. Foto: Getty Images

Dee și-a semnat scrisorile către Elisabeta I cu indicativul „007”. Cele două cercuri simbolizau ochii reginei („doar pentru ochii ei”), iar șapte era numărul norocos al alchimistului.

Savantul a jucat un rol esențial în ceea ce a devenit într-o zi serviciul de informații britanic, atât în versiunea reală, cât și în cea fictivă; secole mai târziu, semnătura sa a fost adoptată de creatorul lui James Bond, Ian Fleming.

Conversații cu îngeri și demoni

În ultimii săi ani, Dee și-a petrecut timpul încercând să comunice cu îngerii din motive practice: dorea să descopere noi cunoștințe care nu se puteau afla din cărți sau de la contemporanii săi.

Și, deși acum poate părea absurd, la acea vreme era considerat un mod viabil de a accesa tot felul de informații. A încercat să își aplice cunoștințele de optică pentru a ghici sau a conjura spiritele cu ajutorul unei oglinzi din obsidian (sticlă vulcanică), adusă din Mexic în Europa după cucerirea regiunii de către Hernan Cortes.

John Dee, savantul ridiculizat care a inventat indicativul „007” al lui James Bond
„Sigiliul lui Dumnezeu”, placă de ceară folosită ca suport pentru globul de cristal cu care Dee ar fi intrat în legătură cu lumea spiritelor. Foto: Wikimedia

Preoții azteci foloseau oglinzi pentru a avea viziuni și a face profeții. Aceste obiecte erau considerate porți spre Tezcatlipoca, zeul obsidianului și al vrăjitoriei, al cărui nume poate fi tradus din limba băștinașă nahuatl prin „oglinda fumegândă”.

Experimentele lui John Dee au căpătat o nouă dimensiune în 1582, când un personaj ciudat a intrat în viața sa. Acesta era un alcoolic de 26 de ani, cu urechile tăiate (o pedeapsă pentru falsificarea de monede), pe nume Edward Kelley, care era un clarvăzător cu reputație de vrăjitor.

Jane, soția lui Dee, îl detesta, dar Dee, crezând că Kelley avea un har divin, l-a angajat. În următorii zece ani, cei doi au continuat să invoce spiritele, consemnând viziunile și instrucțiunile primite cu aceste ocazii.

Atunci când spiritele își făceau apariția, se presupune că transmiteau profeții și se pronunțau cu privire la natura spirituală a umanității, lucru pe care Dee l-a consemnat în „Liber mysteriorum”.

John Dee, savantul ridiculizat care a inventat indicativul „007” al lui James Bond
Ocultistul Edward Kelley, cunoscut și ca Edward Talbot. Foto: Wikimedia

Din nefericire, tot ceea ce s-a păstrat până azi din aceste sesiuni sunt „jurnalele spiritelor”, o parte dintre ele fiind descoperite pe un câmp la un deceniu după moartea lui Dee.

Ele conțineau o limbă cu totul nouă, cu o gramatică și o sintaxă proprii. Să fi fost acesta un jargon celest sau, așa cum a sugerat omul de știință Robert Hooke în secolul XVII, un cod folosit de Dee pentru a trimite informații politice ultrasecrete în Anglia?

În orice caz, o mare parte din ceea ce a fost recuperat a fost transcrisă și publicată de savantul Meric Casaubon în 1659, într-o carte cu un titlu foarte lung (178 de cuvinte!) care începe cu:

„O relatare veridică și fidelă a ceea ce s-a petrecut timp de mulți ani între dr. John Dee (matematician de mare faimă în timpul domniei reginei Elisabeta și a regelui Iacob) și unele spirite: tinzând (dacă ar fi ieșit bine) la o alterare generală a majorității statelor și regatelor lumii…”.

Un deznodământ tragic

În anii 1580, Dee a plecat din Anglia în Polonia, lăsându-și casa și biblioteca în grija cumnatului său. În timp ce era plecat, casa a fost jefuită, iar manuscrisele lui au fost arse sau furate.

Apoi, la scurt timp după ce Dee s-a întors în Anglia, ciuma s-a abătut asupra țării, molimă pentru care a și fost învinuit, chiar dacă boala i-a răpus soția și patru dintre cei opt copii.

Când Elisabeta I a murit, în 1603, Dee a pierdut capacitatea de a se apăra împotriva numeroșilor săi dușmani, inclusiv a succesorului reginei, Iacob I al Angliei și al VI-lea al Scoției, căruia îi plăcea să supravegheze personal torturarea persoanelor acuzate de vrăjitorie.

Dee și-a petrecut ultimele zile singur, în sărăcie, vânzându-și cărțile și întocmind hărți astrologice. A murit la venerabila vârstă de 82 de ani și a fost înmormântat în Mortlake.

Cu toate acestea, piatra sa de mormânt a dispărut, astfel încât nu există niciun monument care să marcheze viața acestui erudit și neobișnuit savant.

Ca să știi mai mult, citește „Psihologia fenomenelor oculte”

„În pofida opiniei comune, care tratează fenomenele oculte cu un zâmbet disprețuitor, strădania mea prezintă numeroasele lor legături cu domeniile medicinei și psihologiei, precum și numeroasele întrebări pe care le ridică pentru noi acest domeniu necercetat”, scria Jung în principalul studiu al prezentului volum, dedicat analizei unei experiențe spiritiste.

Asa cum Sigmund Freud a reabilitat nevroza și visul ca surse pentru cunoașterea psihicului sănătos, Jung arată interes științific nu numai pentru spiritism și fenomenele „oculte“, ci și pentru alte domenii marginalizate de știința oficială a epocii, cum ar fi astrologia și alchimia. De asemenea, „nebunia“ (psihoza) devine pentru psihiatrul și psihanalistul elvețian sursa principală a descoperirii inconștientului colectiv.

„Psihologia fenomenelor oculte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „John Dee, ocultistul erudit care a creat indicativul „007” al lui James Bond”

 1. Vorbea cu Ingerii….. Era desteapta lumea pe atunci. Acuma nici nu te mai intelegi cu ei.
  Sfintii Ingeri sunt o forta, e adevarat. Nu stiu cum poti da de ei. E dificil. Stiu doar ca nu se arata decat celor alesi si acestia trebuie sa faca fapte mari pentru omenire. Cam asta-i intereseaza pe ei.
  Stiu ca exista dar nu stiu exact cum intri in contact cu ei. Prin Hymalaya mai sunt Maestrii care i-au vazut si au purtat discutii cu ei. Rinpoche din diverse secte buddhiste. Stiu ca putini sunt alesi de ei.
  Stiu de Ingeri de diverse ranguri, Gardieni, Zei si Maestrii. Apoi cred ca vin Alesii si cetele.

  Răspunde
 2. Cei despre care vorbesti tu, Tachibana, sunt ingerii cazuti. Ingerii buni sunt cei pe care ii vad si care comunica numai cu persoane care au atins in viata un nivel duhovnicesc aparte, sunt smeriti si se sacrifica toata viata pentru cei din jur si pentru Dumnezeu. John Dee al tau este exemplul perfect pentru genul de oameni care intra in contact cu duhurile necurate/ ingerii cazuti. Cu siguranta un om de stiinta, dar si un magician, un vrajitor sau in cel mai bun caz sarlatan.

  Răspunde

Lasă un comentariu