Oare (ce) visează? Jocurile de culoare hipnotizante ale unei caracatițe care doarme

Ai urmărit vreodată un animal de casă – de exemplu, o pisică sau un câine – în timp ce doarme? Ai observat cum zvâcnește din labe și din bot, scoțând tot felul de zgomote?

Câinii și pisicile intră în faza REM a somnului (cu mișcare rapidă a ochilor), ceea ce înseamnă, probabil, că visează. Până acum, nu avem dovezi că și caracatițele ar atinge faza REM, însă aceste animale au un comportament caracteristic în timpul somnului.

Aceeași caracatiță, tipare de culoare diferite manifestate în timpul somnului. Foto: YouTube / PBS

Caracatițele care dorm își schimbă culoarea. În timp ce dorm, activitatea neuronală din lobul optic face ca cromatoforii (celulele care conțin pigmenți) să devină activi, potrivit Science Alert.

Prin urmare, caracatițele își schimbă culorile și tiparul în timp ce dorm, ca și cum ar reacționa la un lucru pe care numai ele îl pot vedea. Aceste efect poate fi văzut într-o filmare apărută recent, realizată pentru documentarul „Caracatița: Primul contact” al canalului PBS.

Documentarul este narat de biologul marin David Scheel, de la Universitatea Alaska Pacific. Scheel explică schimbările de culoare ale unei caracatițe adormite botezate Heidi.

Aceste schimbări de culoare și tipare par a se potrivi cu cele de care caracatița dă dovadă când întâlnește alte animale. Nu știm cu siguranță care este motivul pentru care visăm, dar oamenii de știință cred că visele au de-a face cu felul în care creierul procesează și înmagazinează amintirile.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Dacă lucrurile stau așa, ar fi logic ca multe animale să viseze – inclusiv cefalopodele, a căror inteligență este diferită de cea întâlnită la mamifere. Faza REM nu a fost constatată la cefalopode, însă un alt cefalopod a dat dovadă de ceva similar.

Un studiu din 2012 a descoperit că sepia dă dovadă în timpul somnului de mișcări rapide ale ochilor, schimbări ale culorii corpului și de zvâcnituri ale tentaculelor – toate acestea sunt caracteristici ale somnului REM.

Heidi nu este singura caracatiță filmată schimbându-și culoarea. În octombrie 2017, Rebecca Otey, stagiară la grădina zoologică pentru nevertebrate „Pavilionul cu fluturi”, a filmat o caracatiță de Caraibe (Octopus hummelincki) în timp ce aceasta dormea și a postat filmarea pe YouTube anul trecut.

Știm că aceste animale își folosesc abilitatea uimitoare de a-și schimba culoarea pentru camuflaj. Ai putea crede că schimbările involuntare de culoare dăunează camuflajului, însă caracatițele își construiesc niște vizuini ascunse, unde se retrag ca să doarmă.

Dacă vreun savant în domeniul neurologiei ar dori să cerceteze somnul caracatițelor, am fi foarte interesați de descoperirile sale!


Dacă ți s-a părut interesant acest subiect, s-ar putea să îți placă și:


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu