Jim Thorpe, sportivul care a câștigat două medalii de aur alergând cu pantofi luați de la gunoi

Nu este neobișnuit să vezi alergători amatori echipați ca niște profesioniști. Este logic și important să porți pantofi sport și șosete de calitate, alături de alte echipamente. Dar nu lăsa ca lipsa acestui echipament să fie o scuză pentru a nu ieși să te plimbi sau să faci puțin sport.

Și spun acest lucru bazându-mă pe cazul lui Rhea Ballos, copila care a câștigat trei curse alegând cu picioarele învelite în leucoplast, dar și pe cazul istoric al lui Jim Thorpe, de la Jocurile Olimpice din 1912.

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/sportivul-care-a-castigat-doua-medalii-de-aur-in-pantofi-luati-de-la-gunoi-0_700x570.jpeg
Jim Thorpe și încălțările pe care le-a găsit la gunoi. Foto: Wikimedia

Thorpe a fost atletul care a câștigat două medalii de aur alergând cu pantofi luați de la gunoi, deși povestea lui merge dincolo de asta.

Jim Thorpe a câștigat aurul cu pantofi luați de la gunoi

Jim Thorpe a fost un american născut în 1887 care a excelat în mai multe sporturi. Strămoșii săi erau de sânge irlandez, francez și băștinaș american. A fost crescut în tribul bunicii sale materne.

Dacă participarea la Jocurile Olimpice la pentatlon sau decatlon indică deja faptul că o persoană este un mare atlet datorită varietății de probe cu care se confruntă, imaginează-ți că ai putea să excelezi și chiar să devii profesionist în baseball, baschet sau fotbal.

Nu numai atât, dar a excelat în și mai multe sporturi. În 1912 a făcut parte din echipa de atleți a țării sale la Jocurile Olimpice din Suedia și a triumfat, câștigând aurul la decatlon și pentatlon.

La decatlon, a obținut 8.412 puncte, un record care a fost doborât abia în 1948. Din cele 15 probe în care a concurat, decatlon plus pentatlon, a câștigat opt.

Uneori este numit „cel mai mare atlet al tuturor timpurilor”, deși astfel de clasificări sunt întotdeauna riscante. (La fel s-a spus și despre romanul Gaius Appuleius Diocles, dar el cu siguranță a fost „cel mai bine plătit sportiv din toate timpurile”).

Însuși regele Gustav al V-lea al Suediei, în acele zile de iulie 1912, l-a numit literalmente „cel mai mare atlet din lume”, o etichetă încă susținută de mulți. Dar victoriile lui Thorpe au un merit special și o poveste foarte curioasă în spatele lor.

Jim Thorpe în 1910. Foto: Wikimedia

Concursul de pentatlon s-a desfășurat într-o singură zi, iar Thorpe a câștigat patru dintre cele cinci probe. A ocupat primul loc la săritura în lungime, la disc și la cursele de 200 și 1.500 de metri. Doar la suliță nu a câștigat.

Cu puțin timp înainte de cursa de 1.500 de metri, când s-a dus să își scoată pantofii din geantă, și-a dat seama că îi lipseau; cineva îi furase. Thorpe a fost nevoit să poarte pantofi pe care cineva îi aruncase la gunoi.

Erau însă de mărimi diferite, așa că a trebuit să poarte șosete suplimentare la un picior, după cum se poate vedea în prima fotografie din articol. Atunci, și după nervii de a trebui să găsească pantofi în ultimul moment, Thorpe a alergat cursa de 1.500 de metri și a câștigat-o, obținând medalia de aur.

Cu toate acestea, dacă vei căuta numele lui Thorpe pe site-ul oficial al Jocurilor Olimpice, nu îl vei găsi pe lista câștigătorilor din 1912. Comitetul Olimpic Internațional (CIO) i-a retras recordurile și medaliile când a aflat că Thorpe jucase baseball înainte de a participa la jocuri.

La acea vreme, doar sportivii amatori puteau concura la Jocurile Olimpice. Dar, la 70 de ani de la aceste jocuri, în 1982, CIO a oferit familiei sale două replici ale unor medalii în semn de recunoaștere a participării sale la aceste jocuri. Thorpe era mort de 29 de ani.

Oricum, recordurile oficiale nu au fost modificate, iar datele pentru pentatlon din 1912 menționează că toți cei trei medaliați sunt suedezi.

Este greu de imaginat acum că sportivii profesioniști sunt plătiți cu milioane de dolari doar pentru a purta o anumită marcă de pantofi. Pentru Jim Thorpe, pur și simplu nu conta ce fel de pantofi purta.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu