Infernul din Jharia, orașul minier locuit de oameni bolnavi

Situat în statul indian Jharkhand, orașul Jharia a fost construit pe una dintre cele mai mari rezerve de cărbune din India. Însă pentru cei 90.000 de oameni care trăiesc aici, exploatarea cărbunelui nu aduce niciun beneficiu.

Atât în subteran, cât și la nivelul solului, cărbunele arde neîncetat. Gazele toxice emanate de incendiile subterane ies la suprafață prin fisurile din sol.

Totul este contaminat

Jharia 01
Foto: The Wall Street Journal

Focurile subterane ard de peste un secol, contaminând totul – solul, apa și aerul. Dioxidul de sulf și monoxidul de carbon, gaze toxice eliberate de cărbunele care arde, le provoacă localnicilor numeroase probleme de sănătate, de la boli pulmonare cronice până la accidente vasculare cerebrale.

Aproape toți locuitorii Jharia sunt bolnavi. Din când în când, pământul se prăbușește, înghițind clădiri și oameni.

Deschise în 1896, minele din Jharia au rezerve imense de cărbune. În 1971, minele au fost naționalizate, iar exploatarea cărbunelui a fost încredințată de statul indian companiei Bharat Coking Coal Limited (BCCL).

Jharia 02
Foto: Los Angeles Times

Rămași fără venituri, localnicii care nu lucrează pentru compania minieră își câștigă existența extrăgând ilegal cărbune, pe care îl vând pe piața locală.

Din nevoia de a se întreține, aceștia extrag cărbune chiar de lângă propriile case, de pe străzi, de lângă calea ferată și chiar din gară.

„Pământul este atât de fierbinte în unele locuri, încât este aproape imposibil să calci pe el, chiar și încălțat. Aproape toată lumea de aici este bolnavă. Autoritățile le cer oamenilor să-și lase casele și să plece. Dar cei mai mulți se tem că nu vor avea cu ce să se întrețină, așa că rămân”, a declarat Mohammad Nasim Ansari, un bărbat care locuiește în zonă.

Cărbunele poate lua foc spontan

Jharia 03
Foto: The Hindu

Înainte de 1973, cărbunele era extras din subteran, dar ulterior BCCL a decis să treacă la mineritul în carieră deschisă, care este mai profitabil decât cel subteran pentru că are randament mai mare.

Mineritul în carieră deschisă este riscant deoarece, la anumite temperaturi și niveluri de oxigen, cărbunele ia foc spontan. În mod normal, după ce extracția din minele deschise ia sfârșit, zona este acoperită cu nisip și apă, astfel încât terenul să poată fi cultivat din nou.

Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Jharia, iar din această cauză cărbunele a luat contact cu oxigenul și s-a aprins.

Jharia 04
Foto: Pinterest

Dacă un filon de cărbune ia foc și eforturile de stingere în fază incipientă eșuează, incendiul poate dura câteva decenii sau chiar câteva secole, în funcție de dimensiunea zăcământului și de concentrația de oxigen.

Astfel de incendii au loc în orașul american Centralia, unde vechea mină de cărbune arde fără încetare de aproape 60 de ani, și în craterul Darvaza (Poarta Iadului) din Turkmenistan, care arde de aproape jumătate de secol.

Incendiile au început în 1916

Jharia 05
Foto: Greenpeace Australia Pacific via Flickr

Incendiile lui Jharia au fost detectate pentru prima dată în 1916 și au fost cauzate în primul rând de scoaterea necorespunzătoare din uz a minelor de cărbune.

Potrivit Earth Magazine, de atunci, un imens incendiu subteran și peste 70 de incendii de suprafață au consumat aproximativ 37 de milioane de tone de cărbune, în valoare de miliarde de dolari, fără a menționa cantitatea uriașă de gaze nocive eliberate în atmosferă.

Se estimează că aproape 1.5 miliarde de tone de cărbune sunt inaccesibile din cauza incendiilor. Jharia va continua să ardă până când vor fi concepute și puse în aplicare proceduri eficiente de prevenire și stingere a incendiilor sau până când cărbunele va arde în totalitate.

Având în vedere dimensiunea rezervelor de cărbune, incendiile ar mai putea dura încă 3.800 de ani, conform Earth Magazine.

Jharia 06
Foto: Aijaz Rahi

În fața acestui dezastru, guvernul indian rămâne nepăsător. Localnicii acuză compania BCCL că a lăsat intenționat focurile să ardă, sperând că locuitorii vor pleca și că astfel va avea cale liberă să exploateze cărbune de înaltă calitate, în valoare de 12 miliarde de dolari, care se află în subteran.

În 1996, guvernul a pus în aplicate un program masiv de relocare a locuitorilor din Jharia într-o așezare nouă, situată la 8 kilometri distanță.

Dar această așezare nu are școală, spital, magazine și locuri de muncă, astfel că mulți au decis să rămână în Jharia în pofida flăcărilor, a fumului și a poluării.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>