Jesse Livermore, omul care s-a îmbogățit în urma Marii Crize Economice din ’29

Câteodată în viață se fac greșeli care pătează un trecut plin de succese. Acesta ar putea fi și cazul lui Jesse Livermore, omul care, după ce s-a îmbogățit în timpul prăbușirii economiei din 1929, a ajuns să se sinucidă.

Numele său apare în multe cărți despre investiții și istoria investitorilor, alături de Benjamin Graham, John Templeton, Warren Buffet, John Bogle și Joel Greenblatt, citat ca investitor de succes. Dar, chiar și așa, pentru Livermore lucrurile s-au terminat prost.

Omul care s-a îmbogățit la criza din ’29 a ajuns falit cinci ani mai târziu

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/livermore-omul-care-s-a-imbogatit-in-urma-prabusirii-din-29-0_700x467.jpeg
Jesse Livermore. Foto. Wikimedia

Jesse Livermore s-a născut în 1877 în Statele Unite, într-o familie fără prea mulți bani. La 14 ani, tatăl său l-a retras de la școală, cerându-i să îl ajute la muncă, la ferma familiei. La scurt timp după aceea, Livermore a fugit de acasă și s-a apucat de afaceri pe cont propriu, orientându-se apoi spre lumea investițiilor.

La începutul secolului al XX-lea, investițiile sale erau deja încununate de succes. Cele mai profitabile mișcări ale sale au fost pariurile că valoarea unor pachete de acțiuni avea să scadă la un moment dat în viitor.

Cu această strategie, a început să obțină câștiguri frumoase în 1906 și 1907. Într-una dintre cele mai faimoase mișcări ale sale, a pariat că valoarea societății de căi ferate Union Pacific va scădea, iar la scurt timp după aceea un cutremur produs în San Francisco chiar a provocat scăderea acțiunilor.

Rezultatul acelui cutremur a fost un profit de 250.000 de dolari pentru Livermore. Este adevărat, de asemenea, că este posibil ca Union Pacific să fi avut oricum rezultate proaste, dar Mama Natură s-a mișcat cu siguranță în favoarea lui Livermore.

Apoi, când a venit anul 1929, Livermore a estimat din nou că piața avea să cadă puternic și a investit în consecință. A făcut acest lucru înainte de Joia Neagră, fatidica zi de 24 octombrie, care a dat startul Marii Crize Financiare.

În acea zi, soția lui, după ce a auzit vestea dezastrului de la bursă, a început să plângă, crezând că erau ruinați. Însă, când Livermore s-a întors acasă, i-a spus că lucrurile stăteau exact pe dos și că, de fapt, obținuseră milioane de dolari datorită strategiei lui de investiții.

Pentru a-și masca investițiile, Livermore a folosit diferiți brokeri. Părea o nebunie când a început să parieze că bursa va scădea, pentru că aceasta se mișca în direcția opusă pariului lui. Dar, în cele din urmă, a venit prăbușirea, iar Livermore a câștigat o sumă fabuloasă: aproximativ 100 de milioane de dolari.

Astfel, s-a îmbogățit când toți ceilalți erau în faliment, a devenit celebru și a fost nevoit chiar să se protejeze cu gărzi de corp, pentru că lumea îl învinovățea pentru problemele de la bursă.

Jesse Livermore este cunoscut drept „Ursul de pe Wall Street”

După succesul din 1929, Jesse Livermore și-a câștigat porecla „Ursul de pe Wall Street”. În această lume a banilor, taurul este asociat cu „piața bull” („taur”), cu investitorii optimiști care cred în creșterea acțiunilor.

Ursul, pe de altă parte, este animalul ce reprezintă investitorii care pariază pe o „piață bear” („urs”), când valoarea acțiunilor scade. De aici și porecla lui Livermore.

Însă în viața acestui investitor nu a fost vorba doar de noroc. Livermore a avut mai multe căsnicii, era un om cheltuitor și a dezvoltat chiar și probleme psihice. La 28 noiembrie 1940 s-a sinucis în vestiarul unui hotel din Manhattan, împușcându-se.

A lăsat un mesaj de adio pe opt pagini în jurnalul lui, în care spunea că s-a săturat să lupte și că viața lui a fost un eșec. La momentul sinuciderii era deja falit de câțiva ani.

Devenise putred de bogat în 1929, când toți ceilalți erau falimentari, dar în câțiva ani ajunsese „la fundul sacului”. Nu era prima dată când pierdea totul, dar de data aceea a fost prea mult și disperarea l-a împins la sinucidere.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu