Jean-Dominique Bauby, bărbatul paralizat care a „scris” o carte clipind

Dacă nu ai citit cartea „The Diving Bell and the Butterfly” („Scafandrul și fluturele”) și nu ai vizionat nici filmul cu același nume, poate că ți-ar plăcea să o faci. De ce? Pentru că ambele opere spun povestea incredibilă a lui Jean-Dominique Bauby, un bărbat complet paralizat care a reușit să dicteze o carte clipind.

Cartea a devenit best-seller încă din prima zi de la lansare. Pare o poveste SF, însă uneori ambiția unui om nu are limite și nici măcar boala nu îl poate împiedica să facă ceea ce simte că trebuie să facă.

Iată istoria tragică și în același timp fascinantă a lui Jean-Dominique Bauby.

Jean-Dominique Bauby a fost redactor-șef al revistei Elle

Jean-Dominique Bauby 3_compressed
Jean-Dominique Bauby. Foto: Alchetron

Francezul Jean-Dominique Bauby (Jean-Do, cum era cunoscut) a fost un bărbat vioi și charismatic, cu multe talente. Pe lângă faptul că era redactor-șef al revistei de modă Elle, la Paris, mai era și scriitor, conform Aruma.

Iubea mașinile rapide, glumele bune, moda și gastronomia. Iubea viața, așa că a trăit-o din plin. Împreună cu soția sa, Sylvie de La Rouchefoucauld, a avut un băiat și o fată, Théophile și Céleste. Conform amintirilor acesteia din urmă, cu toții s-au bucurat de o viață fericită împreună.

Un accident vascular cerebral i-a dat viața peste cap

Într-o zi, în anul 1995, Jean și fiul său, Théophile, se plimbau cu mașina, când – deodată – Jean a început să vadă dublu. A ajuns de urgență la spital, unde a intrat în comă și a rămas așa timp de 20 de zile.

În momentul tragicului incident, Jean-Dominique Bauby avea 43 de ani, era la apogeul carierei și se bucura de o familie fericită. Viața, însă, l-a luat prin surprindere.

Când s-a trezit din comă, Jean-Dominique Bauby era complet paralizat din cauza unei afecțiuni terifiante numite sindromul locked-in („sindromul blocajului total”), care fusese declanșat de un accidentul vascular cerebral. Singura parte a corpului pe care Bauby o mai putea mișca era pleoapa ochiului stâng.

Însă, deși nu a mai putut să își miște corpul, imaginația și memoria nu i-au fost afectate. Din acel moment, Jean nu a mai putut să mănânce sau să respire fără ajutor, cu toate că simțea durere fizică (la nivelul mâinilor).

Ochiul care i-a redat sclipirea

Jean-Dominique Bauby 2_compressed
Jean-Dominique Bauby a dictat cartea clipind. Foto: Pinterest

La doar 43 de ani, Bauby nu mai avea acum cum să comunice cu lumea. Apoi, într-o zi, prietenul său, Bernard Chapuis (fost editor la revista Men’s Vogue), a observat că Bauby clipea des din ochiul stâng, parcă încercând să îi transmită ceva.

I-a cerut prietenului paralizat să clipească și să confirme astfel că înțelege, iar bolnavul s-a conformat. Când Jean-Dominique Bauby era întrebat ceva, răspundea cu o clipire pentru „da” și cu două pentru „nu”.

Pentru a putea comunica, Jean-Dominique Bauby a început să lucreze cu un logoped specializat în „alfabetul tăcerii”. Practic, logopedul rostea cu voce tare alfabetul și Bauby clipea la litera de care avea nevoie pentru a explica ceea ce încerca să spună.

Imediat, logopedul nota litera și astfel erau formate cuvintele pe care Jean-Dominique Bauby le transmitea. Pentru cei implicați, însă, timpul necesar pentru a dicta un gând (uneori două minute pentru un singur cuvânt) a meritat efortul.

A scris cartea clipind din ochi

„Arest la domiciliu”, documentar despre Jean-Dominique Bauby

Jean-Dominique Bauby nu era pregătit să renunțe. A decis să scrie o carte despre cum e să fii prizonier în propriul corp. Astfel, „Scafandrul și fluturele” a devenit o frescă a trăirilor sale într-un trup transformat în închisoare.

Cu ajutorul unei asistente de specialitate, Claude Mendibil, Jean a putut să-și termine cartea. Timp de două luni, Mendibil a petrecut câte trei ore, șase zile pe săptămână, repetând alfabetul, adică folosind aceeași metodă pe care a învățat-o de la logoped, și consemnând răspunsurile lui Bauby.

Titlul cărții se referă la imobilitatea corpului, pe care Bauby îl compară cu un vechi clopot metalic folosit la scufundări, în interiorul căruia mintea îi zboară la fel de delicat precum un fluture.

Din păcate, fostul jurnalist nu s-a bucurat de succesul cărții sale. La doar două zile după publicarea volumului, a murit de pneumonie, probabil fără să bănuiască faptul că tocmai devenea autorul unui best-seller internațional.

Cartea a devenit un succes imediat, epuizându-și primul tiraj de 25.000 de exemplare într-o singură zi. A fost publicată în data de 7 martie 1997, iar două zile mai târziu, Bauby a murit.

De-a lungul anilor, „The Diving Bell and the Butterfly” (carte disponibilă aici) a atins inimile a milioane de cititori și a fost chiar transformată într-un film apreciat de critici, care a fost nominalizat la patru premii Oscar.

Un gând dintr-o minte care a refuzat să se odihnească vreodată îl descrie astfel pe omul care a fost Jean-Dominique Bauby:

„Am nevoie să simt, să iubesc și să admir, la fel de disperat cum am nevoie să respir.”

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu