Jasper Maskelyne, magicianul englez care i-a păcălit pe naziști

Era înalt, brunet și purta o mustață elegantă. Era un bărbat chipeș după standardele vremii, dar, mai presus de toate, Jasper Maskelyne avea ochi verzi pătrunzători a căror licărire îl făcea pe privitor să tresară.

Pe scurt, avea înfățișarea unui star de la Hollywood. Dar, dincolo de orice, Maskelyne știa cum să se poarte pe pe scenă. Și se remarca mai presus de toate pentru o singură abilitate: era un mare magician, un hobby care îi era ereditar în familie.

Jasper Maskelyne în timpul perioadei în care a fost în armată. Foto: PD
Jasper Maskelyne, în perioada în care era în armată. Foto: PD

La doar nouă ani, micuțul Jasper urcase deja pe scenă pentru a-și încerca talentul de magician și, după toate mărturiile, băiatul nu s-a descurcat rău. Cu ocazia izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial, Jasper, acum matur, visa să își poată adapta trucurile de magie pe câmpul de luptă pentru a-și ajuta țara, Marea Britanie.

Și așa a fost făcut. Antrenat de maiorul Richard Buckley de la Centrul de dezvoltare a trenurilor și camuflaj al inginerilor regali britanici, se spune că Jasper a fost trimis pe tărâmurile calde ale Egiptului, unde a făcut să „dispară” portul Alexandria de sub bombardamentele armatei germane.

Cel puțin așa povestește scriitorul și eseistul american David Fisher în cartea „Vrăjitorul războiului”, în care relatează în detaliu viața acestui magician englez, ale cărui peripeții sunt, se pare, ținute sub cheie de guvernul britanic.

O vedetă a scenei

Născut la 29 septembrie 1902 în suburbia londoneză Wandsworth, Jasper Maskelyne era fiul lui John Nevil, un iluzionist și inventator cunoscut pentru introducerea primelor modele de mașini de scris cu spațiere proporțională cu dimensiunea caracterelor, lucru pe care emblematica firmă IBM îl va adapta în propriile mașini de scris în 1941.

Dar magia avea rădăcini adânci în familia lui Jasper. Bunicul său și-a descoperit vocația de magician în timp ce asista la spectacolele susținute de celebrii frați Davenport, spiritiști americani care își bazau succesul trucurilor pe ajutorul „puterilor de dincolo de mormânt”, un lucru foarte popular în Anglia victoriană.

Așa că Jasper a fost atras de timpuriu de lumea misterioasă din culise, unde atât tatăl său, cât și bunicul său au perfecționat tot felul de trucuri fantastice pe care le executau în fiecare seară, spre uimirea spectatorilor, pe scenele din Londra.

La vârsta de 24 de ani, a venit rândul lui Jasper să debuteze ca solist și să-și demonstreze abilitățile pe care le învățase de la profesorii săi.

„Jasper a devenit rapid unul dintre cei mai faimoși magicieni din Londra. Avea 1.80 metri înălțime și era chipeș, în stilul flamboaiant al vremii. Avea părul negru și strălucitor și se pieptăna cu extrem de mult zel, iar mustața îi era întotdeauna bine tunsă și periată. Ochii săi verzi și adânci și gropițele care se formau când râdea, combinate cu o alta pe bărbie, făceau din el un rival demn de a fi considerat un bravadă a idolilor de la matineu”, explică Fisher în cartea sa.

Asigurarea lui Maskelyne

În timp ce Maskelyne devenea subiect de discuție în nopțile magice ale Londrei, la 1 septembrie 1939 Hitler lansa ofensiva brutală împotriva Poloniei.

La scurt timp după aceea, izbucnirea războiului a făcut ca mulți bărbați aflați la vârsta înrolării să dorească să lupte pentru țara lor, iar Maskelyne nu a făcut excepție, deși a fost respins din cauza vârstei (avea 38 de ani).

Magicianul susținea unul dintre spectacolele sale în momentul în care aviația germană a bombardat Londra.

Maskelyne distrează ofițerii armatei indiene și alte VIP-uri civile la hotelul Mena House din Cairo, la 19 aprilie 1942. Foto: PD
Maskelyne se distrează cu ofițerii armatei indiene și alte personalități civile la hotelul Mena House din Cairo, la 19 aprilie 1942. Foto: PD

„Maskelyne bea un pahar cu lame de ras când a început războiul. Era un truc vechi care fusese popularizat de bunicul său și pe care îl făcea adesea și tatăl său”, notează scriitorul american.

Astfel, știind că vârsta sa nu-i va permite să se înroleze în armată, Jasper a decis să schimbe tactica și să folosească cea mai bună armă pe care o avea la dispoziție pentru a lupta împotriva nazismului: magia.

După cum povestește mai departe Fisher, magicianul și-a „vândut” abilitățile armatei astfel:

„Dați-mi libertate și nu va exista nicio limită pentru efectele pe care le pot crea pe câmpul de luptă. Pot crea tunuri acolo unde nu există și pot face ca focuri de armă fantomatice să traverseze marea. Pot să pun o întreagă armată la sol, dacă asta doriți, sau avioane invizibile.”

După multă insistență, Jasper a reușit să se întâlnească cu înaltul comandament britanic și să-i convingă, cu ajutorul unui truc cu oglinzi și a unei machete, că o navă de război germană traversa Tamisa.

Adevărat sau nu, cert este că Maskelyne a fost în cele din urmă detașat la Castelul Farnham, un castel din secolul al XII-lea, unde se afla Centrul de Dezvoltare și Instruire pentru Camuflaj.

Aici, la începutul anului 1941, s-ar fi adunat un grup de sculptori, scenografi, restauratori, electricieni și meșteșugari, cunoscuți sub numele de „The Magic Crew”, cărora li s-a alăturat Maskelyne însuși.

Cu toții aveau să plece spre o destinație necunoscută și, timp de trei luni, au navigat de-a lungul coastei africane cu scopul de a induce în eroare potențialii spioni germani, până când s-au stabilit definitiv la Cairo.

Începe spectacolul

Un tanc
Un tanc „Sherman” gonflabil, una dintre numeroasele presupuse farse create de Maskelyne. Foto: PD

Pentru a continua povestea, în acest moment, înaltul comandament britanic a decis să-l pună la încercare pe Maskeyne și grupul său și le-a dat sarcina de a „ascunde” vehiculele blindate de ochii germanilor.

În scurt timp, abilul magician a găsit o modalitate de a camufla vehiculele:

„Aparatul de transformare a unui tanc în camion, numit scut, era făcut din pânză vopsită întinsă peste două structuri de lemn pliabile. Fiecare cadru acoperă jumătate din rezervor, din față în spate. Când este ridicat, un parasolar care seamănă vag cu trei cutii dreptunghiulare de înălțimi și lățimi diferite, așezate împreună, ar forma o scară cu trei trepte inegale. Prima cutie dreptunghiulară reprezenta capota camionului, a doua cea mai înaltă și mai îngustă era cabina șoferului, iar cea mai înaltă și mai lată era remorca vehiculului”, explică Fisher.

După ce modelul a fost construit, Maskelyne le-a cerut superiorilor săi să încerce să ghicească care era vehiculul fals, lucru pe care, bineînțeles, nu l-au reușit.

După succesul acelui test, cea mai importantă misiune a lui Maskelyne a fost aceea de a proteja portul Alexandria și primirea materialelor și proviziilor primite de bombardamentele continue ale germanilor.

„Ascunderea” portului din Alexandria nu a fost tocmai o sarcină ușoară, dar se spune că magicianul a pus la cale un truc pentru a face să pară că nu se află acolo.

El a comandat un model care să arate cât mai aproape de portul real, o mică flotă de nave fictive și chiar a instalat un far fals ca cel care se afla în zona de ancorare originală. Ideea era ca, în timpul raidurilor nocturne ale avioanelor germane, toate luminile din portul real să fie stinse, iar cele din machetă să fie aprinse.

În acest fel, nu trebuia decât să se aștepte ca germanii să muște momeala și să bombardeze un golf inexistent. Dimineața, o brigadă specializată distribuia resturi fumegânde în jurul portului real pentru ca avioanele de recunoaștere germane să raporteze succesul misiunii lor.

Dar aceasta nu a fost singura misiune de succes a grupului lui Maskelyne. De asemenea, specialiștii ar fi făcut să „dispară” Canalul Suez prin amplasarea a 21 de proiectoare de-a lungul celor 150 de kilometri de lungime a canalului, făcând imposibilă bombardarea acestuia de către piloții germani.

Soarta de după război

Jasper Maskelyne (în dreapta, atingând brațul lui Yvonne Helliwell, asistenta sa de scenă) în 1950. Foto: PD
Jasper Maskelyne (în dreapta, atingând brațul lui Yvonne Helliwell, asistenta sa de scenă) în 1950. Foto: PD

Se spune, de asemenea, că magia lui Maskeleyne a jucat un rol important în victoria britanică de la El Alamein, când folosirea unui truc asemănător Canalului Suez l-a făcut pe generalul Rommel, celebra „Vulpe a Deșertului”, să creadă că atacul britanic va veni dinspre sud: tancuri, cisterne de apă, tunuri, camioane, mii de soldați și chiar o conductă de petrol falsă făcută din cutii de combustibil reciclate au făcut posibil efectul.

După război, „The Magic Crew” a fost desființat și niciunul dintre membrii săi nu a primit vreo recunoaștere publică. Între timp, în viața civilă, Jasper Maskelyne a revenit pe scenă, dar o nouă invenție, televiziunea, schimbase lumea, iar spectacolele sale nu mai aveau același succes ca în trecut.

Prin urmare, celebrul magician s-a mutat în Kenya, unde a murit în 1973, la vârsta de 70 de ani.

Dar sunt adevărate toate aceste povești despre ocultațiile spectaculoase ale lui Maskelyne? Ei bine, unii spun da, alții spun nu. Cu certitudine, adevărul este ascuns în arhivele Marinei britanice, care nu vor fi declasificate până în 2046.

Ca să știi mai mult, citește „Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley”

Cei mai periculoși magi de la Iisus încoace, gurul sexului, ambasadorul Iadului, Diavolul negru din Ashkbabad, regele depravării și cel mai pervers om din lume. Acestea au fost doar unele dintre denumirile atribuite celor trei figuri spirituale notorii ale secolului XX: Osho, G. I. Gurdjieff şi Aleister Crowley. În afara controverselor și scandalurilor care se țes în jurul acestora, autorul argumentează că, totuși, acești oameni cu tendințe egocentrice erau străluciți gânditori și maeștri extraordinari în arta lor.

„Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu