Jarrett Adams, condamnat pe nedrept, și-a făcut dreptate din spatele gratiilor

În 2017, avocatul Jarrett Adams a câștigat primul său caz. La vârsta de 36 de ani, a reușit să revoce o sentință și să elibereze un om nevinovat. Deși este impresionant, nu este cel mai remarcabil lucru pe care l-a făcut Adams.

El însuși a fost acuzat și condamnat pe nedrept pentru viol când era adolescent și a stat după gratii aproape opt ani. Însă era hotărât să-și dovedească nevinovăția.

După ce și-a petrecut nenumărate ore în biblioteca a închisorii și a scris o mulțime de scrisori, a reușit să înainteze un apel. După închisoare, a studiat dreptul și a devenit avocat, ca să-i ajute și pe alții aflați în situația sa.

Un viol cu doi complici

Jarrett Adams la momentul condamnării sale. Foto: NBC News

În 1998, Jarrett Adams terminase ultimul an de liceu. Dorind să sărbătorească, el și prietenii lui din Chicago, statul Illinois, s-au decis să meargă la o petrecere din campusul Universității din Wisconsin, în statul vecin.

La petrecere, a întâlnit o tânără și cei doi s-au plăcut. Conform lui Adams, au întreținut „relații pe deplin consensuale”. Trei săptămâni mai târziu, se pregătea de examene și să înceapă primul an de facultate.

Nu avea de unde să știe că urma să fie arestat în curând. Tânăra susținea că Adams o violase. Prin urmare, el și cei doi prieteni ai lui au fost arestați.

Adams a insistat încă de la început asupra nevinovăției sale și a crezut că era vorba de o mare neînțelegere. Cum nu mai avusese probleme cu legea, credea că totul se va rezolva foarte repede. Însă lucrurile au luat o întorsătură proastă și a fost extrădat în statul Wisconsin.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Avocatul incompetent și infracțiunea pe care nu o comisese

Foto: Jarrett Adams / Facebook

La proces, unul dintre cei acuzați a chemat un martor drept alibi și a oferit dovezi în sprijinul său, mulțumită ajutorului primit de la un avocat. A fost achitat.

Însă Adams nu a fost la fel de norocos. Nu își permitea să angajeze un avocat, iar cel numit din oficiu nu l-a apărat corespunzător. Deși exista un martor care putea confirma orarul evenimentelor așa cum îl prezentase Adams, apărarea nu i-a prezentat mărturia la proces.

De fapt, avocatul său a insistat că cea mai bună strategie era să nu se apere deloc. Fiind doar un adolescent, Adams nu și-a dat seama ce proastă era această idee până când a fost prea târziu.

Ulterior, a susținut că a fost condamnat pe seama culorii pielii sale. Un juriul compus numai din albi judeca un afro-american pentru o faptă foarte gravă, iar apărarea nu a chemat niciun martor să depună mărturie.

Procesul s-a încheiat și soarta lui Adams a fost pecetluită. A fost condamnat la 28 de ani de închisoare.

După gratii, un coleg de celulă l-a încurajat să nu se dea bătut

Foto: Mark Hoffman / Milwaukee Journal Sentinel

Ideea de a-și petrece o bună parte a vieții în închisoare ar descuraja pe oricine, mai ales după ce a fost condamnat pentru o infracțiune pe care nu a comis-o. Însă Adam nu a renunțat.

Colegul lui de celulă l-a încurajat să studieze dreptul în biblioteca închisorii și să încerce să lupte cu condamnarea primită. Și Adams a făcut exact asta.

După ce și-a petrecut nenumărate ore în bibliotecă, a dat peste o hotărâre a Curții Supreme care spunea clar că fiecare acuzat are dreptul la o apărare eficientă.

După ce a aflat de existența Wisconsin Innocence Project, un ONG care oferă asistență juridică gratuită, Adams l-a contactat pe avocatul Keith Findley. Deși știa că este un caz complicat, Findley l-a preluat.

Foto: Jarrett Adams / Facebook

Avocat cu experiență, Findley studiase temeinic cazul. Știa chichițele pe care apărarea le putea folosi în avantajul său. A comunicat constant cu Adams și a pus la punct o strategie prin care a reușit să anuleze condamnarea pe baza consilierii ineficiente a apărării.

După ce a fost eliberat din închisoare, Adams a reluat cursurile pentru obținerea diplomei de bacalaureat.

Apoi, a urmat dreptul la o facultate din Chicago, absolvind în 2015. Cât timp a fost la facultate, Adams a căutat ocazii de a face servicii publice.

Pentru o vreme, a lucrat la biroul avocaților din oficiu. După ce și-a luat diploma, Adams s-a alăturat echipei de la Wisconsin Innocence Project. Era pentru prima dată când o persoană exonerată de vină mulțumită organizației era mai apoi angajată în rândurile ei.

Foto: Jarrett Adams / Facebook

Adams a dat examenul de intrare în barou în vara lui 2015 și, până în toamnă, a câștigat și o bursă care îi oferea un post la aceeași curte care îl eliberase după ce îi anulase condamnarea.

Faptul că a intrat ca avocat în aceeași instituție a fost o experiență tulburătoare pentru Adams.

După cum a explicat într-un interviu pentru NBC News, în timp ce stătea acolo, lua notițe, observa pledoariile și îl asculta pe judecător, nu putea să nu își amintească propria sa luptă, care avusese loc în aceeași încăpere.

Povestea lui remarcabilă i-a atras recunoaștere la nivel național în Statele Unite. La un moment dat, atât de multe instituții media i-au popularizat povestea, încât „Jarrett Adams” a devenit un subiect de căutare foarte popular pe Twitter și pe Facebook.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu