Japonia a importat Ebola și alte 4 virusuri mortale ca pregătire pentru Olimpiada din 2020

La începutul verii anului 2020, în Japonia vor intra sute de mii de turiști dornici să asiste la Olimpiada din Tokyo. Cei mai mulți nu au de unde să știe că un alt musafir a fost introdus în țară special pentru pregătirea sosirii lor, ca măsură de siguranță: Ebola.

În luna septembrie 2019, Japonia a importat tulpini ale acestui virus, alături de alți patru patogeni periculoși, pentru ca savanții niponi să le poată studia și să poată lua măsuri în eventualitatea unor epidemii declanșate de afluxul de turiști, potrivit Nature.

Virusul Ebola văzut la microscopul electronic. Foto: Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, din SUA

Pe lângă Ebola, Institutul Național de Boli Infecțioase (INBI) a importat patogenii responsabili pentru alte patru tipuri de febră hemoragică virală: febra hemoragică Crimeea-Congo, febra hemoragică sud-americană, boala Marburg și febra Lassa.

Toți aceștia sunt agenți virali foarte periculoși, care nu au mai fost introduși în Japonia. A fost pentru prima dată când au fost introduși în complexele INBI patogeni aparținând celei mai periculoase clase de agenți biologici (nivelul 4 de biosiguranță).

Pentru cercetătorii care vor studia virusurile, este o șansă unică să studieze patogenii care sunt foarte greu de găsit și să demonstreze capacitățile savanților japonezi.

„Este un eveniment de referință”, a declarat pentru Nature Masayuki Saijo, directorul unui departament al INBI.

Japonia a importat Ebola și celelalte virusuri ca să prevină epidemiile ce ar putea fi declanșate odată cu intrarea în țară a unui număr mare de turiști din toată lumea. Foto: Getty Images

Agenții patogeni au fost transportați într-un complex al INBI în districtul Musahimurayama, în zona de vest din Tokyo. Părerile localnicilor cu privire la noii lor „vecini” sunt împărțite.

În luna iulie a acestui an, când s-a anunțat oficial că Ebola va fi importată în Japonia, ministrul Sănătății, Takumi Nemoto, a anunțat că a ajuns la un acord cu autoritățile locale.

„Am ajuns la un nivel bun de înțelegere a problemei. Este un efort major în vederea protejării populației”, a spus Nemoto.

Primarul din Musahimurayama, Masaru Fujino, a aprobat noul program de cercetare, însă nu toți localnicii sunt mulțumiți că în vecinătatea lor va ființa virusul Ebola, temându-se de o epidemie în caz că măsurile de siguranță dau greș.

Pe lângă Ebola, guvernul japonez a introdus în țară mostre ale altor patru agenți patogeni periculoși. Foto: Getty Images

„Este o prostie din partea guvernului să ne ceară să acceptăm acest plan din cauza Olimpiadei. Suntem îngrijorați și nu putem accepta așa ceva”, a declarat pentru publicația Asashi Shimbun, la vremea când planul era doar în stadiul de discuție, un reprezentat al localnicilor.

În pofida acestor îngrijorări, planul controversat este în derulare, iar cei de la INBI insistă asupra faptului că riscurile apărute dacă patogenul nu ar fi studiat depășesc cu mult riscul de a scăpa patogenul de sub control.

„Nu au existat astfel de epidemii în Japonia, însă Tokyo va găzdui Olimpiada în 2020 și există un risc crescut ca unul dintre aceste virusuri să fie aduse în țară”, declara Saijo în luna iulie pentru mass-media japoneze.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu