VIDEO Jamie Oliver: Cum ne otrăvim cu mâncare

cum ne otravim cu mancare

Trăim o realitate dezastruoasă. Fast-food-ul a cucerit întreaga țară. Toţi ştim asta. Brandurile mari sunt printre cele mai importante, cele mai mari puteri din ţară. Supermarketurile, de asemenea.

În urmă cu 30 de ani, marea majoritate a mâncării era produsă în gospodării și era proaspătă. Acum, mai toată este procesată şi plină de tot felul de aditivi, ingrediente suplimentare, iar consecințele le trăim cu toții.

Dimensiunile enorme ale porțiilor sunt, evident, o mare, mare problemă. Etichetarea este o altă mare problemă. De fapt, etichetarea produselor alimentare este o ruşine.

Cum poţi spune despre ceva că are un conținut redus de grăsimi, când, de fapt, are foarte mult zahăr? Ilustrând situații incredibile din propriul său proiect antiobezitate, faimosul bucătar Jamie Oliver prezintă cele mai puternice argumente pentru care merită să luptăm cu toate armele în războiul împotriva ignoranței în domeniul alimentar.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu